Review: Epson EH-QB1000 4K-120P Laserprojector met Dynamic HDR 23/10/24

Hier is een korte review van de Epson EH-QB1000B en Epson EH-QB1000W projectors welke boven de LS-serie komt te staan (die ook gewoon doorloopt). De reden dat hij korter is dan wat je gewend bent van Mediasluis, is omdat het een upgrade is van de LS12000B, welke je misschien al kent. Qua uiterlijk, menustructuur en veelvoorkomende functies voelt het alsof je een LS12000 in handen hebt. Dat is geweldig nieuws, want het ontwerp van de vorige Epson EH-LS12000B  was al perfect, lekker licht en compact, met een volledige elektronische lans bediening en automatische lensafdekking, wat allemaal zeer luxe overkomt. Het enige puntje was, dat deze projector qua prestaties niet kon meekomen met zijn directe concurrent de Sony VPL-XW5000ES, waarbij je voor een beetje meer uitgave een stuk mooier beeld op je scherm had, al leverde je dan wel wat aan automatische luxe in.

Maar als je deze nieuwe Epson EH-QB1000B en Epson EH-QB1000W projectors Aan zet en gaat kijken, dan zul je merken dat het hier wel degelijk om een upgrade gaat, want de inwendige core is wel degelijk vernieuwd, zoals; de panelen, de videoprocessor en de Laser, welke allen zichtbaar zijn verbeterd. Tevens is er een spectaculaire functie bij gekomen om het HDR te verbeteren en dan heb ik het over een Dynamische Tone Mapping.

Voor velen is het ook geweldig nieuws om te horen dat Epson wakker is geworden en de keuze voor wit en zwart heeft losgekoppeld van de kwaliteit. Hoe vaak ik niet te horen kreeg dat een klant voor een witte projector wilde gaan, maar  daar geen kwaliteitsverlies op wilde lijden, zoals bij de keuze tussen een Epson EH-LS11000W en Epson EH-LS12000B. Nu kun je zonder zorgen voor een Epson QB1000 projector gaan ongeacht welke kleur je nodig hebt voor je ruimte, zonder aan kwaliteit te hoeven inboeten als je voor de witte gaat..

In deze review behandel ik dus geen dingen die al uitvoerig in deze Review van de Epson EH-LS11000W en Epson EH-LS12000B staan beschreven. Ik behandel hier dus enkel de nieuwe metingen die gedaan zijn, de verschillen of verbeteringen en hoe de Epson QB1000 nu staat tegenover zijn concurrentie.
Ik wens je veel leesplezier.

Lees verder...

Review: 2e Generatie JVC DLA-NZ800 / RS3200 JVC DLA-NZ900 / RS4200 Native 4K en eShift-X 8K DiLA 3D Laserprojectors 07/05/24

Hier keek ik eigenlijk al een tijd naar uit en ik zal zo uitleggen waarom. Maar hier zijn ze dan,... de splinternieuwe NZ-Laserprojectors van JVC die verder doorontwikkeld zijn dan de vorige 1e generatie NZ8 en NZ9. Ik heb het hier natuurlijk over de Reference JVC DLA-NZ800 waarvan de RS3200 het B2B model is en het Reference High-End model JVC DLA-NZ900 waarvan de RS4200 het B2B alternatief is. Deze zijn via Mediasluis leverbaar en de NZ800 is daar ook tijdens een demonstratie te bewonderen.

Er is volgens JVC flink gesleuteld bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie 8K Laserprojectors.
* Beide projectors zouden om te beginnen nu een nog scherper beeld moeten geven met hun vernieuwde 3e generatie Native 4K DiLA Panelen van 0,69-inch met verbeterde plaatsing via micro-alignment en vlakheid.
* Het contrast zou zijn verhoogt door een combinatie van de verbeterde meer efficiënte BLU-Escent Laser Diode met meer lichtopbrengst en een native diepere zwartweergave.
* Dat beloofd meteen ook een verbetering in de alom bekende 4K HDR weergave van JVC, zeker met de nieuwe generatie Frame Adaptive HDR Gen-2 met een combinatie van een diepere zwartweergave via de nieuwe Deep-Black functie en een verbeterde tonecurve selectie in de Quantizer Mode door de toevoeging van DML, dat moet zorgen voor een betere controle van de helderheid tijdens HDR weergave
* Ook hebben beide projectors nu een nieuwe 2e Generatie eShift-X 8K Scalingsengine, voor een nog meer gedetailleerde Pixelperfect 8K-60P weergave met een resolutie van 8192x4320 pixels.
* Tevens zou nu de HDMI 2.1 Videoprocessor vernieuwd zijn, waarbij deze met zijn 48 Gbps verwerking het 4K-120P of 8K-60P materiaal met nog meer rust en met een nog kortere Lagtime zou weergeven, wat vooral voor gamers zeer belangrijk zal zijn.
* Het moeten overigens ook weer zeer hoogwaardige 3D Laserprojectors zijn en aangezien ik de vorige NZ-serie Laserprojectors al geweldig vond met de mooiste 3D weergave op dat moment, ga ik ervan uit dat het 3D er met de hogere lichtopbrengst van deze nieuwe NZ800 en NZ900 projectors, nog indrukwekkender uit zal gaan zien.

Natuurlijk waren de vorige NZ8 en NZ9 al ontzettend mooi en gaven die projectors al een gedegen plaatje op het scherm, met een native al zeer diepe weergave van het zwart, wat we gewend zijn van JVC's Native 4K DiLA panelen. De toevoeging van een HDMI 2.1 video processing met 48 Gbps beeldverwerking, alsook een laser diode als lichtbron, gaven de projectors toen al de mogelijkheid tot het projecteren van een veel rustiger en stabieler beeldbeleving t.o.v. de N-serie lampprojectors daarvoor, want de lampprojectors bleken in vergelijking hiermee opeens toch wel wat onrustig. Dat laat wel zien hoe snel je aan iets nieuws went. Die laser dimming techniek zorgde er tevens voor dat het zwart er een stuk egaler uitzag op het scherm t.o.v. de lampprojectors met hun Auto Iris die dat nooit zo netjes konden doen en toch altijd wel wat oplichtende hoeken lieten zien.
Maar die lamp-projectors met Auto Iris gaven wel een hoger contrast, wat de eerste NZ-Laserprojectors met laser dimming techniek niet konden evenaren. Daardoor miste ik op mijn NZ8 soms die SNAP in het beeld, waarbij contouren net wat strakker konden werden afgerond. Zo heeft bijvoorbeeld ook nog steeds de JVC DLA-NZ7 een behoorlijke kluif aan zijn directe concurrent in eigen huis; de veel goedkopere JVC DLA-NP5 met lamp en auto-iris, welke vaak ook nog een mooier plaatje op het scherm weet neer te zetten dan de NZ7, maar vanwege de lamp wel veel heter wordt, waarbij de panelen veel sneller verlopen, je steeds een nieuwe lamp nodig hebt en waarbij je sneller voor een ISF herkalibratie wilt langskomen.

Daarom bleef ik dus uitzien naar een verdere ontwikkeling van deze Laserprojectors, iets wat maar ten dele kon worden verholpen met een Firmware Update. Ik hoopte stielem op de terugkomst van een verbeterde Auto Iris in combinatie met JVC's Laser Control, maar dat is niet gebeurt. Begrijpelijk, want als er voorheen iets stuk ging, dan had dat meestal te maken met de Iris.

Maar nu beloofd JVC aan behoorlijk wat onderdelen te hebben gewerkt om echt verbetering te brengen. Hopelijk gaat dat net dat beetje extra's geven wat we nog misten op de vorige NZ8 en NZ9, om een perfecte projector te lanceren. Mijn verwachting van de  JVC DLA-NZ800 en JVC DLA-NZ900 projectors zijn nu dus echt wel heel groot.
Laten we daarom maar snel gaan kijken.

Voor veel onderdelen die gelijk zijn gebleven, kun je het beste de vorige reviews van de NZ7, NZ8 en NZ9 bekijken, want in deze review hier behandel ik veel dingen als Uiterlijk, Menu of Bediening wat korter, enkel nog om de verschillen aan te tonen.
  1e Review:  JVC DLA-NZ7 en JVC DLA-NZ8 8K HDMI 2.1 Laser Projectors
  2e Review:  Grote JVC projector upgrades via firmware JVC DLA-NP5, DLA-NZ7, DLA-NZ8 en DLA-NZ9
  3e Review:  JVC Versie 3 Projector upgrade
In de review hier behandel ik dus enkel de vernieuwingen t.o.v. de vorige modellen.

* Wat de vermelde adviesprijzen betreft op al deze projectors,...
Het loont altijd de moeite om de actuele prijs op te vragen bij Mediasluis. Deze projectors komen bij Mediasluis met een gratis ISF-service, waarbij jouw projector het beeld precies zo weergeeft, zoals ze de films in Hollywood masteren. Daarbij wordt je projector nagekeken, de panelen uitgelijnd en ondergaat deze een ISF-kalibratie voor 2K SDR, alsook voor 3D en voor 4K HDR BT2020 (in DCI P3). En dat ook nog met gratis ISF-herkalibraties op de 1000, 2500 en 5000 laseruren. (of anders indien gewenst) Wat zo'n ISF-kalibratie precies inhoudt kun je hier lezen: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen 

Lees verder...

Review: JVC Versie 3 Projector upgrade 29/12/23

Ik twijfelde eigenlijk of ik hier wel een review van zou moeten schrijven, omdat mijn eerste indruk nou niet echt spectaculair was. Maar dat bleek ongegrond. Na het updaten van Firmware versie 3, welke 50 minuten nodig heeft om van versie 2 naar versie 3 te gaan, leek het even of ik niet veel verschil zag. Dat vond ik jammer, want JVC zou vooral in het hoge wit zijn beeldverwerking aanzienlijk hebben verbeterd. Maar het viel me wel toch wel op dat de laser projectors duidelijk een ISF-herkalibratie nodig hadden.

Toen bedacht ik me opeens,...
Deze JVC projectors hebben nieuwe instellingen gekregen met een betere beeldverwerking. Vooral de JVC laserprojectors onderdrukten voorheen tijdens het HDR in het hoge wit van zichzelf nogal graag wat details weg om meer licht te produceren. Dat zag je eigenlijk pas duidelijk bij een één op één vergelijk met bijvoorbeeld de Sony laserprojectors. Daar moest ik bij de JVC projectors voorheen dus tijdens de ISF-kalibratie dus rekening mee houden en wat kleine aanpassingen voor doen.

Dus om dan nu zijn nieuwe instellingen en beeldverwerking te laten doen op de ISF-kalibratie en compensaties voor het HDR die ik voorheen heb moeten doen en daarmee dan de verbeteringen beoordelen is niet eerlijk. Ik was dus behoorlijk nieuwsgierig of ik met een nieuwe ISF-kalibratie nu wel gewoon alles uit deze projectors kon halen en of deze JVC projectors dat bij hun beeldverwerking goed zouden laten zien.
Ik kan je vertellen,... ja, absoluut. Het viel mij vooral op bij onze JVC NZ8 Laserprojector waar we zelf voornamelijk veel op kijken en eigenlijk minder op onze JVC NP5 in onze 2e ISF-filmtheater boven, maar veel van onze klanten met een NP5 lampprojector konden deze update Versie 3 toch ook enorm waarderen.

JVC heeft hiermee eigenlijk weer een nieuwe projectorserie Versie 3 uitgebracht, waar alle trouwe klanten die vanaf het begin al een NP5 lampprojector of NZ-serie laserprojector hebben van mogen meegenieten. Hoe mooi is dat? - Want ook al gaan deze projectors al weer een tijdje mee, toch krijgen ze elk jaar wel weer een update waarmee het eigenlijk compleet nieuwe modellen worden met soms zelfs spectaculaire extra's.

Een review van de JVC DLA-NP5 lampprojector welke onlangs met €1000 is gezakt vind je hier: Review JVC DLA-NP5
Een review van de JVC DLA-NZ7 welke pas nog met €2000 is gezakt en de JVC DLA-NZ8 laserprojectors vind je hier: Review JVC DLA-NZ7 en JVC DLA-NZ8
En een review van de eerste grote JVC Firmware Update Versie 2 vind je hier: Review na de grote JVC projector upgrade Versie 2
Maar nu kun je hieronder dus lezen wat JVC's laatste grote Firmware Update Versie 3 voor je gaat doen.

Wat de vermelde adviesprijzen betreft van al deze projectors,... Het loont altijd de moeite om de actuele prijs op te vragen bij Mediasluis.. Deze projectors komen bij Mediasluis met een gratis ISF-service, waarbij jouw projector het beeld precies zo weergeeft, zoals ze de films in Hollywood masteren. Daarbij wordt je projector nagekeken, de panelen uitgelijnd en ondergaat deze een ISF-kalibratie voor 2K SDR, voor 3D en voor 4K HDR BT2020 (DCI P3). Dit met ook nog gratis ISF-herkalibraties, zoals nu met deze Firmware Versie 3, welke vooral bij de laserprojectors nu echt een herkalibratie nodig heeft. Wat zo'n ISF-kalibratie inhoudt kun je tevens hier lezen: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Lees verder...

Review: Welke video projector is geschikt voor jouw thuisbioscoop 17/08/23

Niet elke kijk omgeving is geschikt voor elk model videoprojector. Omdat ik vaak de vraag krijg of een bepaald model werkt bij iemand thuis en veelal dezelfde uitleg geef, is het handig als ik hier een stuk over schrijf.

Wat vind je eigenlijk belangrijk in je projectie thuis.
- Ben je een gamer en wil je dit groots beleven.
- Wil je het zo mooi dat je ook niet meer naar de bioscoop hoeft, omdat het er thuis mooier uitziet.
- Of is projectie alleen bedoeld voor af en toe iets speciaals?
- Wil je ook een 3D projectie kunnen geven, want al komen er niet veel films meer uit in 3D, er zijn ongelooflijk veel titels goedkoop te krijgen en ook Avatar 2  kwam onlangs in 3D uit.
- Heb je een goed verduisterde ruimte?
- Kun je niet goed verduisteren, maar is het 's avonds wel goed donker waar je op wilt projecteren.
- Of is je omgeving juist erg wit en komt er ook altijd veel licht van de straat binnen.
Dit zijn zo van die factoren waar je rekening mee wilt houden. Je kunt wel voor de meest spectaculaire projector gaan met een ongelooflijk diepe zwartweergave waar alle details mooi van afspatten, maar dat is alleen interessant als het ook goed tot zijn recht komt. Soms zijn er aanpassingen die je kunt doen die best realistisch zijn, zoals het laten plaatsen van rolluiken, of het ophangen van een goede verduistering, zoals gordijnen, maar niet iedereen kan of wil dat ook.

De reviews die ik schrijf van alle projectors zijn vaak erg lang en behandelen dan ook elk facet van deze projectors. Je kunt daar natuurlijk gewoon omlaag scrollen om enkel de onderwerpen te lezen die je interessant vindt. Wanneer je dan echt in een bepaald model geïnteresseerd bent, probeer ik je wel helemaal mee te nemen, om je er ook echt alles over te laten zien.
Maar soms schrikt de lengte iemand af.

Voor een makkelijk overzicht behandel ik hier dus in het kort alsnog alle recente projector modellen van goedkoop naar duur en wijs ik je op de extra's of het verschil. Dit zijn wel allemaal projectors waarvan ik vind dat het een volwaardige thuisbioscoop projector is, ze elk ook goed genoeg vind om hier in de demonstratieruimte naast de concurrentie te hebben staan en waarmee ik zelf best zou kunnen leven als dat mijn enige projector zou zijn.

Omdat ze elk een eigen uitgebreide review hebben, ga ik hier niet alle details opnieuw citeren inclusief alle bevindingen of Ansi Lumen, Lag Time en ISF-metingen, omdat die terug te vinden zijn in de oorspronkelijke review van die betreffende projector. Maar ik probeer je wel een goed overzicht te geven, zodat je duidelijk ziet wat je extra krijgt of wat het verschil is, wanneer je wat meer betaalt voor een wat duurder model. Het is namelijk niet de eerste keer dat een goed gefortuneerde klant bij Mediasluis op een demonstratie komt, met de gedachte om de goedkoopste projector aan te schaffen, omdat hij of zij niet verwacht een duidelijk verschil te gaan zien met een duurder model, maar wel toch ook even de anderen wilt zien. Tsja,...  dan moeten ze lachen omdat je elke stap waar je meer voor betaald daadwerkelijk ook echt kunt zien en deze dan alsnog helemaal happy-de-peppy met een duurder model de deur uit gaat.

Hier zijn wat modellen die ik voorbij zal laten komen, welke allen zeer geschikt zijn voor een volwaardige thuisbioscoop, maar kwalitatief wel ook een goed verschil laten zien ten opzichte van elkaar.
- Epson EH-LS11000W
- Epson EH-LS12000B
- Sony VPL-XW5000ES Wit of Zwart
- JVC DLA-NP5 Wit of Zwart
- JVC DLA-NZ7
- Sony VPL-XW7000ES Wit of Zwart
- JVC DLA-NZ8
- JVC DLA-NZ9
Een aantal modellen zijn recent nog in prijs verlaagd, om meer te concurreren met de ander.

Mediasluis levert al deze projectors met een ISF-Kalibratie Service, zodat het beeld precies zo wordt weergegeven als dat ze de films in Hollywood masteren. Zo'n projector krijgt van mij eerst een extra eindcheck, waarbij ook de panelen worden uitgelijnd op het hart van het scherm en daarna ondergaat deze een ISF-kalibratie voor:
- 2K SDR
- 4K HDR BT2020 (DCI P3)
- 3D
Je krijgt er ook nog een paar gratis ISF-Herkalibraties bij, waarvan het tijdschema verschilt met lampprojectors of laserprojectors. Als je wilt weten wat zo'n ISF-Kalibratie precies inhoudt, kun je dit stukje lezen: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Ik wens je alvast veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Sony VPL-XW7000ES vs JVC DLA-NZ8 28/01/23

Na het lanceren van de uitgebreide review over de  Sony VPL-XW7000ES welke je hier kunt vinden: REVIEW: Sony VPL-XW7000ES 3D native 4K Laserprojector , is een vergelijk met zijn directe concurrent wel erg interessant. Zo kost de topper van JVC de JVC DLA-NZ8 in de praktijk maar net iets meer dan de Sony XW7000 maar biedt hiervoor wel erg veel en vooral op het gebied van 4K HDR. Een uitgebreide review van deze JVC NZ8 vind je hier: Review van de JVC DLA-NZ8 8K HDMI 2.1 Laser Projectors. Tevens heb ik daar pas nog een recente aanvulling op geschreven na de grote Firmware Upgrade laatst en die vind je hier: REVIEW: Grote JVC projector upgrade via firmware JVC DLA-NZ8. Het vergelijk gedeelte tussen twee projectors zet ik normaal in één van de reviews zelf, maar vaak is dat stuk dan zo groot, dat het net zoveel leeswerk betreft dan de rest van de review. Voor de test heb ik dat gedeelte hier nu even gescheiden en misschien dat ik dit voortaan zo blijf doen.

Lees verder...

Review: Sony VPL-XW7000ES 3D native 4K Laserprojector 03/01/23

Hier is een korte review van de Sony VPL-XW7000ES, een zeer interessante aanvulling op Sony's Laser Projectors, waarvan de Sony VPL-XW5000ES in korte tijd al een bestseller is gebleken. Vooral voor wie graag 3D kijkt is deze XW7000ES erg interessant want het blijkt een echte 3D lichtkanon. De reden dat ik deze review wat langer heb laten liggen is omdat het 3D gedeelte nogal wat haken en ogen bleek te hebben, wat nu uiteindelijk wel is opgelost, maar waarvoor ik deze XW7000ES projector meerdere keren heb moeten lenen van Sony. Intussen is deze 3D oplossing nu ook al op het web verschenen, maar straks meer over het 3D.

Als je bekend bent met de XW5000 en ergens binnenloopt waar de XW7000ES staat te draaien, dan denk je meteen dat het de XW5000 is die je ziet, want de beeldbeleving van zowel 2K en 4K is vrijwel gelijk aan die van zijn kleinere broertje welke voor de helft in aanschaf al te koop is. Wat de Sony VPL-XW7000ES extra biedt is de elektrische lens bediening, een geweldige 3D weergave en een hogere lichtopbrengst met de laser op High. Om deze reden kun je voor de algemene beleving, bediening, menustructuur en speciale Mediasluis garantie mijn vorige review van de goedkopere XW5000ES laser projector lezen via deze link: Review van de Sony VPL-XW5000ES Native 4K Laserprojector
Als je helemaal nog niet bekend bent met deze nieuwe laserprojectors van Sony, raad ik je aan om die review eerst te lezen. Deze Review hier over de Sony VPL-XW7000ES 3D Laserprojector is namelijk als aanvulling daarop, dus wat ik hier behandel zijn enkel de verschillen en extra's t.o.v. zijn kleinere broertje.

Vanwege de toevoeging van het 3D ben ik behoorlijk enthousiast geworden over deze XW7000ES laserprojector, welke zowel in het zwart als in het wit te bestellen is bij Mediasluis met een ISF-kalibratie voor zowel 2K SDR, 4K HDR en natuurlijk ook voor 3D.

Veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Grote JVC projector upgrades via firmware JVC DLA-NP5, DLA-NZ7, DLA-NZ8 en DLA-NZ9 22/11/22

Wat JVC hier heeft gedaan is echt weer ontzettend mooi. Voor wie al een JVC DLA-NP5 heeft waarvan je HIER een review kunt lezen, of een JVC DLA-NZ7, een JVC DLA-NZ8, of een JVC DLA-NZ9 heeft waarvan je HIER de review kunt lezen, krijgt nu als het ware een hele nieuwe projector van JVC om het nieuwe jaar 2023 mee binnen te gaan. Er is namelijk zoveel aan gesleuteld dat dit normaal op een nieuwe serie projectors van toepassing zou zijn. Dus staat jouw model hiertussen, let dan goed op. Voor wie deze nog niet heeft en aan een bioscoop voor in huis zit te denken, let dan goed op.
De kans is groot dat jouw komende projector hiertussen staat.

Het is niet de eerste keer dat JVC als het ware nieuwe projectors uitdeelt aan degene die al een recent lopend model hebben. Dit deed JVC ook al in het 2e jaar nadat de JVC N-serie was gelanceerd. Ook toen kwam JVC opeens met hun revolutionaire Frame Adaptive HDR aanzetten welke de wereld van 4K HDR projectie voor consumenten compleet op zijn kop zette. Nog steeds kan de concurrentie hier met hun projectie weergave van 4K HDR niet aan tippen. Ook nu weer komt JVC met een compleet nieuwe reeks projectors aan, via een zeer uitgebreide firmware update - nou zeg maar UPGRADE, want het verschil in beeldweergave is best wel groot.

JVC brengt via deze firmware het volgende:
* Een nieuwe HDR Level Mode is toegevoegd
* Twee extra Picture Modes voor Frame Adaptive HDR
* Een extra Laser Dynamic Mode (Alleen voor de NZ7, NZ8 en NZ9)
* Film Maker Mode, voor een getrouwe filmweergave in D65.
* Extra Schermen toegevoegd voor de Screen Adjustment Mode

We gaan hier bespreken welk verschil deze firmware heeft opgeleverd.

Lees verder...

Review: Sony VPL-XW5000ES Native 4K Laserprojector 18/07/22

UPDATE 1-10-2023 Sony heeft zijn prijs op deze Native 4K SXRD Laserprojector met €1000 laten zaken en komt advies verkoop nu op €4999.

Hier hebben we allemaal naar uitgekeken. Een betaalbare Laserprojector van Sony voor net geen €5000 en deze zet zich ontzettend mooi neer tussen de concurrentie. Want voor diegene voor wie een premium JVC projector net te duur is, maar wel meer wilt hebben dan wat de al geweldige instap Epson Laserprojectors bieden komt automatisch terecht bij deze Sony VPL-XW5000ES, zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.

Deze projector is wat kleiner en lichter geworden dan zijn voorgangers uit de VW-serie. Hiervoor krijg je wel ook meteen een Laser als lichtbron mee welke met 2000 Lumen zeer helder is, langzamer verloopt dan een lamp, welke 20.000 uur meegaat en zijn helderheid toch wel de eerste 10.000 uur behoudt. Daardoor is deze projector meteen ook stiller en blijft ook nog behoorlijk koel iets wat ons in de zomer wel aanspreekt.

Ook maakt deze gebruik van de bekende Sony X1™ Ultimate Chip voor projectors voor een Dual Database Processing en het resultaat is goed zichtbaar aan de rust en schoonheid van het beeld en zoals we van Sony ook niet anders hadden verwacht zijn de bewegende beelden weer ongelooflijk rustig om naar te kijken.

Zo is deze XW5000 projector uitgerust met de compleet nieuwe native 4K SXRD™ panelen van 0.61 inch met een native 3840x2160 resolutie, precies zoals we dit op de films voor thuis hebben staan en naar de projector zenden. Dus niet meer die SMPTE formaat panelen waarvan de extra pixels van 4096 nooit echt werden benut en vaak die verlichte randen aan beide zijkanten liet zien. Daarnaast geven de mooie Sony's SXRD variant op LCoS weer die mooie dynamische en zeer transparante uitstraling op het scherm voor die analoge beeldbeleving, waarbij de afzonderlijke pixels niet te zien zijn en waarbij ook de kleuren wat natuurlijker overkomen.

Het beeld is daarbij ontzettend scherp ondanks de wat kleinere manuele lens.

Ook de 4K weergave is weer zeer dynamisch maar heeft weer geen adaptieve HDR oplossing zoals de projectors van JVC die zich aanpassen op de MetaData en dit per beeldje optimaliseren. Toch doet het HDR bij deze Sony het via zijn Dynamic HDR Enhancer welke het contrast aanpast en dit combineert met zijn dynamische lasercontrole best indrukwekkend en om de beperkingen te compenseren krijg je hiervoor bij Mediasluis weer 2 extra Modes (dus 3 in totaal voor 4K HDR).

Deze serieuze 4K SXRD filmprojector heeft dan wel geen HDMI 2.1, maar heeft wel het gebruikelijke HDCP 2.3 protocol en voor gamers die niet staan te springen op 4K met 120fps kunnen dit wel gewoon doen in 4K/60P waarbij deze projector ook nog een zeer snelle beeldverwerking heeft, maar later hier meer over.

Laten we maar snel gaan kijken naar alle facetten van deze projector.

Lees verder...

Review: JVC DLA-NZ7 en JVC DLA-NZ8 8K HDMI 2.1 Laser Projectors 21/06/22

Velen houden hun ogen momenteel gericht op de nieuwe Sony Laser projectors die gaan komen. Maar eerder al heeft JVC zijn nieuwe DiLA 8K Laser projectors gelanceerd voor diegene die met minder geen genoegen neemt en welke echt zeer moeilijk te overtreffen zijn. Je leest het goed,... deze JVC projectors begrijpen 8K materiaal via de HDMI 2.1 ingangen met HDCP 2.3 en laten je dat ook goed zien. JVC stond er natuurlijk al om bekend dat hun projectors met DiLA panelen de meest indrukwekkende zwartweergave op je projectiescherm geven en vooral als je van een OLED TV afkomt, kun je er eigenlijk niet omheen om voor een JVC projector te gaan, wil je niet met spijt zitten te kijken en het liefst weer naar je TV rennen. Het enige waar voorheen de concurrentie wat beter in was is hoe vloeiend de bewegende beelden werden neergezet. Maar met deze nieuwe serie JVC projectors is dat nu verleden tijd.

Vaker al stelde ik mezelf de vraag;
- Wat als deze JVC projectors dat diepe zwart nou met nog meer lichtopbrengst konden weergeven?
- Wat als ze dat dan ook nog met meer rust tijdens bewegend beeld kunnen doen?
- Is het nog wel mogelijk om dat zwart zelfs nog dieper te krijgen?
- Hoe gaaf zou het zijn als Laser ook voor de consument bij JVC bereikbaar zou worden?
Het blijkt dat ze bij JVC gedachten kunnen lezen, want ze hebben echt aan alles gewerkt.

JVC is dus als eerste gekomen met Laserprojectors die via hun eShift-X DiLA techniek en HDMI 2.1 videobewerking daadwerkelijk 8K beeldmateriaal kunnen verwerken en laten zien.
Zo is de JVC DLA-NZ7B als instapper met als B2B equivalent JVC DLA-RS2100 een native 4K/120P Laserprojector met 8K/60P via eShift-8K (2x), met een lichtopbrengst van 2200 Lumen en een native 40.000:1 Contrast tot oneindig.

Deze wordt gevolgd door zijn grotere broer de JVC DLA-NZ8B met als B2B equivalent JVC DLA-RS3100 en is weliswaar ook een native 4K/120P Laserprojector met 8K/60P via 8K eShift-X (4x) welke in 4 richtingen werkt en daarmee de *K resolutie veel volwaardiger weergeeft. Hierin gaat hij dus nog een stapje verder. Deze heeft net als zijn nieuwe grote broer de NZ9 ook nog een nieuw Ultra-High Contrast Optiek en reduceert hiermee de interne overstraling van terugkerend licht en verbetert hiermee de beeldkwaliteit enorm. Het native contrast is hierdoor met 80.000:1 verdubbeld en gaat met de Dynamic Laser Control tot oneindig. Dit tesamen met de wat hogere lichtopbrengst van 2500 Lumen geeft duidelijk een zelfs nog mooier eindresultaat. En wat ikzelf ook erg belangrijk vind is dat de NZ8 wel weer een DCI P3 filter heeft om de kleurdiepte tijdens 4K weergave volledig in P3 te vertonen, zoals je dit al jaren in de bioscoop ziet en dat verschil zie je goed. Daarmee is de NZ8 eigenlijk pas echt de opvolger van de vorige N7 en geeft zonder de Dynamic Laser Control al een native 80.000:1 contrast ratio, maar met die functie wordt het zelfs nog mooier.

Voor wie het beste niet genoeg is, kan natuurlijk doorsparen voor de absolute topper, de ultieme JVC DLA-NZ9B met als B2B equivalent JVC DLA-RS4100, welke ik nog niet heb kunnen vergelijken. Deze doet dit alles volgens JVC met 3000 Lumen en een 100.000:1 Native contrast. De gebruikte onderdelen in deze projector zijn allen met de hand gesorteerd. De gebruikte lens hiervoor is met zijn 100mm doorsnee echt enorm groot en bestaat uit 18-elementen in 16-groepen waarvan het glas ongekend zuiver is en perfect gecoat. Deze lens heeft een 2x zoombereik met een Lens Shift van horizontaal 43% en verticaal 100% en weegt maar liefst 2.2Kg zwaarder dan die van de NZ7 en NZ8. Bij de vorige NX9 dacht ik in eerste instantie dat het verschil niet zo dramatisch zou zijn t.o.v. de N7, maar oh oh oh wat had ik dat mis zoals je in deze korte review HIER nog kunt lezen. Daarom kan ik mij nu wel zo'n beetje voorstellen wat dat met deze nieuwe techniek kan gaan geven, dus zodra ik de NZ9 onder handen neem vul ik deze review aan.

Al deze 8K Laser projectors hebben een HDMI 2.1 videoverwerking van 48GB per seconde en geven hiermee meteen een nog schoner, meer gedetailleerd en veel rustiger beeld en dat niet alleen in 24P, maar ook in 4K-120fps of 8K-60fps (fps staat voor frames per second). Jawel,... deze nieuwe JVC NZ-Laserprojectors converteren het beeld niet alleen naar 8K, maar verwerken ook daadwerkelijk een 8K input informatie en verspreiden die informatie via de eShift-X met een 8K resolutie op het scherm, door de 3x Native 4K DiLA panelen met 240hz in 4 richtingen (NZ7 in 2 richtingen) te bewegen. (De voorheen duurste NX9 deed dit eerder alleen nog 2 richtingen op, maar kon geen 8K input verwerken.) Deze JVC DLA-NZ-serie doet dat dus wel, met als resultaat; een prachtig realistisch beeld, vol contrast om van te genieten en dat ongeacht de bron, of het nu via videostreaming gaat, of met een 4K UltraHD Blu-Ray. Daarbij worden zowat alle HDR formaten ondersteund zoals; HDR10 van Blu-ray en streaming, HLG van broadcast uitzendingen, en de laatste HDR10+ variant met dynamische MetaData. Er is hiervoor een keuze uit 2 soorten dynamische Tone Mapping, dit voor zowel Frame Adaptive HDR alsook HDR10+, welke de dynamische informatie van de producent voor elke scene al in de MetaData heeft zitten. JVC's gepatenteerde Frame Adaptive HDR geeft elk ander merk het nakijken wat HDR betreft en analyseert met z'n eigen originele algoritme de helderheid in de HDR10 MeteData en past dat per beeldje aan. Dit alles om je te verzekeren van een optimale beeldbeleving.

Voor gamers is de 4K/120P beeldverwerking ideaal voor het gamen in Low Latency Mode wat de vertraging bij PC en Console spellen enorm reduceert, wat natuurlijk meteen invloed heeft op je reactie bij snelle bewegingen en schokkend beeld elimineert en alle nieuwe JVC projectors maken hier effectief gebruik van tijdens het weergeven van high frame-rate materiaal op je enorme grote scherm.

Voor de 3D fanaten onder ons is het geweldig om te weten dat al JVC's nieuwe projectors ook nog steeds de mogelijkheid bieden om een geweldig spectaculaire 3D weergave neer te zetten op je grote scherm.

Misschien ben je van de specs qua Contrast Ratio op zich niet echt onder de indruk, omdat er vaak met veel grotere getallen wordt gegooid. Maar bedenk dat JVC als één van de weinige altijd wat zuinig is met de vermelding van deze specificaties, terwijl veel fabrikanten bijna schreeuwen met grote getallen in hun specificaties, wat bijna lachwekkend is na het daadwerkelijk aanschouwen van het resultaat op het scherm. JVC zet hier juist een zeer bescheiden getal neer en toch heeft de concurrentie hier in de praktijk echt het nakijken.
Wie al versteld stond van wat de lamp projectors van JVC lieten zien, valt stijl achterover van wat deze NZ-serie Laserprojectors van JVC je gaan laten zien.

Intussen heb ik in de demoruimte al een tijdje deze JVC DLA-NZ8B staan naast de JVC DLA-NP5 lampprojector met HDMI 2.1 voor 4K/120P weergave, waarvan ik hier al eens een review had geschreven: Review van de JVC DLA-NP5 met HDMI 2.1 4K120P. Ook heb ik de JVC DLA-NZ7 flink onder de loop genomen welke naast de NZ8 door klanten zijn besteld. Daarom zal ik beide Laserprojectors hier in deze review gaan behandelen.    Ik ben wel blij te kunnen vermelden dat JVC als één van de weinige leveranciers gewoon goed kan leveren, omdat ze hun fabriek naar Japan hebben verhuist. Dat was een zeer slimme set van JVC.

Laten we dus snel gaan kijken hoe ze presteren.

Lees verder...

Review: Verslag ISE Barcelona 2022 inclusief de nieuwe Sony VPL-XW5000ES en VPL-XW7000ES en Epson EH-LS12000B 21/05/22

Hier vind je een Videoverslag van de ISE Beurs welke sinds dit jaar niet meer in Amsterdam RAI plaatsvond maar in Barcelona. Het was iets kleiner dan dat we gewend zijn van een ISE, omdat er nogal wat bedrijven afwezig waren door de problemen in Azië, maar nog steeds wel erg groot. Het fijne nu was wel dat deze in Mei plaatsvond in plaats van Januari/Februari.

Er waren alsnog wel veel LED oplossingen te zien, zoals een Kubus welke van binnen overal met LED Display's gevuld was aan al de muren, plafond en vloer om je via een alround videovertoning in een andere wereld te brengen. Later beleefden we hetzelfde nog eens in het door Gaudi ontworpen huis; Casa Batllo in Passeig d Gràcia te Barcelona in de laatste ruimte, een prachtige bezienswaardigheid welke ik echt kan aanraden. Ook was Devialet aanwezig met een Atmos systeem voor wie een zeer stijlvolle draadloze direct gerichte Atmos oplossing wil en qua uitstraling niets wil opofferen of juist wil versterken en hier ook het budget voor heeft. Bowers en Wilkins was er ook met een zeer vrouwvriendelijke stijlvolle soundbar oplossing met idem dito surround speakers.

Via deze link kun je de VIDEO: ISE-Verslag Barcelona 2022 zien op het Mediasluis YouTube Kanaal.

 

Lees verder...

Review: JVC DLA-NP5 met HDMI 2.1 4K120P 14/03/22

Na al het geweld in de high End klasse van de JVC NZ-Laser projectors welke boven de 10K adviesprijs beginnen, vroegen we ons al af of er ergens nog een instapmodel over blijft. Met de N-serie projectors is het immers aflopende zaak, want deze worden niet meer geproduceerd. Maar geen zorgen,... hier is hij dan, de JVC DLA-NP5 zowel in de witte uitvoering NP5WE alsook in de zwarte uitvoering NP5BE te verkrijgen.

Toen ik deze uitpakte vreesde ik het ergste, omdat ik aan het verpakkingsmateriaal van de doos al kon zien dat ze hier doorborduren op de vorige N-serie. Tegenwoordig is dit bij de NZ-serie geen piepschuim meer. Ook is het gewicht van de NP5 doos vergeleken met die van de NZ8 projectors van laatst duidelijk weer zo licht als van ouds hahaha. Jazeker die 2 KG extra op de NZ-serie voel je echt wel hoor. Eenmaal uitgepakt is ook de projector kast of ombouw exact hetzelfde als van de vorige N-serie en heeft deze niet die uit de achterkant stekende roosters van de nieuwe NZ-serie. Ohh, maar dat is eigenlijk een plus, want zo passen de haakse AC stekkers weer wat makkelijker in achterkant van de projector en kan de projector ook weer wat verder naar achteren tegen de muur en toch genoeg ademen.
Dit zal toch niet gewoon een veredelde N5 zijn waarvan de adviesprijs met  €1000 is gestegen?

Nou, je hoeft je adem niet langer in te houden,... want deze projector heeft meer in huis, dan we in eerste instantie vreesden en als je verder leest ga je hem steeds meer waarderen.

Update 29 Maart 2023 - De JVC DLA-NP5 is vanaf nu met €1000 in prijs gedaald.

Lees verder...

Review: Epson EH-LS11000W en Epson EH-LS12000B 4K Laser projectors 07/01/22

Jawel, Epson presteert het weer. Tussen al dat 4K Laser geweld in de High End klasse projectors, komt Epson hier gewoon weer met een prijsklapper, de Epson EH-LS11000W en Epson EH-LS12000B 4K Laserprojectors waarmee ze het de concurrentie erg moeilijk gaan maken en dat is mooi voor ons consumenten.

Zie de VIDEO Epson EH-LS12000B ISE 2022 Barcelona

Voorheen was de strijd voornamelijk tussen Epson en Panasonic, waarbij Panasonic de oudere panelen van Epson gebruikten en er dan vaak wel iets heel moois van wist te maken, maar waarbij Epson dan weer de nieuwere generatie panelen had die dieper in het zwart kwamen. Nu staat de ontwikkeling bij LCD panelen wat stil dus is die samenloop er al een tijdje niet meer. Jammer want daardoor moest ook de concurrentie naar beneden met hun prijzen, want het verschil in prijs dat je bij hen extra moest betalen wilde je wel ook kunnen terugzien. Dus dit drukte de prijzen in zijn geheel niet alleen, maar spoorde ook aan tot grotere vooruitgang in de ontwikkeling. Dat heeft best een tijdje op zijn gat gelegen en ging jaarlijks maar moeizaam omhoog.

Nu is het opeens 4K met Laser.
Toen Optoma met zijn 4K Laser DLP kwam betaalde je er nog €1500 extra voor t.o.v. hun Lamp Alternatief en toen begonnen velen sceptisch de voor- en nadelen te berekenen. Nu werkt Laser als lichtbron opeens als een magische woord en verdubbeld de oorspronkelijke prijs met gemak.  Dat een projector van €2500 opeens €5000 wordt is al best gewaagd, maar een projector van €8000 kan nu dus ook zomaar €16000 worden en is dat nog realistisch? Meestal gaat dat wel ook gepaard met wat extra verbeteringen en kunnen we het zo opeens wat beter verhappen, maar dit is wel wat er gebeurt.

Epson houdt het tenminste netjes en komt meteen ook goed binnen bij de concurrentie, met als gevolg,... prijsdaling acties. 

Om met de 3-LCD 1080P Chip 4K te produceren gebruikt Epson bij de LS11000W de panelen van de TW7400 en bij de LS12000B de panelen van de TW9400 gecombineerd met een nieuwe 4K Pro-UHD Enhancement. Dit is een Shift Techniek welke de resolutie van het native 4K beeldmateriaal met een snelheid van 240Hz in 4 richtingen over het hele scherm verspreid, waardoor deze een nog veel betere weergave van het de 4K resolutie laat zien dan zijn voorganger de TW9400 die dit in 2 richtingen deed en dat ook nog eens met een volwaardige HDR weergave. Dit werkt zeer effectief en komt gewoon echt over als native 4K. Epson wil ook dat je de LS-serie als native 4K gaat zien, want deze 4K Shift techniek is namelijk niet meer uit te zetten, zoals op de TW9400 wel gewoon kon.
Dit is meteen de reden dat deze Epson LS-Serie geen 3D doet, want bij de TW9400 gaat deze 4K Enhancement uit tijdens 3D weergave. Die optie is er nu dus niet meer, maar had ik wel graag gezien. Gezien de prestatie van deze LS-serie had 3D ontzettend mooi geweest.

Dat de Epson EH-LS11000W en Epson EH-LS12000B deze 4K Pro-UHD Enhancement in 480hz kan doen met HDMI 2.1 verwerking  en dit in 4K/120P kan weergeven is wel echt geweldig. Films en series zijn hier nog niet klaar voor en gaan meestal tot 4K/60P maar Gamen op de Xbox-X en PS5 gaat al wel in 4K/120P. Zelfs als je een wat oudere AV Versterker of Soundbar hebt welke nog niet HDMI 2.1 geschikt is, dan is dit toch mogelijk, mits er wel minstens Arc op zit. Dit leg ik bij het gedeelte van Aansluitingen nog verder uit.

Al dit moois werkt op deze Epson LS-serie ook nog met behoud van de elektronische Focus, zeer ruime Zoom, zeer ruime Lens Shift en nog steeds die prachtige zeer professionele elektronische lensafdekking.
Een ongelooflijke prestatie in een lichtgewicht en zeer compact jasje.

Houdt er rekening mee dat als je deze review leest, de bevindingen en vergelijkingen gedaan zijn na een ISF-kalibratie in REC709, tenzij anders is vermeld. Deze Epson LS-serie projectors zijn heel prettig en stabiel naar Hollywood standaard te kalibreren en hebben hiervoor ook een goed werkend CMS. Mediasluis levert deze Epson LS-serie daarom ook met zo'n gratis ISF-service. Dus de projector wordt nagekeken, waarbij de panelen meteen worden uitgelijnd en pas als deze goed is ondergaat hij pas een volledige ISF-kalibratie voor 2K SDR, (normaal ook 3D) en 4K HDR in BT2020 (DCI P3). Dit alles met nog 4 gratis herkalibraties op de uren die je prettig vind. Tevens heeft Mediasluis deze Epson 4K Pro-UHD Laser projector met HDR standaard in demo staan, dus maak gerust een afspraak om het zelf te zien of eventueel te vergelijken met de Sony en JVC projectors.
Meer over ISF-kalibratie kun je lezen in dit stuk: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Hoe deze projectors daadwerkelijk presteren gaan we hieronder nader bekijken. Ik probeer de review zo te schrijven, dat jullie er een goed en levendig beeld van krijgen. Ik wens jullie veel leesplezier.

Lees verder...

Review: HDMI 2.1 - Ben jij toekomst bestendig met je apparatuur. 27/09/21

Ben jij klaar voor de toekomst?

HDMI 2.1 is dat wel en er is al apparatuur dat het beeld en geluid hiermee in 48Gb per seconde doorstuurd en of verwerkt. Hierdoor is projectie in jouw thuisbioscoop in 8K al mogelijk.

We weten al een tijdje dat het volledige UHD pakket (Ultra High Definition) als upgrade, ons huidige HD (High Definition) moet gaan vervangen. Hetgeen we naartoe willen is uiteindelijk een 8K resolutie van 7680x4320 pixels, het dynamisch bereik van Dolby Vision met 10.000 Nits en een kleurdiepte van BT2020. Wat dit precies inhoudt heb ik eerder al eens beschreven in dit stuk: 
De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision
We zitten intussen al geruime tijd in de ontwikkeling hiervan en er zijn al mooie vooruitgangen geboekt voor een serieuze 4K bioscoop aan huis al waren de stapjes steeds klein.
Maar wie nu slim koopt kan ver vooruit.

Zo zijn er intussen al:
- HDMI 2.1 kabels met 48Gb transmissie.
- Heeft Denon en Marantz al een tijdje hun 8K AV Versterkers met HDMI 2.1 die hierin het beeld volledig kunnen verwerken en vertonen.
- Zo heeft JVC nu 8K projectors met HDMI 2.1, die dit ook daadwerkelijk verwerken en weergeven met een aardig volwassen HDR weergave in de volledige kleurdiepte van DCI P3.
- En heeft Projecta hiervoor zijn HD Progressive materiaal, een diffuus projectiescherm dat 100% vrij is van structuur, kleur-neutraal, met een zeer brede kijkhoek.
Als je nu zorgvuldig je apparatuur uitkiest, dan ben je eigenlijk al klaar voor de komende jaren en zul je niet zo snel de behoefte hebben alles weer te moeten vervangen.

Lees verder...

Review: Sony VPL-VW590ES 25/01/21

Ultra High Definition belooft ons een zeer interessante toekomst om naar uit te kijken. Voorlopig zijn die wensen niet haalbaar, dus hebben ze een tijdelijke standaard voor UHD in het leven geroepen, waar men naartoe kon werken en waarin ze de 4K UltraHD Blu-Ray films ook in zijn gaan masteren. Zo kunnen we nu al films bekijken zoals dit in de bioscoop al een tijdje wordt vertoont met een kleurdiepte van DCI P3, wat weer mooier is als het REC709 zoals we dit bij Blu-Ray gewend zijn om te zien. De volledige BT2020 gaat nog wel even duren, tevens voor de bioscoop zelf. 8K laat ook maar op zich wachten, maar een resolutie van Native 4K is ook al een 4-voudige upgrade t.o.v. Blu-Ray 1080P. Voor TV's weliswaar minder imposant, tenzij je met je snuffert voor de beeldbuis zit, maar voor projectie zeker een vooruitgang die zichtbaar is. Het HDR in 10.000 Nits is voorlopig ook onmogelijk, maar een dynamisch bereik van 400 Nits voor projectie is al ontzettend mooi. Toen de tijdelijke standaard werd bepaald van UHD, was het een hele reis om dit volwaardig te kunnen weergeven met een TV of projector, maar nu zijn we zover en oogt film behoorlijk realistisch.
Wil je meer over het toekomstige 4K, HDR en WCG weten, lees dan even dit stuk: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

Voor projectie ligt de grens qua HDR nog net wat anders als bij TV's, maar vorig jaar was het JVC gelukt om dit zeer volwaardig te kunnen weergeven via Frame Adaptive HDR wat elk ander projector merk het nakijken gaf en aan het werk heeft gezet.
Sony kon natuurlijk niet achterblijven en heeft zeker ook niet stilgezeten en komt nu met de Sony VPL-VW590ES welke dit nu ook doet, maar op zijn eigen manier met een frame by frame Dynamic HDR Enhancer voor een volwaardige UHD weergave en ik moet zeggen,... behoorlijk goed zelfs.

Als basis heeft Sony voor de VW590ES de vorige VW570ES gebruikt, maar met wat cruciale aanpassingen. Daarom is deze review als het ware een aanvulling op die van het vorige model. Voor een goed beeld over alle andere functies kun je dus gewoon die review lezen:
REVIEW: Sony VPL-VW270ES / VPL-VW570ES
Ik bespreek hier dus enkel en alleen de verschillen tussen de vorige VW570ES en deze upgrade VW590ES. Dus wat de bouw, het uiterlijk, de helderheid, scherm aanbeveling, menustructuur en dat soort dingen betreft blijft alles gelijk, maar wat eventueel wel anders is omschrijf ik in deze review hier of vul ik wat aan.

* Update 26 April.  Inmiddels is nu ook de instap Native 4K VW270ES vervangen met de Sony VPL-VW290ES en elke upgrade omschreven in deze review geld ook voor dit model. Wat de VW290ES aan functies moet missen t.o.v. zijn grotere broer de VW590ES, vind je onderin deze review in het VW590ES versus VW290ES verlsag en is vergelijkbaar met wat de vorige VW270 minder had t.o.v. de VW570.

* Update 16 Juni.  Inmiddels heb ik ook de Sony VPL-VW790ES Native 4K Laser projector toegevoegd aan deze review en vergeleken met de VW590ES, wat een interessante aanvulling is, gezien dat voor velen de laser lichtbron een mooie upgrade is t.o.v. een lamp en is de extra prijs het waard.

De Sony VPL-VW590ES alsook de Sony VPL-VW290ES zijn zowel in het wit als in het zwart verkrijgbaar, maar de Sony VPL-VW790ES is er alleen in het zwart.

Besef bij het lezen van deze review wel dat de omschrijving van de beeldkwaliteit en beleving allemaal na de gedane ISF-kalibraties is, welke bij Mediasluis standaard gratis wordt gedaan op deze projectors. Als ik een projector ontvang, check ik hem helemaal na als extra eindcontrole en doe ik de panelen uitlijnen voor net dat beetje extra scherpte en schoonheid. Het gebeurt namelijk wel eens dat ik een dooie pixel zie, of dat de panelen niet goed uit te lijnen zijn en dan stuur ik hem terug voor een nieuwe. Pas hierna maak ik een profiel van de betreffende projector via een Spectroradiometer naar een HDR Colorimeter en begin ik met de ISF-kalibraties voor 2K SDR, 3D en 4K HDR. - Je begrijpt dat je hier niet zomaar even op kunt wachten.
Het resultaat van wat je dan ziet is serieus anders dan wanneer je zo'n projector rechtstreeks vanuit de doos bekijkt. Deze service geeft Mediasluis in combinatie met gratis meerdere her-kalibraties op de 200, 600 en 1200 lampuren, plus bij aankoop van een nieuwe lamp bij Mediasluis na weer 200 uur.
Meer over ISF-kalibratie kun je lezen in dit stuk: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Laten we met dit in gedachte snel gaan kijken wat er nu nieuw is aan deze Sony VPL-VW270ES. Ik probeer de review zo te schrijven, dat je er een goed en levendig beeld van krijgt.
Ik wens je veel leesplezier.

Lees verder...

Review: JVC komt met nieuwe projectors via een gratis firmware update 07/09/20

JVC had voorheen nog wel eens met de X-serie projectors, dat ze in plaats van met een firmware update te komen, meteen maar met een nieuw model uitkwamen. Vaak was het verschil maar klein in functionaliteit. Daarom waren we vorig jaar enorm verrast dat JVC met een firmware update uitkwam, dat best wel een upgrade genoemd mocht worden. Frame Adaptive HDR maakte een enorme sprong vooruit om het HDR tijdens 4K volwaardig te maken.
Maar ook nu weer geeft JVC een traktatie, waarmee de kopers van de N-serie echt wel met een nieuw model te maken krijgen, maar waarvan degene die de N-serie al hebben niet in de kou achtergelaten worden. Dus,... hebben we het over een nieuwe projector Line-Up?

Fysiek houdt JVC het bij de JVC DLA-N5B / DLA-N5W (wit en zwart),- JVC DLA-N7B (zwart) en de JVC DLA-NX9B (zwart), zie foto's. Natuurlijk zijn dit gewoon al top projectors maar qua menustructuur en functionaliteit zijn deze projectors nu toch wel echt anders gaan presteren. De update vorig jaar was zo spectaculair, dat alle andere projector-merken tijdens weergave van 4K met HDR, zonder randapparatuur, het nakijken hadden bij JVC. Ach wat,... zelfs met randapparatuur. Het HDR was op de JVC N-serie opeens zeer volwassen geworden.
Het heeft dus ook een jaar langer geduurd voor Sony met een nieuwe projector is gekomen, de Sony VPL-VW590ES, die nu gelukkig wel ook Sony's eigen versie op Dynamic HDR heeft meegekregen.

Ik schreef net wel dat het 4K Ultra HD met de nieuwe Frame Adaptive HDR functie al helemaal klaar was,... maar tijdens deze Frame Adaptive HDR functie en zeker bij Sony's Dynamic HDR functie wordt tijdens het kalibreren van je projector bij Mediasluis nog steeds ook het 4K met HDR meegenomen en geoptimaliseerd, om echt het uiterste uit je projector te halen en het geprojecteerde beeld te zien zoals het bedoeld is. Vanuit de doos blijft het beeld te donker en worden met name de details in het zwart weggedrukt. Dit is niet zomaar op te lossen door even het zwart omhoog te schroeven en moet echt in combinatie met de witbalans worden uitgebalanceerd.

JVC vond na het spektakel van vorig jaar blijkbaar toch, dat hun N-serie projectors nog wat verbetering konden gebruiken en wat verder getuned konden worden. Het is wel mooi om te zien dat ze hier veel tijd in hebben gestoken en nog mooier,... dat ze dit gratis upgraden.
- Wat zou het bv. fijn zijn als je projector weet hoe groot je scherm is en aan de hand van de lens-positie kan berekenen hoe ver je projector van het scherm staat en het lichtverlies tezamen met de Frame Adaptive HDR kan meenemen bij het instellen van het HDR beeld.
- Ook zou het voor de klant toch wel erg mooi zijn als JVC zelf het film materiaal herkent en de projector hier op kan instellen, zodat de klant niet meer hoeft te wisselen van de gekalibreerde modes. Hoe vaak kwam het bv. niet voor dat je 3D aan het kijken was en je pas na een tijdje erachter kwam dat je de 3D ISF-kalibratie mode nog niet had geladen, met als effect; "WAUW, dit is opeens een stuk beter."

Nou,... het is JVC ook nu weer gelukt om nog voor de jaarwisseling met een gratis nieuwe upgrade 2021 in te gaan. Koop je nu dus een JVC DLA-N5 (Wit of Zwart) JVC DLA-N7B of JVC DLA-NX9B, dan komt deze natuurlijk met die nieuwe firmware.
Maar,... natuurlijk zet Mediasluis voor zijn trouwe klanten die al een N-Serie projector hebben, bij de eerstvolgende gratis her-kalibratie, de nieuwe firmware update er meteen op.
* Dit wordt wel een wat langere her-kalibratie sessie dan normaal, dus houd hier rekening mee.

Als deze N-Serie projectors van JVC nieuw voor je zijn, kun je om een beter beeld te krijgen over uiterlijk, functionaliteit en prestatie hier eerst de volledige review lezen: Review van de JVC DLA-N5 / DLA-RS1000 vs JVC DLA-N7 / DLA-RS2000

In deze firmware review wijd ik namelijk alleen maar uit op de verschillen na de firmware update.
Wat je extra krijgt op de JVC DLA-NX9B kun je hier lezen: Review van de JVC DLA-NX9B / DLA-RS3000

Laten we maar eens snel gaan zien wat deze firmware update zoal doet.

Lees verder...

Review: Epson EH-TW9400 en Epson EH-TW9400W 28/04/20

Dit is niet echt een volledige review zoals je dit gewend bent van Mediasluis, maar eerder een korte omschrijving van wat Epson heeft verbeterd op deze nieuwe Epson EH-TW9400 en de Epson EH-TW9400W, waarvan de W-versie nog steeds in het Wit wordt geleverd met een Wireless HDMI Transmitter, welke zelfs met 4K HDR materiaal werkt. Deze review is dus meer een aanvulling op de vorige review over de Epson TW9300 projector serie HIER. Daar kun je eigenlijk van alles lezen over de bouw, afwerking en inwendige kwaliteiten van ook deze nieuwe Epson projectors, zoals de ISF-metingen, licht en lagtime metingen, beeldprestaties en kijkervaring. Het zijn namelijk vrijwel dezelfde projectors, maar met enkele cruciale veranderingen welke vooral verbeteringen geeft bij het kijken naar 4K, om dit meer volwaardig te maken. Epson heeft namelijk geluisterd naar de kritieken en aanpassingen gedaan om die te verbeteren. Daarnaast zijn ze verders identiek.

Voor wie bekend is met de vorige TW9300(W) van Epson weet dat deze projectors zijn volgeladen met prachtige functies, zoals de lens besturing die volledig elektronisch bedienbaar is, voor zowel de Focus, de zeer ruime Zoom, zeer ruime Lens Shift (horizontaal en verticaal) en de zeer professioneel ogende elektronische lensafdekking, zie foto 5 en 6, die automatisch en geruisloos open en dicht gaat bij het Aan- en Uitzetten van de projector. Maar deze Epson EH-TW9400 en Epson EH-TW9400W kunnen nu na Epson's upgrade zowel 3D alsook 4K zeer goed weergeven, met ontzettend veel licht zoals voorheen en dit alles met dezelfde zwartweergave dat ongekend is voor wat je ervoor betaald.

In de vorige review vind je een zeer uitgebreide omschrijving over functies en hoe het werkt, zoals deze:
- Uiterlijk
- Lens - Lens Shift - Lens Memory - Lensafdekking
- Keystone
- Afstandsbediening - Bedieningspaneel
- 3D Brillen
- Wireless HDMI
- Aansluitingen
- Lamp - Lichtlekkage - Ventilatie - Geluidsniveau
- Modus - Menustructuur
- Beeldinstelling
- Panel Alignment - Color Uniformaty
- Metingen vanuit de doos - Metingen na ISF-kalibratie
- Beeldprestatie 2K SDR, 3D en 4K
- Zwartniveau - Auto Iris
- Helderheid en Ansi Lumen metingen
- Schaduw en detail - Super Resolution
- 4K Enhancement - HDR
- Frame Interpolatie
- Gamen en Lag Time metingen
- Projectiescherm aanbeveling
- Garantie
- Conclusie
- Vergelijking met andere projectors

Ben je helemaal nog niet bekend met deze Epson projectors en wil je graag meer weten wat betreft het hierboven staande, dan kun je hierover uitgebreid lezen in deze review: REVIEW van de Epson EH-TW9300 / EH-TW9300W Wat betreft deze functies zijn de nieuwe Epson projectors TW9400 en TW9400W namelijk precies hetzelfde.
De verschillen die er wel zijn worden hieronder besproken.

Lees verder...

Review: JVC DLA-NX9B / DLA-RS3000 vs JVC DLA-N7B / DLA-RS2000 03/02/20

De JVC DLA-NX9B is de 8K projector uit JVC's N-Serie projectors en verdient wel even wat extra aandacht. De vraag is natuurlijk of je wel echt een meerwaarde ziet ten opzichte van de JVC DLA-N7B. Eerlijk is eerlijk,... de NX9B kost meer als het dubbele van een N7B. Daarom heb ik deze NX9B een tijdje mogen lenen om te testen en te vergelijken met de andere projectors uit deze N-serie, die ik standaard op demo heb staan. Nu ging deze NX9B unit al een tijdje rond voor ik hem kreeg en kwam hij nu vanuit Duitsland mijn kant op en stond er zo'n 150 uur op de lamp. Mijn eigen N7B zit hier echt maar net voorbij dus dat geeft qua lichtopbrengst gelukkig wel een eerlijke indruk. 

Deze review is wat korter en minder uitgebreid dan wat jullie normaal van Mediasluis gewend zijn en laat alleen mijn kijkervaring uitkomen. Omdat deze projector niet nieuw uit de doos kwam heb ik mijn metingen niet bewaard om hier te kunnen plaatsen. Natuurlijk heb ik wel de panelen uitgelijnd en is deze projector compleet door mij ISF-gekalibreerd voor 2K SDR, 3D en 4K HDR, om zo te kunnen vergelijken met mijn N7B. Ook die heb ik voor dit vergelijk compleet opnieuw een her-kalibratie gegeven voor elke mode. Nu ze beiden optimaal zijn afgesteld voor elke mode, kunnen we gaan zien hoe ze zich staande houden t.o.v. elkaar.

Qua Menu Structuur en  ISF-kalibratie voor elke mode zijn de NX9B en N7B gelijk. Dit is dan ook een aanvulling op de vorige review van de wat goedkopere JVC N-serie projectors, waarvan je om een goed beeld te krijgen de zeer uitgebreide review hier kunt lezen: Review JVC DLA-N5 / DLA-RS1000 vs JVC DLA-N7 / DLA-RS2000.
De verschillen en extra's die er wel zijn gaan we hier bespreken

Lees verder...

Review: JVC DLA-N5 / DLA-RS1000 vs JVC DLA-N7 / DLA-RS2000 23/02/19

Aan de kant met de concurrentie. Hier komen wij, de Barbarian Brothers. "Wij zijn groot! Wij zijn zeer krachtig! Wij mogen gezien worden!"

De JVC DLA-N7 voor de echte professionele consumer die weet wat hij wil en zijn broertje de JVC DLA-N5, zijn nu eindelijk echte Native 4K projectors van JVC voor de consumenten markt en wat voor projectors. Alles waarvan we een upgrade wilden zien bij JVC is zowat in vervulling gegaan. Dit zijn krachtpatsers van projectors waar we met z'n allen echt naar hebben uitgekeken. Dat ze zo'n behoorlijke omvang zouden krijgen hadden we niet verwacht, maar alles went en professioneel ogen ze absoluut. Daar twijfelt nu geen mens meer aan. Dit is geen visueel bedrog,... ze maken het echt waar.
Het beeld is groot, het beeld is helder, het beeld heeft een ongelooflijke diepte, het beeld is vloeiend en dit alles zowel in 4K alsook in 3D. Hier gaat de concurrentie het zwaar mee krijgen, vooral nu JVC Frame Adaptive HDR heeft toegevoegd, want dat maakt deze projectors tot zeer volwaardige 4K HDR kanjers.

Het zeer solide beeld dat deze projectors via de DiLA Panelen (waarmee je in 2K qua kleur en transparantie al een zeer analoge film beleving kreeg), op je scherm weten te projecteren, met nu echt een Native 4K resolutie, gaat nog steeds gepaard met het zeer diepe zwart niveau waar JVC zo om geroemd wordt en waarvan de concurrentie nog steeds het nakijken heeft. Wel is het zwart afhankelijk van de scene soms net iets minder diep dan dat van de vorige JVC DLA-X7900, welke nu als instapper fungeert en meteen met een 3e in prijs is verlaagd. Dit zie je al aan de Natiive Contrast vermelding in de specs. In werkelijkheid zie je dit niet op die manier en oogt de N7B meestal contrastrijker. Ook heeft de X7900 niet het massieve en zeer schone plaatje dat de N-serie nu weet neer te zetten en mist tevens de rust in het beeld die we nu zien.

De besproken contrastverhouding staat Native op 40.000:1 voor de DLA-N5 (400.000 met Iris control) en 80.000:1 voor de DLA-N7B (800.000 met Iris control). Dit heb je misschien wel eens hoger gezien in de folders van andere merken, maar neem die dan maar met een flinke korrel zout. Fabrikanten schreeuwen vaak de hoogste getallen naar je toe wat betreft contrastverhouding, maar die projectors komen niet in de buurt van het diepe zwart dat JVC  met zijn projector 7-serie kan laten zien op je scherm. Het verschil in zwart niveau tussen de nieuwe DLA-N7B en de DLA-N5 is niet native zoals bij de X5900 vs de X7900, maar de DLA-N7B heeft een extra lamp iris waarmee deze het zwart nog dieper kan maken t.o.v. de DLA-N5 en dat werkt voortreffelijk. Daarnaast heeft de DLA-N7B een DCI filter welke de DLA-N5 moet missen en de DLA-N7B heeft hiermee zichtbaar een grotere kleurdiepte tijdens 4K. In combinatie met het diepere zwart verpletterd de DLA-N7B elke concurrentie.

Ook is de beeldprocessor verbeterd en geven deze JVC DLA-N Serie projectors het 4K/60P materiaal, door de volledige 18Gb verwerking perfect weer, om zo het 4K materiaal van de UHD films met 3840x2160 pixels daadwerkelijk in 60fps (beelden per seconde) te kunnen vertonen. Het zeer diepe zwart waarmee de DLA-N5 alles weergeeft, gaat bij de DLA-N7B nog eens een stapje verder en is echt betoverend mooi. En jawel,... dit zeer diepe zwart gaat nu niet meer ten koste van de details in de donkere partijen, welke ik bij de vorige DLA-X Serie projectors met de ISF-kalibratie natuurlijk wel kon tunen, maar wat bij deze nieuwe serie projectors nu al vanuit de doos zichtbaar goed aanwezig is. Ook hier heeft JVC duidelijk flink zijn best op gedaan. Tevens is de soepelheid van de bewegende beelden weer flink aangepakt en kijkt alles nu nog rustiger en daarmee is de beleving als geheel veel fijner. Het UHD materiaal met zijn zeer hoge resolutie van 4K beleef je nu met elk van deze JVC projectors ook echt in Native 4K, via de Native 4K DCI (Digital Cinema Initiatives) DiLA panelen met een iets grotere resolutie van 4096x2160 pixels. Hiermee gaat ook het upscalen van lager materiaal zeer netjes. Deze serie JVC projectors regelen het HDR beeld van 4K echt beeldje voor beeldje in realtime en zorgt ervoor dat je ongeacht de Nits van die scene steeds alle details blijft zien van zwart naar wit. Geloof het of niet,... dit doen ze echt ongelooflijk goed. Het Frame Adaptive HDR tijdens 4K projectie spat werkelijk als een zonnetje van het scherm af en dat met deze diepte,... Hiervoor hoef je echt niet meer naar een Dolby Cinema theater te gaan, waar je bijna €20 voor je kaartje neer mag tellen. Ook is het 3D nu mooier dan ooit en ook dat gaat gepaard met een helderheid en een diepte in het zwart dat ongekend is, vooral bij de DLA-N7. Iets wat je in geen enkele bioscoop gaat terug vinden. 

Let er wel op, dat wat ik hier zeer enthousiast vertel over de beeldkwaliteit, dit met zo'n projector vanuit de doos zeker niet het geval is. Vooral 3D en 4K HDR ziet er vaak zelfs niet uit, maar dat is tot nu toe met geen enkele projector trouwens. Gelukkig zijn deze nieuwe DLA-N Serie projectors van JVC ongelooflijk stabiel en lekker te kalibreren naar de ISF standaard en wat je dan gaat zien is echt ongelooflijk mooi. 
Meer over zo'n ISF-kalibratie en wat dat inhoud kun je lezen in dit stuk: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen Zo'n ISF-kalibratie is wat Mediasluis gratis als service bij de gekochte projectors doet en dat zelfs met een aantal gratis her-kalibraties als nazorg.
Zeg het maar,... wat wil je nog meer?

Oh ja, niet geheel onbelangrijk,... De kleurdiepte van de JVC DLA-N7 haalt vrijwel 100% de DCI P3. Dat is voor sommigen een kleinigheid, maar voor anderen een must have. Zo kwam er hier kortgeleden een zeer gepassioneerde man die werkte voor een Nederlands pre-productiebedrijf (waar ze films monteren voor ze met een filmfestival meedoen, of de bioscoop in gaan) waar ze een projector zochten voor hun tweede kleinere zaaltje. in de hoofdzaal hadden ze een Barco projector staan van grofweg €100.000, welke natuurlijk de kleurdiepte van DCI P3 gewoon 100% weergeeft en waarvan deze ook na lange tijd heel stabiel blijft. Hij wilde dit met eigen ogen zien en testen, dus toen hij met zijn eigen meegebrachte meetapparatuur langskwam om het zelf te checken en nadat wij eerst een Mode hadden aangepast naar Gamma 2.6 (waarin films voor de bioscoop worden gemasterd), was hij na wat aanpassingen toch wel perplex, dat de JVC DLA-N7 daadwerkelijk een beeld kon neerzetten dat vrijwel 100% de DCI P3 kan behalen. "En dat voor zo'n bedrag" zei hij.
Wil je meer over 4K, HDR en WCG weten, lees dan even dit stuk: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

De JVC DLA-N7, ook wel aangeduid als JVC DLA-N7B, is alleen in het zwart verkrijgbaar.
De JVC DLA-N5, ook wel aangeduid als JVC DLA-N5B (zwarte Editie) daarentegen is ook in het wit leverbaar als zijnde de DLA-N5W (witte editie), omdat deze gezien de prijsstelling ook wel in woonkamers aan het witte plafond gehangen gaat worden en dan mooier wegvalt.
Beide modellen zijn tevens ook verkrijgbaar als Pro-Line voor installateurs onder de naam JVC DLA-RS2000 en JVC DLA-RS1000, maar zijn alleen in het zwart leverbaar en herkenbaar aan een goud randje om de lens. Deze hangen veelal in Musea en staan daar vele uren aan één stuk door te draaien.

Ook in deze review zal ik net als voorheen, metingen doen, foto's laten zien en elk facet van deze projectors behandelen en dit vergelijken met wat de concurrentie te bieden heeft, om jullie zo een zo'n compleet mogelijk beeld te geven van wat ze doen en wat je kunt verwachten. Toch raad ik wel altijd aan om eens een afspraak te maken om bij Mediasluis een demonstratie bij te wonen, om deze modellen te vergelijken met elkaar en of andere projectors. Niets geeft je een beter beeld dan het zelf te beleven en soms heb je een bepaald voorkeur dat anders is dan die van andere mensen.

Ik wens je heel veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Sony VPL-VW270ES / VPL-VW570ES 27/11/18

EDIT:6-Mei-2020. Sony heeft geregeld mooie acties als projector bundel, waarvan ik er zojuist onderaan één van heb toegevoegt.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een echte review heb geplaatst, maar dit jaar ziet de wereld van projectie er goed uit en komen er binnenkort ook weer een paar reviews aan.

Om te beginnen dan nu een review van deze twee kanjers van Sony. Het zijn beiden Native 4K projectors, waarvan Sony als enige een echte Native 4K resolutie bied onder de €5000 en dan hebben we het natuurlijk over de Sony VPL-VW270ES (Zie foto 2), welke zowel in het zwart alsook in het wit leverbaar is. Zijn grotere broer, qua specificaties dan, want fysiek ziet hij er bijna hetzelfde uit, op de goudkleurige lensring na dan, heeft een fellere lamp, Lens Memory om de beeldposities op te slaan, wat erg handig is, vooral bij gebruik van een Cinemascope scherm  en een Iris Systeem om het beeld nog dynamischer te maken waarmee hij een contrast ratio haalt van 350,000:1, wat zichtbaar wel ook echt een nog mooier resultaat oplevert. Dan hebben we het natuurlijk over de Sony VPL-VW570ES (Zie foto 1), welke ook leverbaar is in het wit alsook in het zwart. In de opeenvolgende trap van de Sony projectors, is het assortiment wel wat veranderd nu, zoals je HIER in mijn uitgebreide Sony projector video van de IFA Beurs waarschijnlijk al hebt gezien. Zoals je vorig jaar nog een VW360 projector van €7000 tussen de VW260 van €5000 en de VW550 van €10.000 had zitten, waarvan de VW360 als extra een Iris Systeem en Lens Memory had en de VW550 ook nog een fellere lamp had, is er nu geen tussenstap meer en ga je van de VW270ES nu meteen door naar de VW570ES welke nu wel met €2000 is gezakt. 

Dit zijn volledig Native 4K projectors en dat zie je zelfs al bij het projecteren van je 2K materiaal. Deze projectors verwerken het 4K tot 60P, 12Bit, 4:4:4 met HDCP2.2, in de volledige 18Gbps. Dit met HDR dat staat voor High Dynamic Range in HDR10, wat de tijdelijke standaard van nu is, waarin de films momenteel worden gemasterd voor onze 4K Ultra HD Blu-Ray's, maar ook in HDR10+, welke een dynamische variant hierop is en in HLG (Hybrid Log Gamma), waarvan Broadcast gebruik zal gaan maken. Dit alles natuurlijk wel ook met WCG (Wide Color Gamut), om de kleuren in een grotere kleurdiepte van DCI P3 weer te geven, zoals we dit natuurlijk in de bioscoop al een tijd gewend zijn. Dit weliswaar zonder DCI filter, omdat Sony gebruik maakt van zijn TRIluminos kleuren techniek om het 4K in een grotere kleurdiepte te kunnen weergeven.  Het ziet er in ieder geval allemaal fantastisch uit
Wil je meer over 4K, HDR en WCG weten, lees dan even dit stuk: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

Ten opzichte van de serie van vorig jaar zijn de projectors qua formaat iets hoger geworden ca. 1cm, wat als een verassing kwam toen ik ze in mijn kast wilde plaatsen en bleek dat ze niet meer pasten. 1 cm valt nog mee, want de JVC projectors gaan je helemaal doen schrikken. Ik heb voor de projectors van dit jaar mijn hele kast verbouwd en verstevigd, om de projectors te laten passen en te dragen. De nieuwe grotere ombouw was bij Sony ook echt nodig, zodat de nieuwe videoboard met snellere processor erin past. Dit zorgt ervoor dat de projectors nu de volledige 18Gbps kunnen verwerken en laten zien, wat resulteert in een zeer vloeiende beeldverwerking, wat voorheen in het 4K nog wat te wensen overliet en is er nu ook Frame Interpolatie in 4K mogelijk, wat het 4K beeld zeer vloeiend laat verlopen zoals we dat voorheen eigenlijk al in 2K gewend waren bij Sony.

Ook is de anti reflectielaag van de SXRD panelen dit jaar aangepakt en verbeterd, dat zorgt voor een reductie van interne overstraling waardoor het zwart nu wat dieper oogt, wat bij de één op één vergelijk in de testkamer bij Sony tussen de VW260 en VW270 goed te zien was. Dit resulteert in een nog dynamischer en contrastrijker beeld. Sony staat bij de videoprojector puristen al jaren lang bekend om het dynamische en vloeiende beeld en ook dat is nu weer verbeterd en laat eigenlijk bijna niks meer te wensen over. Dit alles maakt de VW270ES een heuse filmprojector en echt een upgrade t.o.v. van het model van vorig jaar en maakt van de VW570ES zelfs een echte ultieme 3D & 4K HDR filmprojector.

In deze review gaan we de projectors uitvoerig bekijken, qua uiterlijk alsook qua prestaties van voor en na de ISF-kalibratie en ook de verschillen bekijken tussen de ongelooflijk mooie instap Native 4K projector Sony VPL-VW270ES en de nog mooiere Sony VPL-VW570ES. Sony levert deze projectors via Mediasluis als ISF-service modellen en hiervoor zijn de projectors zeer goed naar Hollywood standaard te kalibreren, zijn hiervoor erg stabiel en hebben een goed werkend CMS systeem. Naast dit alles heb je ook nog een onovertroffen Prime Support garantie waarmee je bij Sony een volledig verzorgde projectiebeleving hebt. Een projector als deze koop je natuurlijk ook alleen met een gratis ISF-service, tenzij je zo'n ISF-kalibratie zelf kunt doen, want dan kan Mediasluis deze projector voor een gereduceerde prijs aanbieden. Wel mis je dan de extra eindcontrole, want ik check zo'n projector volledig na en doe meteen ook de panelen voor je uitlijnen. Een projector vanuit de doos zo aanzetten is in veel opzichten vaak toch wat teleurstellend, zeker het 4K met HDR ziet er meestal niet uit en is dan veel te donker. Dit is helaas bij elke 4K HDR projector het geval. Mediasluis doet de ISF-kalibraties voor je op verschillende modi, zoals voor 2K SDR in Low Lamp Mode, voor 3D en ook 4K HDR. Voor dat laatste maak ik een speciale Gamma curve aan. Na deze ISF-kalibraties ziet de projector er compleet anders uit en komt alles echt tot zijn recht. Ook kijkt het 3D dan veel rustiger. Dus wanneer ik aanhaal hoe mooi het beeld is, dan is dit ook nadat ik hem volledig heb gecheckt en afgesteld.
Meer over ISF-kalibratie kun je lezen in dit stuk: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Ik probeer de review zo te schrijven, dat jullie er een goed en levendig beeld van krijgen. Ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier.

Lees verder...

Review: New Xpand X105 RF Lite en IR Lite 3D bril 04/06/18

Hier is een review van de Xpand X105 Lite RF en Xpand Lite X105 IR 3D brillen. Dit zijn 3D Shutter brillen die werken op een RF (Radio Frequentie) of een IR (Infra Red) 3D signaal.

Sinds de projectors en TV's 3D meekregen wordt er gebruik gemaakt van een shuttersysteem. Je hebt nu eenmaal een manier nodig om ervoor te zorgen dat het linker oog alleen het linker beeld ziet en het rechteroog alleen het rechter. Bij projectie kun je bv. 2 projectors gebruiken en het beeld via polarisatiefilters blokkeren tegenover dat van de andere projector. Met een 3D Polarisatie bril, waarvan de linker en rechter glazen op dezelfde manier geplaatst zitten kun je dus een prachtig 3D beeld op het grote doek zien. Noodzakelijk is dan wel, dat je een zilverscherm gebruikt dat het gepolariseerde licht in tact houdt en het niet depolariseert, anders zie je weer dubbel.

Zo'n zilverscherm heeft ook wat nadelen, want een goed polariserend scherm is vrij spiegelend, waardoor je hotspotting gaat zien en wat lichtverlies aan de tegenovergestelde kant van waar je zit. Je zult dus een compromis moeten vinden tussen ghosting (dat je wat van het andere beeld blijft zien dat niet voor het betreffende oog bedoelt is) en een mooi egaal beeld.

Voor normaal videoprojectie in 2D heb je eigenlijk een zo neutraal mogelijk scherm nodig voor een perfect beeld. Vandaar dat ik al een aantal jaar het HD Progressive aanprijs, dat 100% structuurvrij is, kleur neutraal en dat met een zeer brede kijkhoek.
Zie de review hier: Review van Projecta's HD Progressive

Een mooie oplossing is dus het 3D Shuttersysteem. Door het beeld zeer snel om en om te wisselen, zowel op het schermbeeld alsook op de bril, kun je beide beelden scheiden. Qua ghosting ziet het beeld er schoner uit en voor projectie heb je maar 1 projector nodig. Wel moet je ervoor zorgen dat er geen ander licht in de ruimte is dat niet met deze frequentie meetrilt, anders ga je het flikkeren van de bril zien.

Voor TV's heb je ook wel een passive 3D versie, door met een soort lenticulair systeem en circulaire polarisatie beide beelden te scheiden. Dat werkt ook erg goed, maar halveert de resolutie. Al kun je op een 4K scherm op die manier wel gewoon passief 3D in Full HD 1080P kijken.
Ook voor Projectie zijn er Polarisatorsystemen zoals Volfoni. Deze zet je voor een 3D shutterprojector en dat systeem zet dit om in circulair passief 3D, in combinatie met een zilverscherm en de circulaire 3D brilletjes die je waarschijnlijk van de bioscoop wel kent als RealD en hebt liggen.
Een review hiervan vind je hier: Review Passieve 3D met Polarisators
Mijn ervaring is alleen wel dat het 3D Shutter systeem schoner en scherper oogt.

De meeste projectors tegenwoordig maken voor het 3D nu gebruik van RF 3D (Radio Frequentie, zoals Bluetooth) en dat vind ik wel prettig. Een paar generaties terug begonnen ze met de IR (Infrarood) versie, maar als je dan even opzij keek dan was de bril het signaal alweer kwijt, viel de bril uit en zag je dubbel. Nog een groot nadeel was, dat je afstandsbedieningen het niet meer deden omdat het IR signaal de Blu-Ray-speler niet bereikte door het sterke 3D IR signaal.

Tegenwoordig zijn de 3D Shutterbrillen wel een stuk lichter geworden en doen dus niet meer zo'n pijn op je neus na 2 uur kijken.

Lees verder...

Review: JVC DLA-X5900BE / DLA-X5900WE / DLA-RS440 09/04/18

Dit is een review over de opvolger van de toen al geweldige JVC DLA-X5500 /DLA-RS420 projector en wel de; JVC DLA-X5900BE / DLA-5900WE. Zoals voorheen is deze er weer in het zwart alsook in het wit (Zie foto). Hij is leverbaar als Consumer model X5900, zowel in het zwart (BE) als in het wit (WE) verkrijgbaar, alsook in een Prosumer model RS440. Het verschil is aan de buitenkant meteen zichtbaar vanwege dat de RS-serie Prosumer versie een gouden afwerking heeft en alleen in het zwart leverbaar is. De RS-serie is eigenlijk meer voor installateurs bedoelt en volgens JVC zitten de wat betere onderdelen hierin, maar zelf is mij het verschil in beeld nog niet echt opgevallen. In deze review schrijf ik wel steeds over de X5900, maar natuurlijk geld dit alles dan ook voor de RS440.

Het betreft hier een projector met een ongelooflijk mooi transparant plaatje, vanwege de LCoS techniek die JVC DiLA noemt. Omdat het reflecterend werkt en het licht niet door het paneel heen gaat, kunnen de pixels van achteren worden aangestuurd en dus zeer dicht tegen elkaar aan geplaatst worden, waardoor je vrijwel geen pixels meer op het scherm ziet. De kleuren zien er met een LCoS systeem ook erg natuurlijk uit, waardoor zo'n projector zeer gewaardeert wordt door fotografen en film liefhebbers.

Iets waar JVC met zijn DiLA dan mee uitspringt, is het ongelooflijke zwartniveau dat deze projectors op het scherm weten te toveren. JVC is hier echt meester in en dit is werkelijk adembenemend om te zien met projectie en doet je mond open staan van verbazing. Bij het zien van een vergelijk met andere projectors bij bv. een sterrenhemel en je denkt dat het beeld al mooi zwart is, dan gaat de JVC echt nog eens een stuk dieper.

Voor wie de JVC projectors al kent en gewoon de verschillen wilt weten tussen de vorige DLA-X5500 serie en deze JVC DLA-X5900, zal ik dit hier even in het kort vertellen.
Als eerste kan ik je vermelden dat de prijs meteen al €500 is gazakt t.o.v. zijn voorganger de X5500, wat deze projector echt een koopje maakt voor wat je ervoor krijgt, ongelooflijk. De grootste upgrade heeft anderhalf jaar geleden natuurlijk al plaatsgevonden bij de JVC projectors, want toen gingen we van een projectie met een verpletterende zwartwaarde, maar met een gebrek aan lichtopbrengst, naar een bijna zelfde zwartwaarde met juist zeer veel lichtopbrengst. Daarna komt JVC met een upgrade waarbij eigenlijk maar marginale verbeteringen plaats hebben gevonden, zo ook nu weer. Wel moet ik zeggen dat de kleine dingen waar we nog iets op durfden aan te merken wel ook echt extra zijn aangepakt, waardoor we een projector hebben die eigenlijk niet zoveel te wensen meer overlaat. Zo is de e-Shift4 verbeterd en opgewaardeerd naar e-Shift5 en verloopt het beeld nu nog vloeiender. Voor de rest verschilt deze JVC DLA-X5900 niet veel met de X5500, dus om een goed beeld te krijgen van deze DLA-X5900 zoals het uiterlijk, menustructuur, afstandsbediening enz enz. verwijs ik je gewoon naar de vorige projector review:

Review van de JVC DLA-X5500 / DLA-RS420
Hier kun je lezen over de volgende onderdelen van deze projector, zoals:
- Uiterlijk - Lens - Lens Shift - Lens Memory - Lensdop - Keystone - Afstandsbediening - Bedieningspaneel - 3D Bril en 3D RF Transmitter - Wireless HDMI - Aansluitingen - Lamp - Lichtlekkage - Ventilatie - Geluidsniveau - Picture Mode - Menustructuur - Memory voor beeldafstelling - Panel Alignment.
Dit zijn allemaal zaken die hier perfect worden uitgelegd, maar niet verandert zijn in de nieuwe DLA-X5900 serie.

De dingen die wel specifiek voor deze projector gelden en wel anders zijn, zoals de ISF-kalibratie metingen, Lagtime en Ansi Lumen enz. behandel ik hieronder. Je moet deze review dus lezen als aanvulling op die van de DLA-X5500 HIER. Daar behandel ik dus zo'n beetje ook elk onderdeel ven deze projector JVC DLA-X5900.

Ik wens je veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Optoma UHZ65 4K DLP Laser Projector 11/01/18

Hier hebben we hem dan, de Optoma UHZ65 4K DLP Laserprojector. Een projector met als basis de Optoma UHD65, maar nu wel uitgevoerd met een Laser lichtbron. De UHD serie van Optoma zijn instap 4K projectors waar veel ogen op gericht waren, hopende dat het de nieuwe vervanger kon worden voor je bioscoop aan huis en als DLP geen probleem vormt qua RBE (regenboog effect) dan kom je met een aantrekkelijk bedrag al een heel eind. 4K is alweer een tijd op de markt, maar wel een techniek dat nog erg in beweging is. Fabrikanten doen allemaal hun uiterste best om nieuwe producten op de markt te brengen en dus blijft het met elke release van een projector zeer interessant om te zien hoever ze staan en hoeveel waar je voor je zuur verdiende centen kunt krijgen.
Wil je hier meer over weten lees dan even dit stuk over: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

Optoma heeft zich met deze UHZ65 projector breed gericht op zowel de home cinema markt, alsook de professionele markt, voor bv. musea en scholen. Die laatste zijn bij uitstek geschikt voor deze projector, gezien de Laserbron geen onderhoudt nodig heeft en op de lange termijn dus kosten bespaart. Hiervoor geeft de UHZ65 wel een zeer mooi plaatje op het scherm dat menig dataprojector behoorlijk overtreft. Toch is deze UHZ65, gezien zijn RGBYRGB colorwheel qua kleur wel volledig videogericht, maar kan met de toevoeging van extra Geel (Y) ook meer licht op het scherm toveren voor datagebruik, maar ook voor het HDR. Vandaar dat hij ook mooi kan meedraaien op de Home Cinema markt. 

Gezien Mediasluis voornamelijk gericht is op consumenten bekijk ik deze projector ook als zijnde consument, een vader die dit voor zijn gezin mogelijk zou willen aanschaffen. Wat ga ik dan krijgen hier? Hoe verhoudt hij zich ten opzichte van andere mogelijke 4K projectors? En wat voor waarde heeft de laserbron voor mij, want voor een derde minder van dit bedrag koop ik een Optoma UHD65 op lamp basis? Voor op een school of museum is een levensduur van 20.000 uur zonder onderhoud wel handig, maar voor thuis gebruik tellen andere functies toch zwaarder. Vandaar dat ik deze projector hieronder met wat verschillende 4K modellen ga vergelijken.

Op de doos staat 4K projector, maar de UHZ65 is eigenlijk geen native 4K projector met een resolutie chip van 3840x2160, of zoals Sony's Native 4K panelen 4096x2160 (omdat Sony panelen gebruikt die ook in hun bioscoop projectors zitten). Optoma gebruikt voor deze UHZ65 namelijk een Texas Instrument DLP chip met een resolutie van 2716x1528 pixels, maar maakt gebruik van een pixelshift techniek waarmee de chip 8,3 miljoen pixels op het scherm kan toveren. Vergelijk je dit met de andere 4K e-Shift technieken van bv. JVC of Epson die hetzelfde doen met een 2K resolutie paneel van 1920x1080, dan snap je wel dat dit een veel gedetailleerder plaatje moet gaan opleveren op het witte doek. Of het betere resultaat in de praktijk ook daadwerkelijk zichtbaar is en of het resultaat met dit systeem gelijkwaardig is aan een Native 4K paneel, kun je lezen in de projectorvergelijkingen onderaan deze review.

De specificaties op de doos beloven in ieder geval een lichtopbrengst van 3000 Ansi Lumen, een On Off contrast van 2.000.000:1 en dit alles met Frame interpolatie. Verders heeft deze projector een lens met verticale Lens Shift, twee ingebouwde 4W Speakers voor stereo geluid en dit met een gewicht van 9.5Kg.

Hieronder zal ik verschillende onderdelen van deze projector gaan bespreken. Ik wens je veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Sony VPL-VW260ES / VPL-VW360ES Native 4K projectors 26/10/17

Hier is dan eindelijk de native 4K projector waar we zo lang op gewacht hebben. Een Native 4K projector die niet alleen onder de magische grens van €5000 zit, maar voor dat geld ook nog eens een prachtig plaatje op het scherm tovert. Ik heb het hier over de Sony VPL-VW260ES. Daarnaast komt Sony met een net wat meer uitgebreider model dat wel een stuk hoger geprijsd is, maar nog dieper in het zwart gaat en wat extra mogelijkheden bied qua plaatsing en gemak. Dit is de Sony VPL-VW360ES. Dit zijn werkelijk twee bijzondere projectors die naast het volledige native 4K paneel natuurlijk ook een ongelooflijk goede 1080P weergave neerzetten en dit tevens ook met behoud van de 3D weergave kunnen doen. Het beeld van Sony projectors is al geruime tijd erg dynamisch, iets waarmee Sony behoorlijk uitspringt t.o.v. andere merken en nu met de nieuwe panelen die native veel dieper gaan in het zwartniveau is dit nog sterker geworden. Voor diegene die er over nadenken om van hun 2K projector de sprong te wagen naar 4K, krijg je voor de wat hogere prijs er ook in 2K een hoop extra kwaliteit voor terug. Wie van een Sony HW50/55/65ES serie afkomt wil meestal niet de vloeiendheid en het dynamische beeld van hun Sony projector opgeven in ruil voor extra resolutie, maar ik kan je verzekeren, dat dit alles gewoon blijft, maar met nog meer diepte in het zwartniveau.

Dit zijn dan misschien wel Sony's instappers in het 4K segment, maar ze hebben een behoorlijk professionele uitstraling en maken dit ook waar qua prestaties. Het beeld ziet er namelijk voortreffelijk uit. Voor 4K zijn deze projectors natuurlijk compatible met HDCP2.2 op de HDMI 2 poort, maar kunnen geen 12Bit 4:4:4 in 50/60P weergeven omdat ze niet zoals hun grotere broer de Sony VPL-VW550ES een volledige 18Bit verwerking hebben, maar deze kost dan wel ook een stevige €3000 meer. Alles goedbeschouwd hebben deze zogenoemde 4K instappers wel de capaciteit om gewoon keurig netjes de volledige 4K UltraHD Blu-ray's weer te geven met 13,5Gb in 10Bit 4:2:0 met het HDR10 van nu die overal te koop zijn. Ze hebben geen Motionflow (Frame Interpolatie) voor 4K, maar maakte je hier toch al geen gebruik van, dan zul je dit zeker niet missen. 4K wordt op een spectaculaire wijze weergegeven met de mogelijkheid van WCG (Wide Color Gamut), om de kleuren in een grotere kleurdiepte van DCI P3 weer te geven, zoals we dit natuurlijk in de bioscoop al een tijd gewend zijn. Dit doen ze dan weliswaar zonder DCI filter, maar Sony maakt gebruik van zijn TRIluminos kleuren techniek om dit toch in een grotere kleurdiepte te kunnen doen. Het 4K doet hij tevens met HDR dat staat voor High Dynamic Range in HDR10, de tijdelijke standaard van nu waarin de films momenteel worden gemasterd voor onze 4K Ultra HD Blu-Ray's maar eventueel ook in HLG (Hybrid Log Gamma), waarvan Broadcast gebruik zal gaan maken. Het ziet er in ieder geval allemaal fantastisch uit
Wil je hier meer over weten lees dan even dit stuk over: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

Wel hebben beide projectors Motionflow voor 1080P materiaal (2K) en tijdens het weergeven van 3D films, want ook 3D blijft gewoon op deze projectors en ziet er na ISF-kalibratie werkelijk prachtig stabiel, kleurrijk  en zeer scherp uit. Ook is Sony's beroemde Reality Creation weer aanwezig die afkomstig is van de veel duurdere VPL-VW1100ES en hebben beide projectors volgens de specificaties van Sony 1500 Ansi Lumen aan lichtopbrengst en een dynamisch contrast van 200.000:1. Ook zijn beide projectors zowel in het zwart alsook in het wit leverbaar.

Het verschil tussen beide 4K instap modellen is, dat de VW360ES een Auto Iris systeem heeft die bij de VW260ES is weggelaten. Sony weet sinds lange tijd hier erg goed gebruik van te maken en zo'n projector geeft hierdoor een nog dieper zwartniveau met vaak een algeheel net wat dieper plaatje op het scherm.  De VPL-VW260ES heeft dit dus niet.
Beide projectors hebben een elektronische lensbediening voor Focus, Zoom en Lens Shift. Op de VPL-VW360ES kun je verschillende settings hiervoor wegschrijven in de Lens Memory en ook dit is iets wat de VW260ES moet missen.
Ook qua uiterlijk zit er aan de voorkant om de lens bij de VW360ES een meer opvallende versiering dat net wat professioneler overkomt.

 Sony levert deze projectors via Mediasluis als ISF-service modellen en hiervoor zijn de projectors zeer goed te kalibreren, zijn erg stabiel en hebben een goed werkend CMS systeem. Naast een onovertroffen Prime Support heb je bij Sony een volledig verzorgde projectiebeleving.
Al deze onderwerpen en nog veel meer komen ruim aan bod en bespreek ik hieronder in deze review

Ik wens jullie veel leesplezier.

Lees verder...

Review: JVC DLA-X5500 / JVC DLA-RS420 06/04/17

Hier is hij dan,... de opvolger van de toen al geweldige JVC DLA-X5000 /DLA-RS400 projector en wel de; JVC DLA-X5500. Zoals voorheen is deze er weer in het zwart alsook in het wit (Zie foto). Hij is leverbaar als Consumer model (X5500) alsook in een Prosumer model (RS420) en het verschil is aan de buitenkant meteen zichtbaar vanwege dat de Prosumer versie een gouden afwerking heeft en de RS-serie is ook alleen in het zwart leverbaar. De RS-serie is eigenlijk meer voor installateurs bedoelt en volgens JVC zitten de wat betere onderdelen hierin, maar zelf is mij het verschil in beeld nog niet echt opgevallen. Ik schrijf hier in de review meestal over de X5500, maar natuurlijk geld dit alles dan wel ook voor de RS420.

Het betreft hier nog steeds een instapmodel van JVC, dat wel ook gewoon een volledige CMS meekrijgt, iets wat ze voorheen meestal weglieten bij de instap projectors. Wel is de volautomatische lensafsluiting weer weggelaten op deze instapper wat ik een onnodige bezuiniging vindt, gezien dat zijn grotere broer echt nog meer te bieden heeft als alleen maar dat.

De grootste upgrade heeft vorig jaar al plaatsgevonden bij de JVC projectors, want toen gingen we van een projectie met een verpletterende zwartwaarde, maar met een gebrek aan lichtopbrengst, naar een bijna zelfde zwartwaarde met juist zeer veel lichtopbrengst. Deze projector is dus niet zo'n hele grote upgrade ten opzichte van die van vorig jaar, maar meer een wat verfijndere versie in waar de vorige serie nog wat tekort schoot en ik moet zeggen dat ik nu zeer tevreden ben met hoe dit heeft uitgepakt.

Vanuit de doos aangezet valt het zwart van de projectie meteen op, al zie je dan niet hoe mooi het beeld werkelijk kan zijn, van wat deze projector uiteindelijk kan weergeven. Dat komt pas echt goed tot zijn recht nadat de projector een ISF-kalibratie heeft ondergaan. Vooral de Gamma is er dit jaar op vooruit gegaan en na een passende kalibratie maakt dat het beeld van deze projector flink wat dynamischer.
Als je wilt weten wat zo'n ISF-kalibratie service is, moet je hier maar even gaan kijken: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen
Kun je zelf een ISF-kalibratie geven, dan kun je als klant ook kiezen om een JVC projector zonder ISF-service bij Mediasluis te kopen voor een gereduceerde prijs. Zonder enige ISF-kalibratie zijn deze JVC projectors uiteindelijk inferieur in vergelijking tot een gekalibreerde projector, wat je na het lezen van deze review wel zult begrijpen. Wil je achteraf alsnog een ISF-kalibratie laten doen,... dan blijven de ISF-service projectors uiteindelijk wel interessanter voor je, omdat deze projectors voor de verkoop als het ware een extra eindcontrole krijgen. Plus dat zo'n projector met alle her-kalibraties uiteindelijk ook nog veel goedkoper is dan met de losse ISF-kalibraties. 

Wat mijn bevindingen zijn zal ik hieronder bespreken en ik behandel zo'n beetje elk deel ven deze projector.
Veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Epson EH-TW9300 / EH-TW9300W 23/01/17

Epson is eind vorig jaar binnen gekomen met een projectorserie die videoland deed opschudden. De specificaties waren veelbelovend en ik keek er dan ook naar uit om deze projectors zelf te mogen aanschouwen. Bij de eerste geruchten was er al een run van mensen die hem blind wilde bestellen, maar zelf kijk ik liever wat zo'n projector daadwerkelijk doet alvorens ik hem ga aanprijzen. Zoals bij elke nieuwe release van apparatuur is de wachttijd in het begin dramatisch en zijn wij allen ongeduldig als er iets moois voor de deur staat.

Terwijl de andere merken elk jaar met een nieuwe release kwamen, bleef Epson maar weg met hun nieuwe opvolger en kon op een gegeven moment niet meer meekomen met de concurrentie. Nu zijn ze terug en slaan meteen hard toe ook. Ja Epson heeft een hoop verandert aan deze opvolgers van de TW7200 en TW9200 serie, want het betreft hier dan ook echt een serieuze upgrade en zorgt ervoor dat de concurrentie nu ook echt met iets nieuws moeten gaan komen in plaats van een paar % meer toename in licht of een beetje soepelere videobewerking. Voor het mooie bedrag dat je voor deze Epson EH-TW9300 neerlegt krijg je een bak met licht in combinatie met een zeer diep zwart in het beeld. Tevens ook een zeer goede lens en dat moet ook wel want deze projectors hebben de mogelijkheid om in de nieuwe 4K Ultra HD standaard van nu te kunnen projecteren door middel van de 4K Enhancement compleet met HDR mogelijkheid dat er ook aan toegevoegd is. Dit alles in met een beeldbewerking van 10Bit en een kleurschakering van 1.07 Miljard kleuren.

Vanuit de doos zie je niet meteen hoe mooi en diep het beeld kan zijn wat deze projectors kunnen weergeven. Beide series zijn er flink op vooruit gegaan, maar dat zie je pas goed nadat deze zijn gekalibreerd in de ISF standaard. Als je wilt weten wat dat is moet je hier even kijken: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Deze nieuwe line-up van Epson plaatst zich ontzettend mooi tussen de Sony VPL-HW serie projectors en de instapper van JVC  in. Zo heb je voor elk budget nu een mooie opklimmende keuze in de wereld van serieuze videoprojectie. Zeg nou zelf,... de beleving van een film zal op je TV nooit zo´n impact hebben als met een levensgrote videoprojectie in je eigen bioscoop thuis.

Wat mijn bevindingen zijn zal ik hieronder bespreken en ik behandel zo'n beetje elk deel ven deze projector.
Veel leesplezier.

Lees verder...

Review: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision 14/12/16

Als we alle reclame mogen geloven om ons heen, dan is Ultra-HD vaak afgekort met UHD (Ultra High Definition) als standaard al volledig geïntegreerd in ons systeem en is je SHD Standaard High Definition systeem dat je thuis hebt staan en of zeer goedkoop kunt kopen, nu verleden tijd en ouderwets. Maar hoe meer je je hierin gaat verdiepen hoe meer je begrijpt hoeveel verandering we nog moeten ondergaan. Het lijkt ook wel of je in het wilde westen van videoland terecht bent gekomen.

UHD is nog volop in ontwikkeling. Sommige bedrijven zijn op hun eigen manier nog druk bezig met dingen aan het onderzoeken en of ontwikkelen en laten zich nog niet aan een 'standaard' vastleggen zoals de gulden standaard van Dolby met hun Dolby Vision. Zij zouden graag hun eigen standaard zien waar elk ander merk natuurlijk rechten voor moet gaan betalen bij gebruik hiervan, maar ook gewoon omdat de lat van UHD nogal hoog ligt en ze naar een manier zoeken om het toch zo goed mogelijk te leveren.
Ach,... zijn we dat niet al gewend sinds we video hebben? Als de wil van veel bedrijven om eigenwijs hun eigen standaard te gaan zetten maar niet ten koste gaat van het uiteindelijke bereik in kwaliteit. Wij als consument zien natuurlijk het liefst alle merken samenwerken naar één perfecte Ultra-HD standaard.

Dat het allemaal anders moet gaan worden staat vast, maar wat het gaat worden en of dat je nu al je videoapparatuur moet vernieuwen is een vraag die jij alleen zelf kunt bepalen. Wel is het handig als je dan weet wat er zoal speelt. Omdat de lat van Dolby Vision momenteel niet haalbaar is met de apparatuur van nu, is er intussen maar even een minimale HDR10 standaard bepaald, waar ook niet elk bedrijf zich bij neerlegt, al halen sommigen die norm vaak wel (Hier later meer over) en dit kale minimum die nu als tijdelijke standaard is neergezet is meteen ook waar veel bedrijven zich jammer genoeg meteen maar als doel volledig op richten. Maar laten we ons hier niet in gaan berusten s.v.p. want het kan nog zoveel mooier. Wel kunnen we als we hier naar kijken al een goed beeld krijgen van wat er zoal staat te gebeuren met ons videosysteem en als je alle informatie hierbij optelt, dan krijg je ook een idee hoe mooi het kan gaan worden in de nabije toekomst en of je misschien al tevreden bent met de tijdelijke standaard van nu.

Je ziet momenteel wel al veel UHD systemen die al 'mooi' afgeprijsd in de winkels liggen, maar het is zeker niet verstandig om nu zomaar iets te gaan kopen alleen maar omdat het is afgeprijsd en er UHD op de verpakking staat. De kans is namelijk groot dat je met een UHD TV die je nu afgeprijsd kunt kopen helemaal geen UHD kan kijken, of als je geluk hebt je enkel de grotere resolutie kunt waarnemen. De tijdelijke standaard die nu is bepaald en waar ik straks op terug kom is op veel van deze apparatuur al niet eens meer te bewonderen.
* Houdt er rekening mee dat deze nieuwe UHD standaard en het HDR niet iets is dat je even met een firmware update kan toevoegen.

Lees verder...

Review: JVC DLA-RS400 / JVC DLA-X5000 21/04/16

Hier is hij dan,... de opvolger van de toen al geweldige JVC DLA-RS49 projector en wel de:

JVC DLA-RS400.
Het betreft nog steeds een instapmodel van JVC, dat ook gewoon een volledige CMS meekrijgt, maar JVC heeft het licht gezien en vond het tijd worden om meer van dat licht te brengen in de duisternis, zonder het zwart uit die mooie duisternis weg te halen. Dit is namelijk wat velen een beetje misten bij voorgaande series, vooral ten opzichte van wat sommige concurrenten aan licht gaven.

De specificaties zijn ontzettend mooi en de zwartwaarden gaan volgens de specs. wel niet zover als dat van zijn grotere broers, maar wel zo goed als wat tot voor kort nog tot de top behoorde in projectieland

Het betreft nu een projector met e-Shift4 om zo het 4K te simuleren als er 4K informatie via de HDMI 2.0 wordt aangeleverd. Door zeer snel een diagonale verschuiving te maken om de pixeldichtheid te vergroten ziet 4K in combinatie met HDR er geweldig uit. Tevens maakt deze serie projectors gebruik van DiLA panelen die het geprojecteerde beeld nog meer analoog doet overkomen met een wel zeer fijne pixelstructuur. Deze panelen van JVC zijn tegenwoordig een stuk sneller dan een paar jaar terug het geval was.

Aangezien ik met het vorige instapmodel van JVC al verpletterd was van de beeldkwaliteit en het zwartniveau, maar toch wel de lichtopbrengst graag hoger had willen zien was ik dus erg benieuwd om te zien hoe de belofte van JVC om deze serieuze Ultra Black Cinema projector ook dynamischer te maken met meer lichtopbrengst is waargemaakt.

De JVC DLA-X5000 is een soortgelijk projector, maar deze is herkenbaar aan de zwarte Lens Ring in plaats van de gouden Lens Ring en afwerking. Deze DLA-X5000 projector wordt meestal zonder ISF-Service verkocht en is zonder die ISF-service uiteindelijk een inferieur product in vergelijk met de JVC DLA-RS400  , wat je na het lezen van deze review wel zult begrijpen. Koop je de DLA-X5000 met ISF-service bij Mediasluis, dan zie je vrijwel geen verschil en ben je wat goedkoper uit. Wel geeft JVC aan de betere onderdelen in de DLA-RS Reference serie te doen. Ga je dus voor een zwarte ISF-service projector van JVC, moet je dit voor jezelf overwegen. Ga je voor een wit model, dan kom je automatisch op de JVC DLA-X5000 uit.
Zo kan de klant ook kiezen om de DLA-X5000 zonder ISF-service bij Mediasluis te kopen voor een gereduceerde prijs. Wil je achteraf alsnog een ISF-kalibratie laten doen,... dan blijven de ISf-service modellen uiteindelijk wel interessanter. Waarom?
Omdat de ISF-serviceprojectors voor de verkoop als het ware een extra eindcontrole krijgen en zo'n projector met alle her-kalibraties uiteindelijk ook nog veel goedkoper is dan met de losse ISF-kalibraties.

Lees voor meer begrip over ISF de review hier: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Bij het openen van de doos krijg je nog steeds meteen een WOW gevoel als je van een kleinere andere projector afkomt en deze in handen krijgt, want dit is toch echt even een serieuze machine, echt een beest van een projector. Hij is groot en echt zwaar en voelt zeer solide aan en wat meteen door je hoofd gaat is dat dit apparaat van binnen tot in elke hoek gevuld is met degelijke elektronica. Qua model is hij wel nogal hoekig, wat op een vreemde manier ook weer iets moois heeft en als 'professioneel zonder onzin' overkomt. Ja, de verwachtingen zijn meteen erg hoog. Deze reactie krijg ik ook van klanten die hem tussen de andere projectors zien staan. Dat je wat meer moet betalen voor een JVC DiLA projector, zul je wel begrijpen als je de JVC DLA-RS400   ziet en vastpakt. 

Ik ga je hieronder door wat afzonderlijke delen van de projector heen praten en vertellen wat hij zoal aan extra's heeft en hoe hij presteert. Ik wens je veel leesplezier.

Lees verder...

Review: Sony VPL-HW65ES 16/01/16

We keken er eigenlijk al een tijdje naar uit, om weer eens een echte upgrade te zien van de al fantastische Sony VPL-HW5XES serie en hier is hij dan, de Sony VPL-HW65ES. Dit is Sony's 2K vlaggenschip en geloof mij,... deze is hard te verslaan in dit prijsniveau.

Qua uiterlijk is er bij de Sony VPL-HW65ES  niet veel verander, buiten de plaatsing van de aansluitingen die wat verwisseld zijn met wat toevoegingen en ook de weglating van de analoge ingangen, maar wel zitten deze nog altijd aan dezelfde zijkant linksonder als je voor de lens staat.

Ik vind het uiterlijk van de Sony VPL-HW65ES   projector zelf erg mooi. Deze lijkt zo uit een Star Wars film te zijn binnengevlogen. De projector is zowel in het Zwart als in het Wit leverbaar. Voor in een huiskamer aan een wit plafond valt de witte versie mooi weg. Zelf vind ik de zwarte versie wel mooier en heb ik niet zozeer de behoefte om deze mooie projector te verstoppen. Wanneer je de doos openmaakt en de bescherming van de projector afhaalt, komt er een enorm wauw gevoel bij je op, zodra je de afgeronde glimmend zwarte bovenkant met de inkeping voor de lens aan de voorkant in het oog krijgt en deze mooie projector uit de doos mag hijsen. Sony heeft toentertijd met dit ontwerp erg zijn best gedaan en mag nog steeds trots zijn, wat zeker ook de reden is dat ze dit ontwerp al een tijdje in gebruik hebben. Natuurlijk, als het goed werkt en het ziet er mooi uit, waarom dan iets veranderen. Dit ontwerp is voor zo'n mooie professionele projector zelfs vrij compact vind ik.

Het professioneel uiterlijk van deze projector past zeker ook bij de beeldprestaties die hij levert. 

Voor wie er nog niet mee bekend is,... deze projector maakt gebruik van een SXRD beeldtechniek en oogt daardoor zeer analoog, wat veel fotografen en videografen erg zal bevallen, zeker omdat er vrijwel geen zichtbare pixelstructuur te zien is en kleuren zeer realistisch ogen en dit met een zwartniveau en een lichtopbrengst om van te smullen. Met het vorige model deed Sony velen al diep verbazen, maar dat heeft Sony met deze Sony VPL-HW65ES  nog eens extra weten te verfijnen. De beeldprocessen in deze projector zijn nog eens extra verfijnd en hebben een soepelheid waar menig andere projectorbouwer een voorbeeld aan kan nemen.

Laten we deze mooie lichtkanon eens gauw onder de loep gaan nemen.

Lees verder...

Review: JVC DLA-RS49 / DLA-X500 27/08/15

De JVC DLA-RS49 projector is het instapmodel van JVC, dat wel een volledige CMS meekrijgt. De specificaties zijn ontzettend mooi en de zwartwaarden gaan volgens die specs. niet zover als van zijn grotere broertjes, maar wel zo goed, als wat tot voor kort nog tot de top behoorde.

Het betreft een projector met e-Shift 3 om zo het 4K te simuleren, door zeer snel een verticale verschuiving te maken om de resolutie via pixeldichtheid te vergroten. Ook heeft JVC erg zijn best gedaan om de voorheen wat tragere panelen te versnellen. Tevens maakt deze serie projectors gebruik van de nu weer 6e generatie DiLA panelen met een nog fijnere pixelstructuur, om deze pixels visueel nog meer onzichtbaar te maken wat het geprojecteerde beeld meer analoog doet overkomen. Al met al weer heel wat verbeteringen. Ik was dus best benieuwd en keek er naar uit om deze Plasma TV onder de projectors en serieuze Ultra Black Cinema projector te mogen aanschouwen.

De JVC DLA-X500 is een soortgelijk projector, maar is herkenbaar aan de zwarte Lens Ring in plaats van de zilveren Lens Ring. Deze projector wordt zonder ISF-Service verkocht en is dus uiteindelijk een inférieur product in vergelijk met deze JVC DLA-RS49, wat je na het lezen van deze review wel zult begrijpen. 

Lees voor meer begrip over ISF de review hier: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen

Bij het openen van de doos krijg ik toch weer dat WOW gevoel. Dit is toch echt even wat anders. Bij het uitpakken van deze JVC DLA-RS49 projector uit de doos weet je meteen dat het een serieuze machine betreft. Wat  een beest van een projector. Hij is groot en echt zwaar en voelt zeer solide aan en wat meteen door mijn hoofd ging was dat dit apparaat van binnen tot in elke hoek gevuld is met degelijke elektronica. Wel is hij erg hoekig, wat op een vreemde manier ook weer iets moois heeft en als 'professioneel zonder onzin' overkomt. Ja, als je zoiets in je handen krijgt worden de verwachtingen meteen erg hoog. Deze reactie krijg ik dus ook van klanten die hem tussen de andere projectors zien staan. Dat je wat meer moet betalen voor een JVC DLA projector, zul je meteen begrijpen als je de JVC DLA-RS49 ziet en vastpakt. De nieuwsgierigheid is in ieder geval bij mij meteen gewekt en we zullen gaan zien of hij dat tot elke cent waarmaakt.

Ik ga je hieronder door wat afzonderlijke delen van de projector heen praten en vertellen wat hij zoal aan extra''s heeft en hoe hij presteert.

Lees verder...

Review: Waarom een projector met ISF-kalibratieservice kiezen 14/08/15

Je hoort de laatste jaren nogal vaak de term vallen van ISF, maar wat is dit nu eigenlijk?

In Hollywood besparen ze noch kosten noch moeite om het beeld en de kleuren van een film zo realistisch mogelijk weer te geven, of bewust juist in een bepaalde sfeer te krijgen. Hoe kun je er nu zo zeker van zijn dat jouw TV of Projector die film dan zodanig weergeeft dat het precies is zoals de regisseur het bedoelt heeft? Hiervoor is er een standaard bepaald. De ISF standaard.

ISF staat voor (I)maging (S)cience (F)oundation en deze stichting heeft er sinds 1994 voor gezorgd dat er een standaard moet zijn, voor hoe het beeld moet worden weergegeven. Zij informeren en helpen fabrikanten bij de ontwikkelingen en geven congressen hierover. Tevens geven zij certificatie-trainingen, om dealers degelijk op te leiden om met de nodige meetapparatuur, Pattern Generators of Discs en een degelijk programma een display tot die standaard af te stellen.

Op foto 2 zie je de in 1931 ontwikkelde CIE Diagram, en toont alle kleuren, in hoeverre deze voor het menselijk oog waar te nemen zijn.
Foto 3 laat de CIE Diagram zien voor High Defenition in REC709 en de driehoek toont in hoeverre ons High Definition apparatuur de kleuren kan weergeven.

Met een ISF-Kalibratie wordt een HDTV of projector volledig doorgemeten en afgesteld volgens die ISF-standaard en in High Defenition wordt dit in REC709 gedaan zoals het voor Blu-Ray gemasterd is, waarbij de kleurdiepte weer groter is dan bij DVD in REC601, zodat deze het beeldmateriaal zo natuurgetrouw en zo optimaal mogelijk weergeeft. Voor UltraHD zoals 4K is dit momenteel in DCI P3 en later in REC2020 en zoals je op Foto 4 kunt zien, gaat de kleurdiepte dan weer veel verder.

Wil je meer weten over UltraHD en waar dat naartoe gaat, lees dan deze review hier: De weg van SHD naar UHD, via 4K-UltraHD met HDR10 naar Dolby Vision

Lees verder...

Review: Passieve 3D met Polarisators 08/07/15

EDIT Maart-2020

Al jaren wordt er 3D geprojecteerd. Tot veel plezier van menig 3D liefhebber. Zo oud als dat de fotografie is,... zo oud is tevens de 3D fotografie. Het afdrukken werd gedaan met kleine foto's van 6 cm naast elkaar. Grotere foto's naast elkaar werden bekeken met prisma glazen of met een spiegelsysteem.

Maar hoe nu het beeld in 3D groot te projecteren?
Om het beeld voor het linker en rechter oog te scheiden zijn er nogal wat oplossingen bedacht. Velen kennen het Anaglyphen systeem wel dat gebruik maakt van een bril met links een Rood en rechts een Groen glaasje vaak van kunststof (Zie foto 1). Voor mij was de eerste kennismaking hiermee, een 3D Uitzending op televisie begin jaren 80.

Dit systeem heeft als voordeel dat je het 3D met bv. een normale TV of enkele projector kunt bekijken of een 3D foto zelfs gewoon kunt printen op papier. Het nadeel van deze oplossing is wel, dat het beeld als het ware zwart wit, oftewel rood groen is. Naderhand werd er gebruik gemaakt van Rood en Cyaan, zodat je toch nog wat meer kleur in het beeld kunt overlaten.

Voor projectie met 2 projectoren werd gezocht naar een oplossing, waarbij je gewoon je kleur kunt behouden en al snel kwam men met linear gepolariseerde filters, die het licht maar op één richting doorlaten. (Vergelijkbaar met hele fijne lamellen) Door deze gekruist te plaatsen op de projectors en evenzo in de brillen, blok je haast volledig het licht van de andere kant en kan het linkerbeeld en het rechterbeeld van elkaar worden gescheiden en zo over mekaar worden geprojecteerd. (Met de horizon op 6,5 cm als seperatie) Hiervoor is dan wel een zilverscherm nodig dat het gepolariseerde licht op dezelfde manier weer via het scherm terugkaatst naar de kijker, die met de polarisatie bril enkel het juiste beeld met dezelfde polarisatierichting naar het juiste oog doorlaat. Zou je op een normaal scherm projecteren, dan depolariseert het licht weer en weg 3D, je ziet weer dubbel.

Omdat je met lineare polarisatiefilters je hoofd niet zijwaards kunt draaien, omdat dan het licht van beide beelden wordt doorgelaten, is men de laatste tijd overgestapt op circulaire polarisatiefilters. Voor het ene oog gebruik je een linksdraaiende polar-filter en voor de andere een rechtsdraaiende polar-filter. Nu kun je je hoofd draaien en blijft het gescheiden beeld in tact.
In de 3D theaters van nu wordt dit systeem momenteel vollop gebruikt onder de naam RealD (Zie foto 2).

Lees verder...

Review: Wireless HDMI Transmitters 03/06/15

De laatste tijd is er bij Mediasluis steeds meer vraag naar Wireless HDMI oplossingen, omdat het dan niet mogelijk is om op een mooie manier een HDMI kabel te trekken of omdat de kabel dusdanig lang moet worden dat dit zonder extensies niet aan te raden is.

Een paar jaar terug had ik wel eens zo'n Wireless HDMI systeem in handen, waarbij het beeld vrij schokkerig ging, waardoor dit meer een grappig apparaatje was in plaats van een serieuze oplossing, maar vandaag de dag is dit systeem enorm verbeterd.

Voor situaties dat je een lange HDMI kabel over je plafond moet trekken, of met CAT6 Extenders in de weer moet gaan, is dit een erg mooi alternatief, vooral als je zo'n kabel maar moeilijk kan plaatsen of niet mooi kan wegwerken, of het geheel gewoonweg te duur wordt. Ook kan zo'n Wireless HDMI systeem erg handig zijn als extraatje, voor als je even snel iets wilt aansluiten op je systeem. Zo gebruik ik zelf ook een Wireless HDMI kit als extraatje, terwijl ik wel dure kabels onder de vloer heb liggen. Uit deze test zal blijken dat je niet zomaar elk systeem blindelings kunt kopen voor elk doel.

Kwalitatief blijft bekabeling het beste resultaat geven, mits je geen 20 meter HDMI voor €40 gaat trekken. Niet dat een dure kabel mooier beeld geeft,.. maar vaak wel schoner. De draadjes in een HDMI kabel zijn erg dun en als de kwaliteit van het koper matig is, kan dit resulteren in informatie verlies. Dit zie je dan door pixels die licht geven als schittertjes. Dit lijkt op ruis, maar is het niet. Dit is meer het gevolg van dat niet alle informatie voor elke pixel aankomt. Bij een korte kabel heb je hier niet zo gauw last van, maar bij lange kabels wel. Je kunt natuurlijk wel altijd een goedkopere kabel proberen en zien of het beeld schoon is of niet.
Let bij het kopen van een HDMI kabel wel op, of je een kabel hebt die de standaard van nu aankan, zoals bv. Full 3D Blu-Ray (3D Frame Packing).

Hoe dan ook,... het signaal is met HDMI kabels is normaal gesproken erg sterk, maar vooral ook de handshake met een HDMI kabel moet stabiel en snel zijn. Een goede HDMI kabel laat ook Deep Color en XV-Color door en dit is meestal wel teveel voor zo'n Wireless HDMI systeem. Ben je dus van plan om vanaf je camcorder rechtstreeks naar je TV je films af te spelen en heb je die in XV-Color opgenomen, dan zal het resultaat met een Wireless HDMI Transmitter niet hetzelfde zijn als met een HDMI kabel.
Voor al het dagelijkse gebruik en het afspelen van je 2D en zelfs 3D Blu-Ray's heb je hier geen last van.

Er zijn 4 systemen die ik hier geregeld voorbij zie komen en daarom wilde ik hier even bij stilstaan.

Lees verder...

Review: Epson EH-TW6600 / EH-TW6600W 18/05/15

Hier hebben we de Epson EH-TW6600W De W erachter duidt op het witte model met Wireless HDMI transmitter. Op die transmitter en kleur na geld alles eigenlijk ook voor de Epson EH-TW6600, het model in het zwart.
Dit is een projector die mooi tussen de Epson EH-TW6100W en de Epson EH-TW7200 valt, zowel qua prijs als prestatie.

De projector voelt zeer degelijk aan als je hem uit de doos haalt. Het eerste dat opvalt is dat hij van boven vrij hoog is en 2 grote knoppen heeft die voor de Lens Shift dienen en dat geeft meteen een blij gevoel, want zo'n Lens Shift zien we graag.

Het uiterlijk is lekker verfrissend en het ligt aan de smaak van jou persoonlijk of je het mooi vind of niet. HEt is qua afmetingen een compacte projector, maar zelf vind ik hem toch wat fors overkomen als je hem van voren bekijkt. Hij is minder diep als de EH-TW6100 maar toch komt hij een stuk groter over. In mijn kast ziet hij er zelfs groter uit dan de Sony VPL-HW55ES die er naast staat en dat is gewoon een volwaardige thuisbioscoop projector. Dit heeft alles te maken met de vorm en niet zozeer de daadwerkelijke afmeteing. Het platte vooraanzicht helpt hier ook niet echt aan mee, maar eerlijk is eerlijk,... je hebt wel een apart model projector.  
Als je deze Epson EH-TW6600Wmeeneemt om een filmvoorstelling te geven verwachten je vrienden wel wat. Zo'n voorstelling geven is erg gemakkelijk gemaakt door de ingebouwde speakers en de Wireless HDMI transmitter maakt aansluiten nog eens makkelijker

Lees verder...

Review: Projector plaatsen en uitlijnen 05/04/15

Dit stuk is speciaal geschreven voor mensen die hun projector graag zeer precies willen plaatsen zonder al teveel vertekening.

Je hebt een prachtige ISF-gekalibreerde videoprojector gekocht en deze wil je zo snel mogelijk neerzetten om eens lekker te genieten van je favoriete film in jouw eigen bioscoop. Dan komen er een aantal dingen kijken wil je een voor jou zo'n perfect mogelijk plaatje op het scherm toveren.

Waar zet je de projector neer?
Hang ik hem op, of plaats ik hem in een kast of op een plank achter mij aan de muur, of op een mooie staande zuil tussen je fauteuils in.

Vaak heeft dit te maken met de afmetingen of inrichting van je ruimte, de grootte van je projectie en hoe stil de projector is. Zet je hem naast je neer op een tafel of zuil, dan wil je geen lawaaierige projector hebben, of een projector die in de zomer veel warmte over je heen blaast. Je wilt hem ook niet zo laag aan het plafond dat je er je hoofd tegen stoot of zodanig achter je hebben staan dat je aan de schaduw op het scherm kunt zien dat je vergeten bent je haar te kammen.

Laten we een aantal obstakels bespreken.

Lees verder...

Review: BenQ W7500 verbeterd 05/03/15

De review van deze mooie BenQ W7500 DLP 3D videoprojector is aangepast.   Er zijn als je hem nu koopt of hem een firmware-update geeft namelijk wat dingen verbeterd.

Voor wie de review al helemaal gelezen had is het wel handig, als je geen zin hebt om de herschreven versie te lezen, dat ik de verbeteringen hier even apart vermeld.

Voor wie de review nog niet gelezen heeft, is het zeker de moeite waard om hem hier te bekijken:
Review BenQ W7500

Het blijft een projector die je zonder ISF-kalibratie beter links kunt laten liggen, maar als deze projector ISF-gekalibreerd is, presteert hij ontzettend mooi en behoorlijk filmisch ondanks dat het hier een DLP betreft.

Wat is er nu zoal verbeterd?
- Het ISF-kalibreren gaat nu veel netter.
- Ook voor 3D kun je volledig kalibreren, maar alleen de Normal Mode gebruiken. Eenmaal gekalibreerd geeft hij meer licht. Brilliant Color kun je hier dan beter uitlaten omdat het beeld dan juist weer minder licht geeft
- De Iris werking is drastisch verbeterd en heeft nu meer functie en valt minder op en lijkt ook minder gehorig te zijn, vergeleken bij de release.
- Wat ook erg mooi is, is dat de Auto Iris gewoon werkt tijdens het 3D en dit geeft een enorme extra diepte aan het beeld. Zo ziet het 3D er fenomenaal uit.

Al met al komt deze projector nu nog mooier uit de review en dit is zeer zeker de moeite waard om te vermelden.

Lees verder...

Review: Optoma HD91 09/01/15

Toen ik deze projector uit de doos mocht hijsen werd ik blij verrast. Wat ziet dit apparaat er ontzettend mooi en zeer professioneel uit. Smal en meer in de lengte gevormd en relatief compact. De mooie ronde vormen en stevige body met naar beneden afgeschuinde zijkanten doch iets uitstekende roosters, is echt oogstrelend om te zien en voelt ook prachtig aan, als een Ferrari zo mooi vormgegeven. Mat-zijde zwart met een glimmend zwarte contour bovenop en een ronde bolling zo naar de lens toe. Deze enorme Lens die uitsteekt belooft wat hoor.. WOW wat heeft Optoma hier een mooi ontwerp. Het uiterlijk mag er in ieder geval zeker wezen en je zult hem met trots openlijk willen showen. Echt het geheel voelt en ziet er zeer goed uit. Het is ook een projector die volgeladen is met mogelijkheden, zoals: Lens Shift (hor./Vert.),- 3D mogelijkheid + VESA,- Frame Interpolatie,- Ultra Detail, Motion Enhancer en volledige ISF-Kalibratie mogelijkheid.

Een LED projector hé,... nou dit moet wel iets moois worden. De verlichting gaat in ieder geval een stuk langer mee als met een lamp en het dringende gevoel van urenverbruik kun je meteen loslaten. Voor doeleinden als een vaste demonstratieprojector in musea bv, zou dit ook erg handig zijn. Maar goed, wij zijn vooral geïnteresseerd in hoe deze projector thuis overkomt. Ook heb je nu geen kleurenwiel meer nodig omdat je voor elke kleur een LED hebt. Hierdoor heb je minder last van het regenboog effect. (Voorbij springende kleureffecten bij heldere lichteffecten op een donkere achtergrond (3 tot 5% van de mensen zien dit bij een trage kleurenwiel). Maar ook het geluidsniveau is minder, vanwege de lichte koeling omdat LED niet zo heet wordt.

Optoma was er al vroeg bij om DLP projectors zeer betaalbaar op de markt te zetten. Vooral in de tijd dat DLP 'het' systeem was om een wat dieper zwartniveau mee neer te zetten was dat erg indrukwekkend, zeker ten opzichte van LCD en LCoS dat toen nogal achter bleef met de zwartwaarden. De technieken zijn intussen enorm veranderd en momenteel heeft DLP een beetje de top bereikt van zijn kunnen. Voor Data projectors blijft DLP erg interessant omdat je met dit systeem een enorme lichtopbrengst kunt behalen met nog steeds een redelijk dynamisch beeld. Ook voor videoprojectie in de middenklasse projectors, blijft het nog steeds een mooi systeem en geeft het een mooier dynamisch beeld dan de concurrentie doet met vaak een dieper zwart in het beeld. In dat prijssegment blijft LCD vaak nog wat achter.
Maar nu bevind Optoma zich met deze HD91 qua prijs in een professionele klasse van projectors. Kan hij zich staande houden met deze DLP techniek? Voegt LED hier nog iets aan toe?

Ik heb de projector vrij kaal ontvangen. De projector wordt geleverd met: Lensdop, AC kabel 220V, Afstandsbediening en batterijen, Snelstart kaart, CD met gebruiksaanwijzing en een Garantiekaart.
Het is een 3D projector, maar hij wordt zonder 3D bril geleverd.

Laten we hem maar eens gauw gaan bekijken.

Lees verder...

Review: Optoma HD50 14/11/14

Deze review is wat aangepast nadat ik een productiemodel ontving voor een klant en zag dat er verbeteringen zijn aangebracht.

Optoma was er al vroeg bij om DLP projectors zeer betaalbaar op de markt te zetten. Vooral in de tijd dat DLP 'het' systeem was om een wat dieper zwartniveau mee neer te zetten was dat erg indrukwekkend, zeker ten opzichte van LCD en LCoS dat toen nogal achter bleef met de zwartwaarden. De technieken zijn intussen enorm veranderd en momenteel heeft DLP een beetje de top bereikt van zijn kunnen. Voor Data projectors blijft DLP erg interessant omdat je met dit systeem een enorme lichtopbrengst kunt behalen met nog steeds een redelijk dynamisch beeld.

Ook voor videoprojectie in de middenklasse projectors, blijft het nog steeds een mooi systeem en geeft het een mooier dynamisch beeld dan de concurrentie doet met vaak een dieper zwart in het beeld. In dit prijssegment blijft LCD vaak nog wat achter.

Nu heeft Optoma een nieuw parade paardje op de markt gezet, de Optoma HD50 en natuurlijk zijn we benieuwd hoe deze presteert. Het model ziet er vooruitstrevend uit, dus dat belooft wat. Zijn bouw is wat minder breed en daardoor wat hoger vormgegeven, en zo met die afgeschuinde hoeken en grote lens mag hij er best wezen. Na meerdere DLP projectors gezien te hebben en weet hoe positief ze presteren, verwacht je ook wel wat van deze projector als je hem zo ziet. Het uiterlijk is in ieder geval veelbelovend, maar het is ook een projector die volgeladen is met mogelijkheden, zoals: Lens Shift,- 3D mogelijkheid + VESA,- MHL,- Frame Interpolatie,- Ultra Detail en ISF mogelijkheid.

Ik heb de projector vrij kaal ontvangen. De projector wordt geleverd met: Lensdop, AC kabel 220V, Afstandsbediening en batterijen, Snelstart kaart, CD met gebruiksaanwijzing en een Garantiekaart.
Het is een 3D projector, maar hij wordt zonder 3D bril geleverd.

Laten we hem maar eens gauw gaan bekijken.

Lees verder...

Review: Projecta (Da-Lite) HD-Progressive van Joe Kane 27/09/14

Laatste aanpassing in 2019

Veel mensen achten een scherm ondergeschikt aan de projector, terwijl een goed scherm een projector echt kan laten stralen. Tevens vervang je een projector in de loop der jaren wel een aantal keren, terwijl een goed scherm dan nog steeds hangt.

Maar wat is een goed scherm?

In het verleden werden schermen ontwikkeld met het oog op het compenseren waar de projector in te kort schiet. De projectors van toen gaven bv. te weinig licht en hadden maar een matig zwart niveau. Zo werden er schermen ontwikkeld met een hogere Gain waarde en soms wel van 2.8, wat inhoud dat het licht wat van het scherm terugkaats 2.8x versterkt is. Naderhand werden de projectors beter in het zwartniveau en wilden we niet alleen een groot helder plaatje, maar ook een dieper zwart in het beeld zien. Een scherm met een hoge Gain verlicht ook meteen het zwartniveau en dat is dan niet gewenst. Zo kwam het High Contrast scherm om de hoek kijken. Dit was dan een donkerder grijs scherm zodat het zwartniveau van de projector hiermee extra werdt verdiept, maar omdat de projectors in het begin niet veel lichtopbrengst hadden, combineerde de favrikant dit met een hoge Gain om op die manier zowel het zwartniveau alsook de lichtopbrengst te vergroten. Veel van dit soort schermen hadden een behpprlijk grof structuur met vaak zelfs spiegelende vlakjes. Zo denk ik meteen aan de GreyWolf van Optoma, dat een erg donkergrijs scherm was met een gainwaarde van 1.8 dat uit dit soort spoegelende vlakjes bestond. 

Erg leuk bedacht en voor toen zeer bruikbaar, maar nu onze huidige projectors zeer volwaardig presteren, met zelfs ISF-gekalibreerd zeer veel lichtopbrengst en met een zwartniveau om van te smullen, willen we een scherm dat juist zeer neutraal is en alles perfect weergeeft.

Het nadeel van de vroegere oplossingen was bv. dat de structuur in het scherm rommelt met de pixels van de projector zelf. Het structuur was natuurlijk niet gelijk aan da pixels van het geprojecteerde beeld en viel natuurlijk ook niet mooi samen, wat een soort visuele ruis veroorzaak dat constant in beweging is. Tevens veroorzaakt een hogere gain een hotspotting op het scherm, waarbij je dus een lichtvlek gaat zien, of waarbij je als je zeg maar links van het scherm zit, het beeld aan de andere kant van je donkerder is.
Het is dus hoog tijd voor een nieuw en neutraal schermateriaal.

Zo heeft Da-Lite samen met Joe Kane een nieuw scherm materiaal ontwikkeld dat in eerste instantie uitgebracht is onder de naam JKP Affinity. Normaal moest je voor een scherm met dit materiaal dus zeker 5 a 6 weken wachten voor het binnen was, omdat dit helemaal bij Da-Lite vanuit de US moest komen. Met veel aandringen is het eindelijk ook naar Nederland overgebracht bij de dochter-onderneming Projecta, tot veel genoegen van mij en inmiddels veel van mijn klanten.
Het materiaal is overgedoopt in de naam HD Progressive en is nu recent verkrijgbaar in 6 varianten.

Ik heb toen hier wat schermen mogen testen van dit HD Progressive materiaal van Joe Kane. Het is een volledig structuurvrij materiaal dat ook volledig kleurneutraal is en tevens een enorme kijkhoek van tot wel 170 graden heeft en dit zelfs in de 1.3 gain variant.

HD Progressive projectiedoeken zijn nu eindelijk ook beschikbaar in de Projecta serie Tensioned Elpro ConceptTensioned DescenderHomeScreen Deluxe en Full Vision. Dit zijn ook de betere schermen van projecta waarbij het projectiedoek gespannen is, rondom in het vaste spanscherm of Tab Tensioned in de betere electrische rolschermen.

Projecta omschrijft het zelf zo:
Nu de resoluties van projectoren steeds hoger worden, wordt het behoud van individuele pixels alsmaar belangrijker zodat de helderheid en detail van het beeld niet verloren gaan. De chemische formule voor deze lijn van HD Progressive projectiedoeken is ontwikkeld om het geprojecteerde beeld perfect te reflecteren en te behouden. 

De chemie achter de HD Progressive projectiedoeken is ontwikkeld om een projectiedoek te creëren zonder microscopische imperfecties waardoor het scherm praktisch verdwijnt. Het resultaat zijn briljant lichte en levendige kleuren en het beste projectiedoek voor HD, 4K en Ultra HD projectie. HD Progressive projectiedoeken zullen het beste resultaat geven qua kleurechtheid, uniformiteit en pixelbehoud.

https://www.youtube.com/watch?v=eUN_o0KQHQQ

Lees verder...

Review: Sony VPL-HW55ES 26/06/14

De Sony VPL-HW55ES is een indrukwekkende filmprojector, een vlaggenschip in het 2K sigment, dat een stabiel beeld neerzet dat voor deze prijs echt ongekend is. Om deze reden gebruiken wij deze projector zelf ook geruime tijd in ons gezin.

Het uiterlijk van de Sony VPL-HW55ES ziet er, vind ik zelf, erg mooi uit en lijkt zo uit een Star Wars film te zijn binnengevlogen. De projector is zowel in het Zwart als in het Wit leverbaar. Voor in een huiskamer aan een wit plafond valt de witte versie mooi weg. Zelf vind ik de zwarte versie wel mooier en heb ik niet zozeer de behoefte om deze mooie projector te verstoppen. Wanneer je de doos openmaakt en de bescherming van de projector afhaalt, komt er een enorm wauw gevoel bij je op, zodra je de afgeronde glimmend zwarte bovenkant met de inkeping voor de lens aan de voorkant in het oog krijgt en deze mooie projector uit de doos mag hijsen. Sony heeft met dit ontwerp erg zijn best gedaan en mag absoluut trots zijn, wat zeker ook de reden is dat ze dit ontwerp al een tijdje in gebruik hebben. Natuurlijk, als het goed werkt en het ziet er mooi uit, waarom dan iets veranderen. Dit ontwerp is voor zo'n mooie professionele projector zelfs vrij compact vind ik.

Het professioneel uiterlijk van deze projector past zeker ook bij de beeldprestaties die hij levert. Deze projector maakt gebruik van een XRDS beeldtechniek en oogt daardoor zeer analoog, wat veel fotografen en videografen erg zal bevallen, zeker omdat er vrijwel geen zichtbare pixelstructuur te zien is en kleuren zeer realistisch ogen en dit met een zwartniveau om van te smullen. Met het vorige model deed Sony velen al diep verbazen, maar dat heeft Sony met deze Sony VPL-HW55ES nog eens extra weten te verfijnen. De beeldproccessen in deze projector hebben een soepelheid waar menig andere projectorbouwer een voorbeeld aan kan nemen.

Laten we deze mooie lichtkanon eens gauw onder de loep gaan nemen.

Lees verder...

Review: Xpand X104 YOUniversal 3D Shutter Bril 02/05/14

Dit is een erg mooi product dat ik steeds meer ben gaan waarderen. Vandaar dat ik er op deze manier even apart aandacht aan wil besteden. De Xpand X104 YOUniversal 3D Brillen zijn ook echt heel universeel want ze werken op IR en RF shutter systemen, maar kunnen met de te bestellen Xpand WF-VC-1 White Flash Converter zelfs gebruikt worden voor DLP Link. Heb je een IR systeem, dan kun je ook een Xpand ADO 25-RF-X1-NP RF Emitter bestellen om dit om te zetten.

Toen deze Xpand X104 YOUniversal shutterbrillen net uitkwamen kocht ik deze meteen omdat ze zo lekker compact waren en meteen op meerdere systemen werkten, zoals mijn Epson 3D projector en Panasonic 3D TV en daarna Sony 3D projectors.

Nadien is het systeem blijven groeien en kwam er steeds een firmware Update voor uit. De brillen gingen hierdoor ook steeds mooier werken, totdat veel systemen overstapten naar RF. Logisch want er was veel ergernis bij de IR 3D systemen, omdat de bril vaak zijn signaal verloor als je even je hoofd opzij deed, maar vooral ook omdat je hele Infrarood systeem plat lag tijdens het kijken naar 3D films, want geen enkele afstandsbediening wilde nog normaal functioneren door het zeer sterke IR signaal van de projector naar de brillen toe.

Lees verder...

Review: BenQ W7500 18/03/14

Deze review is aangepast omdat deze projector na een aantal Firmware updates, of bij aankoop van een recenter model opeens nog mooier presteerd dan hij al deed en dit was zeker de moeite waard om bij te werken.

Deze BenQ W7500 projector ziet heel mooi uit vind ik zelf. Wel is hij een beetje fors van formaat. De grote lens aan de voorkant ziet er heel attractief en professioneel ogend uit. Mijn dochter was meteen erg enthousiast toen ze deze projector op tafel zag staan. Ze doen tegenwoordig erg hun best om het uiterlijk net als bij auto's op te pimpen en dat is hier ook goed gelukt. En terecht, want gezien dat deze projector perfect geschikt is voor een huiskamer,  wil je ook wat moois hebben staan. Zet je dit in je kast dan verwachten je bezoekers ook wel wat.
Kan hij dit waarmaken?

Dit is een DLP projector met een Iris aan boord. DLP is erg mooi in lichte scenes, maar haalt het normaal gesproken niet meer in de donkere scenes ten opzichte van LCD en LCoS. DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwartniveau en die gaan tegenwoordig in de weergave van het  zwart ontzettend diep.
Kan BenQ dit dus oplossen met deze toegevoegde Iris?

Het beeld mag er ven deze projector ook zeker wezen en gaat echt nog een stuk dieper dan de kleinere broers uit de W-Serie. Ik verwachte best veel van een DLP beamer die een Iris toevoegt om het zwart nog eens extra te verdiepen. Dat maakt hij ook zeker waar. Verwacht je hier dus een Ultra Black projector voor in een speciaal ingerichte donkere bioscoopkamer, dan komt hij in Low Lamp Mode nu wel zeer dichtbij. 

Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) en Iris om het geheel nog dieper te maken, doet dit heel erg goed.  Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen.
* Het blijft wel altijd raadzaam om als je tot aanschaf wilt overgaan van een DLP projector, je het eerst gaat bekijken met je gezinsleden. Het is natuurlijk heel treurig als één persoon in je gezin niet kan meekijken, omdat die steeds kleurtjes ziet langskomen in lichte voorwerpen.

De look van het geprojecteerde beeld spat werkelijk van het scherm en is ongelooflijk dynamisch, doch mischien wel wat minder filmisch zoals in de bioscoop. Het beeld oogt meer zoals een TV, maar dan wel levens groot. Jawel,... je hebt met deze projector als het ware een indrukwekkende 3D TV van makkelijk 120". Deze 3D projector wordt alleen zonder 3D bril geleverd.

Lees verder...

Review: Epson EH-TW9200 / EH-TW9200W 15/03/14

Ik heb de Epson projectors altijd al erg mooi gevonden. Ook het design van deze Epson EH-TW9200 projector ziet er ontzettend mooi en zeer professioneel uit, zoals je op foto 1 kunt zien. Het diepe matzwart van de ombouw met de glimmend zwarte afwerking voor en de matzilveren ring om de lens, oogt als een zeer volwaardige Filmprojector. De ombouw van deze 3e generatie TW9XXX projector is steeds hetzelfde gebleven, maar waarom iets veranderen wat gewoon prachtig is en goed werkt. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt. Hij is mooi afgerond, fors en voelt zeer solide aan.
Ja ik blijf onder de indruk als ik deze Epson vlaggenschip in mijn handen heb. Het uiterlijk heeft een behoorlijk Sci-Fi gehalte en ik kan nu al verklappen dat wanneer je van dit soort films houdt (Sci-Fi of eventueel Horror), deze projector een dusdanig mooi zwart neerzet, dat zulke films er grandioos uitzien.. Je wilt met een projector als deze echt niet meer naar de bioscoop, maar wacht ja liever 3 maanden langer tot de film op Blu-Ray te huur of te koop is. 

Het is een projector die eruit springt qua uiterlijk, maar zeker ook qua beeld, maar vooral ook omdat deze projector zeer gemakkelijk te plaatsen is in zeer verschillende omstandigheden, vanwege de lens mogelijkheden, maar ook de lichtopbrengst in verschillende Modes.

Dit model is tevens in de W uitvoering te krijgen en wordt dan in het Wit met zwarte afwerking geleverd (Ook zeer mooi, zie foto 2) en Wireless HDMI wat tevens erg goed werkt. Alles wat je dus over deze projector leest, vind je ook op de Epson EH-TW9200W terug.
Beide  projectors worden tevens geleverd met 2x 3D Brillen. De versie die ik hier bespreek is met de mat-zwarte kast met glimmend zwarte afwerking aan de voorkant, wat mooi contrasteert en er zeer professioneel uitziet.
(Zie ook foto 3)

Lees verder...

Review: Epson EH-TW7200 12/03/14

Deze Epson EH-TW7200 is een fraaie projector die qua prestatie mooi tussen de instap klasse EH-TW6100 en de professionele klasse Ultra Black EH-TW9200W projector inzit. Hij heeft ook nog eens de luxe ombouw van deze betere serie, alleen mist het de gelikte contrasterende afwerking hiervan en oogt daardoor wat saai en lijkt hierdoor ook wat groter. Heel wit, dat is hij wel. Voor aan het plafond in de woonkamer kan dit wel een voordeel zijn omdat hij dan totaal niet opvalt. Hij heeft een ombouw die ook wel beproeft is met 3 jaar ervaring. Hij is mooi afgerond, fors en voelt zeer solide aan. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt.

Het is een projector die zeer gemakkelijk te plaatsen is in zeer verschillende omstandigheden, vanwege de lens mogelijkheden, maar ook de lichtopbrengst in verschillende Modes. Deze Epson EH-TW7200 3D-Projector wordt tevens geleverd met 1x 3D Bril.

 

Lees verder...

Review: Epson EH-TW6100 / EH-TW6100W 03/02/14

Dit is een projector die er gelikt uitziet. Hij is mooi afgerond en voelt solide aan. Wel is hij een beetje fors van formaat. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt. Ik zeg al van tevoren dat dit geen Deep Black projector is. Verwacht dus ook niet dat dit genoeg is voor een speciaal ingerichte donkere bioscoopkamer. Hiervoor zult je echt naar zijn grotere broer moeten gaan de EH-TW9200, of de Sony VPL-HW55ES.

Wel kan ik je al verklappen dat dit een echte lichtkanon is en voor veel plecier kan gaan zorgen. Een middag gamen bv. op een zeer groot formaat, zal echt wel bevallen. Ook tijdens visite met een sfeerverlichte kamer is dit wel een projector die uitermate geschikt is. Je kunt bv. hem ook snel even neerzetten op een kinderkamer, want deze projector is tevens uitgerust met ingebouwde speakers en met zijn draadloze HDMI (TW6100W) makkelijk aan te sluiten op grotere afstanden.

- De W achter het typenummer staat voor Wireless en slaat ook meteen op de witte kleur (Zie fot 2).
- Zonder Wireless wordt hij namelijk in het zwart geleverd, maar presteert verder exact hetzelfde (zie foto 3).
Alles wat je hier dus over de Epson EH-TW6100W leest, behalve als het om Wireless HDMI gaat, heeft ook betrekking op de Epson EH-TW6100.

Lees verder...

Review: BenQ W1400 / BenQ W1500 25/01/14

De BenQ W1400 en BenQ W1500 zijn eigenlijk hetzelfde, met het grote verschil, dat de BenQ W1500 ingebouwde Wireless HDMI heeft en tevens een veel betere garantie service meegeleverd krijgt wat het dan toch een mooier product maakt. De projector die ik hier bespreek is de BenQ W1500, maar op deze 2 extra's na geld alles uit deze review ook voor de BenQ W1400.

* De BenQ W1500 is qua basis dezelfde projector als de BenQ W1070 die ik eerder heb gereviewd, maar dan met betere onderdelen. Daarom zul je het één en ander herkennen uit die review.

Het uiterlijk van deze projector is een beetje conventioneel. Kijk je naar zijn uiterlijk dan lijkt er op het eerste gezicht niets bijzonders aan te zijn. Zet je hem aan, dan zul je opkijken en meteen zien dat deze projector meer in huis heeft dan verwacht.

Hier een link van een leuke video die laat zien waar deze projector zoal op gedoeld is:
http://www.youtube.com/watch?v=qLrU9t3cIAs

Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien nog altijd bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) maakt dit weer eens waar. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen. Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd.

Oké,... DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwart niveau. Dit is dus geen Deep Black projector voor een serieuze ingerichte bioscoopkamer, die tegenwoordig rond de €2600 al beginnen (bv Epson EH-TW9200), maar voor in een woonkamer met sfeerverlichting waar je een goedkopere klasse projector kunt gebruiken,  is dit toch wel een geweldig apparaat om te hebben. Alle waar dus naar zijn geld, al krijg je hier best veel waar.

De look van het geprojecteerde beeld is niet zo filmisch zoals je in de bioscoop verwacht, maar meer zoals een TV oogt, maar dan levens groot. Een hoop mensen vinden dit juist geweldig, terwijl er ook veel mensen zijn die het zo filmisch mogelijk willen hebben en die zullen juist weer voor LCD of zelfs LCoS gaan. Wel heb je met deze projector als het ware wel een zeer indrukwekkende 3D TV van minstens 106".

De projector wordt compleet geleverd met 3D bril, Wireless HDMI en een mooie tas, wat hem ook nog eens handig maakt om mee te nemen.

Lees verder...

Review: 3D Videocamera's Sony HDR-TD30VE & Sony DEV-50V 12/01/14

Hier 2 heel verschillende  3D-Camera's van Sony. Hieronder behandel ik ze in het kort afzonderlijk. De uitgebreide standaard specificaties kunt U zelf op de website terug vinden. Ik behandel vooral de dingen die voor ons 3D fotografen en 3D filmers interessant zijn.

Twee opmerking gelden voor beide videocamera's:
Plus:   Ze hebben een Optische beeld stabilisatie, wat filmen uit de losse pols erg rustig maakt.
 Min:   Fotograferen kunnen ze alleen in 2D.

* Druk niet meteen de review weg, want filmen in 3D is verrassend simpel en werkt bijzonder goed. Dit zou voor U wel eens een overweging waard kunnen zijn om ook te gaan filmen in 3D. Met deze camera's en de 3D projectors van vandaag is het erg toegankelijk geworden.

Lees verder...

Review: BenQ W1070 09/01/14

Deze BenQ W1070 is zo'n Videoprojector die je erg doet verbazen. (Zie foto) Want indrukwekkend is deze projector qua prestatie zeker. Het uiterlijk van deze projector is best attractief, zo met de schuine zijden. Hij weegt nog geen 3 Kilo en voelt solide aan. Het is een projector die zelfs 3D Blu-Rays aankan. Door zijn compacte vormgeving is hij gemakkelijk in een schoudertas mee te nemen voor een filmpje bij vrienden en familie, of een indrukwekkende presentatie op kantoor.. Voeg daar een Media Playertje aan toe (Die zijn niet meer zo duur) en met de ingebouwde speaker ben je compleet en heb je een heuse draagbare 3D-bioscoop.

Voor wat je voor deze projector betaald krijg zet hij een behoorlijk mooi beeld neer. Oké,... DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwart niveau. Dit is dus geen Ultra Black projector voor een serieuze ingerichte bioscoop kamer, die tegenwoordig rond de €2600 al beginnen (bv Epson EH-TW9200), maar voor in een woonkamer met sfeerverlichting waar je een goedkopere klasse projector kunt gebruiken,  is dit toch wel een geweldig apparaat.

Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien nog altijd bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) maakt dit weer eens waar. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen. Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd.

De look is niet filmisch zoals je in de bioscoop verwacht, maar meer zoals een TV oogt, maar dan levens groot. Bedenk, dat je voor dit geld niet eens een serieuse TV kunt kopen, terwijl je met deze projector als het ware een indrukwekkende 3D TV van minstens 106" hebt. Je zult dan nog wel wat losse 3D brillen moeten aanschaffen, maar de projector is er klaar voor. Deze projector heeft tevens een Lens Shift aan board, wat voor DLP best bijzonder is.
Lees maar gauw verder.

Lees verder...

Review: 3D Video projectors 15/12/13

Wij kennen de Videoprojectors wel. Vaak zien we dit soort projectors wel bij de grotere zaken, maar daar ziet zo'n projectie er vaak niet uit. Dit komt omdat de projectie-omstandigheden in zo'n winkel verre van optimaal zijn, maar ook omdat de echte kwaliteits projectors alleen via ISF gecertificeerde servicedealers verkocht mogen worden. Juist omdat die zo'n projector dusdanig kunnen optimaliseren en demonstreren, dat je ook echt het verschil kan zien, hoe zo'n projector presteerd.

We hebben het hier over projectors, die zo'n mooi beeld geven, dat je niet meer naar de bioscoop wilt, omdat het er thuis gewoon stukken mooier uitziet.

Al heb je misschien niet zo'n hele grote ruimte voor projectie,... Zelfs als je een relatief kleine projectiescherm plaats, dan past jouw 50" TV daar nog steeds 4x in. Projectie geeft ook een totaal andere beleving dan met een TV. Het heeft een enorme impact op jou als kijker en je wordt als het ware het beeld in gezogen en meegenomen in de film. De beleving in de bioscoop was toch ook altijd anders dan thuis op je TV?

 

Lees verder...

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull