Review: 3D Videocamera's Sony HDR-TD30VE & Sony DEV-50V 12/01/14
Hier 2 heel verschillende 3D-Camera's van Sony. Hieronder behandel ik ze in het kort afzonderlijk. De uitgebreide standaard specificaties kunt U zelf op de website terug vinden. Ik behandel vooral de dingen die voor ons 3D fotografen en 3D filmers interessant zijn.
Twee opmerking gelden voor beide videocamera's:
Plus: Ze hebben een Optische beeld stabilisatie, wat filmen uit de losse pols erg rustig maakt.
Min: Fotograferen kunnen ze alleen in 2D.
* Druk niet meteen de review weg, want filmen in 3D is verrassend simpel en werkt bijzonder goed. Dit zou voor U wel eens een overweging waard kunnen zijn om ook te gaan filmen in 3D. Met deze camera's en de 3D projectors van vandaag is het erg toegankelijk geworden.
Sony HDR-TD30VE
Tech-Specificaties http://store.sony.com/p/Sony-Handycam-Full-HD-3D-Camcorder/en/p/HDRTD30V#specifications
De TD30 hanteerd en filmt volledig als een zeer compacte videocamera. Gezien de erg kleine basis hoef je ook nergens rekening mee te houden. Niemand haalt het in zijn hoofd, om binnen 60 cm voor een cameraman te gaan staan. De TD30 heeft namelijk een 3D Basis van 20mm. (Basis x 30 word dan 60cm afstand van het eerste onderwerp, indien je zonder de interne correctie foutloos 3D wilt filmen.)
Dit is voor in huis, Musea of in een pretpark attractie erg handig en hier werkt de diepte beleving best goed.. Zelf mis ik gezien het doel van deze camera hier net wat meer groothoek. Dit is in 3D-Mode namelijk 33.4mm (35mm equivalent) Buiten verlies je al snel het diepte gevoel als je er niet voor zorgt dat je iets op de voorgrond hebt.
De Optische Zoomfunctie van 10x is best royaal. De Diafragma van deze camera gaat van F1.8 tot F3.4 en in een huiskamer met schemerverlichting ziet het er heel goed uit.
De camera heeft geen zoeker maar wel een erg mooi schermpje die zowel in 2D als 3D te gebruiken is tijdens het 3D filmen. Deze functie mis ik juist weer op de mijn Fuji 3DW3 (3D Fotocamera).
Sony DEV-50V
Tech-Specificaties http://store.sony.com/p/High-Zoom-Binoculars/en/p/DEV50V/B#specifications
Dit is even wat anders. Deze 3D camera met zijn Verrekijker model heeft een Stereobasis van 85mm. (Basis x 30 word dan 2.55m afstand van het eerste onderwerp, indien je foutloos 3D wilt filmen.). In 3D steld hij dan ook pas scherp vanaf 2m Groothoek tot 24m Tele.
Wat een heerlijke beleving om hiermee te mogen filmen. De diepte werking is enorm indrukwekkend. De kwaliteit van het 3D zoekerbeeld helpt hier ook enorm bij.
Deze camera heeft geen schermpje maar mag het met een stereoscopische zoeker doen, en dat is zeker geen straf. De zoekers bevatten OLED schermpjes en WOW,... wat is dat mooi. Het beeld in de zoeker is zeer scherp, heel groot en glashelder. OLED heeft een prachtig zwartniveau met een zeer goed detail en geeft veel licht. (Instelbaar). Genoeg zelfs om je zonnebril op te kunnen houden. Kijkt U door de zoeker, dan bevind U zich zowaar in een 3D-IMAX theater. Voor brildragers is de opening wel wat krap, en mist U soms de hoeken van het zoekerbeeld tijdens het bepalen van een nauwe compositie. Wel mis ik een scherm in een situatie als je wil anticiperen op je omgeving, omdat je meteen al in je onderwerp gezogen word als je door de zoeker kijkt en dus niet ziet wat er om je heen gebeurt. Ook een handstrap zou in sommige situaties toch handig kunnen zijn. Ik ben bv. een Rollercoaster gaan doen om tijdens de rit te filmen, dit met beide camera's en dan merk je wel dat een handstrap en een schermpje wel heel erg handig zijn. De TD30 was heel simpel om in de Rollercoater te gebruiken, maar het 3D effect op die hoogte viel een beetje tegen. De DEV-50 was moeilijk stil te houden en te richten in deze benarde situatie, loopings en kurketrekker, maar het 3D effect op deze hoogte was fantastisch.
Als verrekijker is de DEV-50 zelfs ongelooflijk helder om 's avonds te gebruiken en werkt met de ingebouwde IR functie tevens als stereoscopische nachtkijker.
Door het model van de camera en het stereoscopisch zoekerbeeld, geeft dit wel weer het geliefde RBT-Spiegelreflex gevoel en dit filmt zeer stabiel. RBT camera's (Zie Foto onderin) waren 2 doorgezaagde spiegel reflex camera's die aan elkaar gelast werden en tevens werden alle functies doorgekoppeld. Je kon 3-Dimensionaal door de zoeker kijken en in en uitzoomen. Beide lensfuncties werden met staafjes verbonden. Als je zo'n camera bestelde dan had je een wachttijd van zo'n anderhalf jaar, want ja,... het was handgemaakt werk. Deze DEV-50 camera is natuurlijk wel veel compacter en lichter dan zo'n RBT 3D-Spiegelreflex camera, maar je hebt wel echt iets in je handen. De camera werkt ook net zo mooi met de paraattas (RBT Nostalgie).
Erg verrast was ik, toen de accu, tijdens een dagje Efteling van 10:00 uur tot 20:00 uur, de gehele dag meeging. Er is zelfs ruimte voor een veel grotere accu, die ook gewoon onderin de camera verdwijnt. U heeft er dan echt maar 1 nodig om een dag door te komen. Dit komt mede doordat de zoekers automatisch uitgaan als je er niet door kijkt en meteen weer aanspringen als je de camera bijna voor je gezicht hebt.
Daarna heb ik nog een bruiloft gefilmd van een nichtje van ons. Ik was al erg bedreven geworden met deze camera. De reacties waren heel enthousiast, zodra ik er een aantal vast een gefilmd stukje door de stereoscopische zoeker liet zien. Al snel werken mensen graag mee om te filmen of gefilmd te worden.
3D Film-beleving
Het resultaat thuis bekijken op de Sony VPL-HW55ES 3D-projector was adembenemend mooi. Niet te geloven, hoe simpel en goed dit wel niet werkt. In tegenstelling tot 3D-foto projectie, waarbij je een tafereel bekijkt, word je met 3D film in het gebeuren gezogen. U zit er gewoon helemaal bij.
In tegenstelling tot 3D fotografie, waarbij je tijdens het bekijken van een 3D-foto, het plaatje als een soort schilderij beoordeeld, waardoor elk foutje irriteerd, is het met 3D-video heel verrassend hoe vergevensgezind je naar zo'n film kijkt. Als iemand zeer dichtbij langs loopt stoort dit totaal niet. Het is net als in het echte leven, alsof iets in je ooghoek verdwijnt waar je geen aandacht voor hebt. Kijk je naar een 3D foto, dan wil je niet dat een boom door het schijnraam (kader van het geprojecteerde beeld) naar binnenkomt en zweeft omdat de onderkant van de boom weg is. Dit soort taferelen zijn met 3D foto's heel raar, terwijl je met bewegende film er heel anders naar kijkt. Je bent ook meer gefixeerd op het onderwerp.
Met Pinnacle Studio monteer ik de films heel simpel en save ze als ISO bestand weg in MP4 of MPEG 2. Dit kan in heel wat verschillende 3D formaten zoals bv. Side By Side, Boven Onder of in Anaglyph.