Review: Epson EH-TW7200 12/03/14

Deze Epson EH-TW7200 is een fraaie projector die qua prestatie mooi tussen de instap klasse EH-TW6100 en de professionele klasse Ultra Black EH-TW9200W projector inzit. Hij heeft ook nog eens de luxe ombouw van deze betere serie, alleen mist het de gelikte contrasterende afwerking hiervan en oogt daardoor wat saai en lijkt hierdoor ook wat groter. Heel wit, dat is hij wel. Voor aan het plafond in de woonkamer kan dit wel een voordeel zijn omdat hij dan totaal niet opvalt. Hij heeft een ombouw die ook wel beproeft is met 3 jaar ervaring. Hij is mooi afgerond, fors en voelt zeer solide aan. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt.

Het is een projector die zeer gemakkelijk te plaatsen is in zeer verschillende omstandigheden, vanwege de lens mogelijkheden, maar ook de lichtopbrengst in verschillende Modes. Deze Epson EH-TW7200 3D-Projector wordt tevens geleverd met 1x 3D Bril.

 

 • Epson EH-TW7200 Set
 • Front

Lens

De lens is van een goede kwaliteit en daardoor is het beeld goed scherp. Aan de bovenkant zit een opening waar je 2 grote brede ringen hebt. De voorste is om te focussen en de achterste is om in en uit te zoomen. Het zoombereik is bij deze projector erg groot en je kunt hiermee van vrij dichtbij al behoorlijk groot projecteren, maar ook in een lange kamer is de projector goed bruikbaar.

 • Lens

Lensafdekking

De Lens afdekking gaat geheel electronisch. Dit vind ik zeer professioneel en zie je alleen in de duurdere projectors. Hier kunnen veel andere fabrikanten nog van leren. Het dichtschuiven van het klepje klinkt wel hard. Ik ben het gewend van de eerdere modellen, maar als je dit voor het eerst hoort lijkt het of er iets mis mee is. Gewoon negeren.

Ik heb er bij andere merken vaak een hekel aan om een losse lensdop te moeten plaatsen waarmee je de lens uit focus haalt. Hierdoor laat ik dan de lensdop er maar af. Je zult dan vaker de lens moeten afstoffen, wat je eigenlijk liever ook niet doet, om krasjes te voorkomen. Epson heeft het dus zeer mooi opgelost, zonder de projector al te groot te hoeven maken. Proficiat.

 • Lens Schuifje

Lens Shift

Deze projector heeft Lens Shift, zowel Horizontaal als verticaal en zeer ruim. In deze mate zul je het zelden tegenkomen. Ook hierdoor is deze projector erg gemakkelijk om te plaatsen. Dit is nog een enorm pluspunt van deze Epson EH-TW7200 projector. De Lens Shift zit mooi weggewerkt in 2 gleuven bovenop de projector. Dit werkt erg prettig en is mooi te doseren.

* Het plaatsen van de projector verg altijd even wat aandacht: Plaats het beeld mooi op het scherm door middel van de Lens Shift, maar zoom iets uit zodat hij niet het hele beeld tot de kaders toe vult. Zorg dat het beeld aan geen enkele zijde, zowel boven, onder, links of rechts uitwaaiert. Is de rechter kant iets groter/langer dan links dan staat de projector iets scheef naar rechts, draai dit bij. Is de onderkant iets breder dan de bovenkant dan kantelt de projector iets naar beneden, schroef dan de pootjes aan de voorkant iets verder uit/of aan de achterkant iets verder in. Als elke zijden even lang zijn kun je beter zien of de projector scheef staat. Is dit helemaal goed, dan zoom je netjes in tot het scherm tot de kaders is gevuld.

Hiermee voorkom je dat het beeld bij focussen aan één kant scherp is en aan de endere kant wazig. Veel Focus klachten komen hier uit voort.

 • Lens Shift

Keystone

Keystone heeft deze projector natuurlijk ook en is te bedienen via het menu. Hiermee kun je het beeld weer rechttrekken bij het plaatsen van de projector. Ik raad ten zeerste af om dit gebruiken, omdat dit ten koste gaat van de resolutie van de projector. Vooral ook onnodig, omdat deze projector zo'n fijne Lens Shift heeft.

Auto Iris

Deze projector heeft een Automatische Iris. Deze doet zijn werk erg goed. Wel is zo nu en dan ook te zien dat hij werkt, wat wel jammer is. Ook kun je hem lichtjes horen, maar zelf vind ik dit absoluut niet storend. Ik kan me wel voorstellen dat sommige personen zich hier toch aan irriteren. Toch is het beeld met de Iris aan echt wel wat dieper.

Afstandsbediening

De afstandbediening van Epson is erg mooi en overzichtelijk. Je kunt overal logisch en makkelijk bij. Hier hoeft Epson ook niets aan te veranderen. Ik heb hem altijd als erg prettig ervaren. Tevens zijn de toetsen verlicht en zie je ook in het donker waar alles zit.

 • Afstands Bediening

Bedieningspaneel

Ook op de zijkant van de projector zit een schuifje waar de toetsen zitten om aan en uit te zetten of om door het menu te bladeren. Daarboven zitten tevens info lampjes voor als er bv. storing mocht opduiken. Je kunt dan aan de verlichting zien wat hij aangeeft en in de gebruiksaanwijzing zien wat je moet doen.

 • Bedienings Paneel

3D Bril

Epson levert deze projector met 1X Epson ELPGS03 3D bril in de doos.

De Epson RF 3D brillen zijn erg licht en zitten zeer comfortabel op je neus, ook na lang 3D films kijken. Ze zijn oplaadbaar onder het neusgedeelte (Zie foto 3) via een Micro USB aansluiting die tegenwoordig als standaard door veel telefoonmerken worden gebruikt. Er zit een Micro USB kabel bij, maar zelf gebruik ik meestal mijn telefoonlader. Tevens heb ik een USB-Hub waar meerdere 3D brillen aan kunnen hangen, want ja,... de ervaring leert, dat ze meestal tegelijk leeg zijn. 

Deze 3D Brillen werken tegenwoordig op RF. Het RF is ten opzichte van de IR 3D briullen wel heel erg fijn. Dit omdat het beeld niet uitvalt als je even naar opzij kijkt, omdat het signaal altijd bereikbaar is met RF, maar zeker ook omdat tijdens het 3D kijken, je afstandsbedieningen gewoon blijven werken. Het 3D systeem is erg sterk en bij de vroegere IR versie, overheerste dit signaal dat van je afstandbedieningen, zelfs die van de projector zelf. RF is een welkome oplossing.

De bril voelt mooi stevig, licht en flexibel aan. De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het beeld al van dichtbij goed zien. Met een schuifje bovenop zet je de bril aan en met een knopje ernaast kun je de eerste keer contact maken met de projector. De bril kijkt zeer helder, het beeld blijft zeer scherp en ook de chosting is erg laag. De bril oogt zelfs net wat scherper dan een  Xpand X104 YOUniversal  3D bril, al zijn deze Xpand brillen wel weer ongelovelijk compatible, zowel IR als RF en volledig regelbaar om chosting volledig te elimineren. Ook deze Epson RF 3D brillen zijn vrij universeel en bv. te gebruiken op een RF 3D systeem van Sony, JVC of een ander apparaat dat met een Xpand transmitter werkt. Toendertijd had ik mijn Panasonic 3D brillen met IR van de VT20 plasma serie vervangen met de IR 3D brillen van Epson omdat die toendertijd ook al erg goed waren.

 • 3D Bril
 • 3D Bril 2
 • 3D Bril laadpunt

Aansluitingen

De aansluitingen zitten bij deze projector aan de achterkant:
2 HDMI ingangen, Component, Composiet met Audio links en rechts input, PC, RS232 12V Trigger, Mini USB voor service en een Kensington slot ankerpunt. 

 • Aansluitingen

Lamp

Er zit een 230W Epson ELPLP69 ETORL lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector behoorlijk veel licht. Deze Lamp gaat in Normal Mode 4000 uren mee. In Eco Mode 5000 uren en verbruikt hij 176W.

Zelf zou ik het Lampgebruik niet van de uren laten afhangen. Ik vind 4000 uur in Normal Mode wal heel erg mooi. Daarom kun je deze projector gewoon in de stand zetten die je op dat moment gewoon nodig hebt.

Lichtlekkage

Dat is bij deze projector heel goed voor mekaar en hier heb je totaal geen last van.

Ventilatie

Dit gebeurt aan de voorkant. Rechts van de lens zit een rooster en daar zuigt de projector koele lucht naar binen door een filter heen en links van de lens gaat het er weer door een rooster uit. Hierdoor is de projector mooi in een kast te plaatsen, zolang de voorkant helemaal vrij is. Sluit in zo'n geval de kast pas dicht wanneer de projector volledig is afgekoeld en zorg ervoor dat de afstandsbediening zo is weggelegt dat deze de projector niet aanzet als hij is afgesloten. Je wilt geen brand natuurlijk.

Geluidsniveau

De ventilator van de Epson EH-TW7200  is in Normal Lamp Mode wel hoorbaar, maar tijdens het kijken naar een film niet echt vervelend. In eco Mode is hij behoorlijk stil en valt deze totaal niet meer op.

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu is erg overzichtelijk. Deze structuur gebruikt Epson al een tijdje en waarom iets wijzigen wat gewoon goed is. Van boven naar beneden ga je door de verschillende pagina's met functies of overzichten heen. Ben je op de bewuste pagina kun je de instellingen aanklikken en wijzigen. Ga je in de Advanced pagina dan kun je de projector verder aanpassen door de Gamma, Witbalance en CMS te wijzigen. Het Menu is in het Nederlands te zetten. 

Op deze projector is het menu niet te verplaatsen wat wel wat onhandig is bij het kalibreren, maar niet onmogelijk.

- Op foto 4  zie je het menu van de Witbalance.
- Foto 5  toont het menu van het CMS overzicht en foto 6 per kleur.
Klik je een kleur aan bij het CMS dan kun je per kleur de Tint, Luminantie en Saturatie afstellen. Als je niet weet wat je doet kun je beter uit dit menu blijven. Op het oog kun je hier namelijk niets afstellen. Hier heb je echt meetapparatuur voor nodig.

*Het is totaal zinloos om settings van andere projectors over te nemen omdat dit per model uit één serie al enorm verschillt. Elke projector of TV heeft echt een eigen ISF-Kalibratie nodig.

 

 

 

 • Menu overzicht
 • Image
 • Signal
 • Witbalance
 • CMS
 • CMS per kleur

Modus

Auto, Dynamic, Natural, Cinema.en Livingroom

Memory

Je kunt jouw settings wegsaven in een memorybank. Dit is erg handig gedaan van Epson, want zo kun je in elke situatie of voor elke HDMI ingang de Kalibraties laden, voor bv. dag nacht 3D of sport. Hier kunnen veel andere fabriklanten nog wat van leren. Je wilt niet voor elke situatie of ingang opnieuw je projector moeten afstellen of kalibreren.

Panel Alignment

Ook dit is een welkome toevoeging.  Aangezien dit een 3x LCD projector betreft heb je eigenlijk altijd wel een beetje convergentie verschuiving tussen de 3 RGB panelen ten opzichte van elkaar. Dit kan al verschillen per model uit dezelfde serie. Ook het vervoeren kan hier invloed op hebben.

Met de Panel Alignment kun je de rode en blauwe afstellen op het groene paneel dat gefixeerd is. Bij deze projector kun je dit op verschillende sectors doen. Uiteindelijk heb ik het in de 4 hoeken gedaan en in het midden het snijpunt bepaald. Het verschil was erg goed te zien in de totale scherpte van de projector. Je kunt duidelijk zien als ze over mekaar heenvallen. Het resultaat is bij een kleine verschuiving al goed zichtbaar en maakt de projector net weer een stukje scherper.

*Let wel,... Wat je ook als serieuze afstelling gaat doen,... zorg dat de projector minstens een half uur aanstaat en goed op temperatuur is gekomen, zodat dan de panelen hun plek echt goed hebben ingenomen. Dit heeft zelfs invloed op het Focussen van de lens als je de projector een vaste plaats gaat geven.

 • Panel Allignment
 • Afstellen Panel Allignment

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Uit de doos ziet de projector er best leuk uit, maar wil je alles eruit halen wat erin zit, dan is het erg de moeite waard om hem een ISF-Kalibratie te geven, of dit te laten doen.

 Ik heb de projector in Natural Mode gezet, omdat het beeld er dan het mooiste uitziet. Je kunt op de meting duidelijk zien dat het RGB van de Witbalance erg ver uiteen ligt. De Gamma zit veel te laag en zo mis je toch een hoop diepte. De kleuren in de CIE driehoek zitten ook niet op hun plek. In de Gamut Luminantie Chart zie je dat Rood, Blauw en Magenta boven de DeltaE 10 liggen. Dat is veel te ver. Boven de DeltaE 3 ga je de fouten al zien met het oog. Deze projector zit dan ook onder zijn kunnen als hij uit de doos komt. Voor dit prijsniveau is het erg zonde om zo'n mooie projector zonder ISF-Kalibratie mee naar huis te nemen.

 • Pre Calibration

Na ISF-Kalibratie - Metingen

Het menu structuur van de Epson EH-TW7200 is erg prettig tijdens het kalibreren van deze projector. Na een ISF-Kalibratie is alles mooi recht te krijgen op deze projector. Wel moet je een paar keer van de Grayscale naar de CMS en terug om een balance te verkrijgen en dit kost wel wat van je tijd. De projector is uiteindelijk wel mooi afgesteld in de REC709 standaard op D6500 Kelvin, met een gemiddelde Gamma van 2.4.

Ik heb Epson's Super White aangezet om de Peak White vrij te geven. Hierdoor kan het Contrast (witniveau) iets omhoog, tot het moment dat één van de kleuren in de witbalance niet meer mee kan komen. Het zwartniveau is standaard ook wat onderdrukt, dus moest  de Helderheid 1 stap hoger en ook dit heb ik met de Witbalance wat fijner afgesteld. De projector presteerd het best in Gamma Mode -2 voor wat meer diepte in het geheel.

Alles zit na de ISF-kalibratie mooi op zijn plek, al zou ik het liefst zien dat de metingen net iets strakker waren. Nog steeds zijn de kleuren niet helemaal tot in de hoeken te krijgen van de CIE kleurendriehoek wat wel jammer  is. We hebben het hier over zeer kleine waardes die met het oog niet zichtbaar zijn. Kijk je naar de Gamut Luminace dan zie je dat de foutjes netjes tot onder de DeltaE 1 zijn te krijgen, terwijl je dit met het menselijk oog onder de DeltaE 3 al niet meer kan waarnemen. Erg netjes dus. Ik heb ook gewoon een mooie driehoek kunnen neerzetten met het CMS systeem.

De witbalance is mooi strak. De gamma is mooi, maar heeftt op de 90 IRE een klein dipje. Dat is recht te trekken door het contrast lager te zetten maar visueel zul je dit verschil niet zien, terwijl een lagere contrast wel merkbaar is aan je lichtopbrengst maar vooral ook aan je dynamiek in het beeld.  Als het met 1 standje op te lossen is dan is dit ook de moeite waard, maar als het teveel licht moet gaan kosten, accepteer je dit.

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.

 • Post Calibration

Beeldprestatie in 2D

Ja ook voor deze Epson EH-TW7200 projector geld, dat hij na de ISF-Calibratie pas echt tot leven komt. Het beeld ziet er goed uit met een hoop rust en oogt zeer filmisch. Het zwart is dusdanig diep dat het er in een woonkamer behoorlijk goed uitziet. De kleuren komen heel echt over en het beeld is heel erg helder. Details zijn goed zichtbaar en niets word meer onderdrukt. 

Epson heeft ook dit keer erg zijn best gedaan om een mooie filmprojector te bouwen die zich mooi plaatst tussen de instap EH-TW6100 en de Ultra Black Filmprojector EH-TW9200. Je kunt goed zien dat het zwart van het beeld dieper is dan bij het instapmodel van Epson de Epson EH-TW6100 (W) waardoor het volledige beeld meer diepte heeft. Het is alleen nog steeds geen Ultra Black projector en kan hierdoor niet meekomen met zijn grotere broer, de Epson EH-TW9200 (W). Voor in een licht aangeklede woonkamer met slechte verduistering waarbij je ook s'avonds last hebt van bv. straatverlichting, kan dit toch net de projector zijn die ook qua prijs de doorslag geeft, en ben je zomaar de eigenaar van een zeer professioneel ogende projector, want ook met een projector als dit kun je een hoop indruk maken bij familie en vrienden en een hoop lol beleven tijdens de WK en EK periodes of wat Game-avondjes organiseren op een indrukwekkend formaat scherm.

Zwartniveau

Ik heb het al enigzins verklapt hierboven. Voor in een woonkamer met een lichte inrichting is deze projector behoorlijk goed. De Iris wordt ook goed benut en verdiept het geheel weer net wat meer. Dit is nog steeds geen Ultra Black projector. Zwart is meer donker grijs. Het beeld is wel duidelijk een stuk dieper dan de meeste instap projectors. 

Heb je een speciaal ingerichte bioscoopkamer, dan kan het wel wat teleurstallend zijn, vooral als je veel naar Sci-Fi films kijkt of andere films met veel donkere scene's zoals Horror. Voor zo'n situatie kun je beter net wat meer geld uitgeven en voor zijn duurdere broertje gaan.  

Het is dus meer een projector om in een lichte woonkamer te gebruiken. Daar is de kleur van de ombouw ook naar zodat deze lekker wagvalt tegen het plafond..

Schaduw en Details

Deze projector laat alle details goed zien. Het beperkte zwartniveau zorgt er niet voor dat de donkere details verloren gaan. Dit word tegenwoordig goed opgelost en je ziet dus wel gewoon alle details in het getoonde materiaal, alleen oogt het dan minder diep. Vanuit de doos is het wel licht onderdrukt in de donkere partijen, maar na een ISF-Kalibratie komt alles er goed uit. Dus dat zit wel goed hier.

Helderheid in Ansi Lumen

Ja hier heb je iets waar ook deze Epson projector weer in straalt. Deze projector is veelzijdig te gebruiken en heeft hiervoor verschillende modi waarvan er enkele behoorlijk veel licht kunnen geven. Natuurlijk schaf je een projector als deze Epson EH-TW7200 aan als filmprojector. Toch kan hij in de andere modes tevens als echte lichtkanon dienen.

ISF-Gekalibreerd in de Natural mode met de lamp op Normal geeft deze projector een lichtopbrengst van 563 Ansi Lumen wat genoeg is om een 106" scherm goed te vullen. Zet je hem in Eco Mode dan geeft hij in Natural nog steeds 430 Ansi Lumen. In Cinema Mode geeft hij ongekalibreerd net iets meer en wel 542 Ansi Lumen.  

Wil je meer lichtopbrengst voor als je met wat vrienden gaat gamen met wat beperkt sfeerlicht aan, dan zet je hem gewoon in Livingroom Mode en heb je een lichtopbrengst van 906 Ansi Lumen, lamp op Normal. Heb je echt veel licht nodig en wil je met je gordijnen wat open naar voetbal kijken dan heb je nog de Dynamic Mode. Deze geeft een lichtopbrengst van 1517 Ansi Lumen, lamp op Normal. Hierin heb ik tevens het 3D afgesteld en daarin meet ik deze projector op 1366 Ansi Lumen. Met de 3D bril op hou je gewoonlijk ongeveer een derde van dit licht over.

Hier nog even overzichtelijk op een rij:
      563 Ansi Lumen - Natural Normal
      430 Ansi Lumen - Natural Low
      542 Ansi Lumen - Cinema Low
      906 Ansi Lumen - Livingroom Normal
    1517 Ansi Lumen - Dynamic Normal
    1366 Ansi Lumen - 3D (Dynamic) Normal

Je ziet dat deze projector heel wat licht kan geven voor zowat elke situatie. Voor diegene die ook de review van zijn grotere broer heeft gelezen zal hebben opgemerkt dat, ondanks dat deze projector dezelfde ombouw heeft en dezelfde lamp gebruikt, hij toch minder licht geeft dan zijn grotere broer. Je zou juist verwachten dat het diepere zwartniveau van de Epson EH-TW9200 meer licht tegenhoud, maar niet dus. Epson zal hier wel zo zijn reden voor hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal deze projector langer zijn lichtsterkte blijven behouden en dus minder snel degraderen per uur.

*Staar je niet blind naar de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.

Frame Interpolatie

Dot is iets waarmee deze projector het zonder zal moeten doen. Erg jammer want de concurrentie geeft dit al voor veel minder €uro's mee. Misschien heeft Epson het verschil tussen de Epson EH-TW7200 en de Epson EH-TW9200 hiermee nog eens extra willen vergroten, om jou zo over te halen om voor de Epson EH-TW9200 te gaan. Totaal niet nodig, omdat het verschil in diepte door het hogere zwartniveau  al overtuigend genoeg is om die extra €uro's neer te leggen. Zeker tijdens het 3D kijken is het gemis van de FI erg jammer, omdat het 3D met shuttersysteem toch altijd al wat onrustig is en de FI dit verzacht.

Super Resolutie

Dit is een mooie en betere sharpening functie die Epson toevoegt, en dit doet het erg goed, mits het niet te hoog word gezet. Zelf vind ik stand 2 het best, stand 3 zou ook nog kunnen, maar dat is wel de max hoor. Op een sharpening patroon begin je bij 3 al wat randvorming te zien in de fijnere details. Dit wil je eigenlijk voorkomen.

Beeldprestatie in 3D

Dit zag er heel goed uit. Deze projector heeft de power om 3D mooi helder weer te geven. Ik was hier echt van onder de indruk. 3D is vaak erg donker en dat maakt het vermoeiend om lange tijd naar te kijken. Deze projector is behoorlijk helder in 3D en kijkt hierdoor erg makkelijk. Ook hiermee bewijst deze projector weer eens erg veelzijdig te zijn.

De projector gebruikt een Shutter Systeem dat tot 480Hz verhoogt kan worden. Op 480 Hz wordt het beeld rustiger, maar tevens donkerder. Gezien de hoeveelheid licht dat hij toch al geeft zou ik hem in het midden zetten, wat behoorlijk lekker kijkt.

Als basis voor het 3D heb ik de Dynamic Mode genomen. Ik heb deze projector wel door de 3D-bril afgesteld met een filter voor de kleur en tevens wat fijner afgesteld met de witbalance. Dit  zag er al zeer goed uit. Deze projector is natuurlijk ook volledig ISF te kalibreren in 3D, maar dan verliest hij wel erg veel licht voor een Dynamic Mode. 3D is in verhouding tot 2D al erg donker dus hier maak je een overweging. Ik was op deze manier al zeer tevreden.

Zoals eerder vermeld heeft deze projector voor 3D geen Frame Interpollatie en dit is erg jammer. Dit had het 3D nog eens rustiger kunnen maken, en valt vooral op bij Pans.

* Ook bij deze projector adviseer ik weer om bij het kijken naar 3D geen sfeerverlichting te gebruiken. Omgevingslicht dat niet mee flikkert met het 3D Shutter Systeem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en de kamer oplicht, maar wel met deze frequentie mee flikkert en dus niet stoort.

Gamen

Om mee te gamen is deze projector erg indrukwekkend en ziet er goed uit op mijjn 106" scherm.. Het is wel belangrijk dat je in het Menu bij de 2e Tab genaamd Signal, de Image Processing van Fine naar Fast zet. Zet meteen de Iris uit en save deze setting in de Memory als Game. De volgende keer laad je de Memory Game en je kunt meteen beginnen.

Je kunt je wel voorstellen dat je met deze projector, ook gezien zijn lichtopbrengst in Dynamic Mode, in een gezellige sfeerverlichte ruimte met een projectiebeeld van 120"  een geweldige gameavond gaat beleven met Grand Turismo, Halo of een game op de Wii. Ook kun je veel games in 3D spelen wat een behoorlijke impact geeft.

Projectiescherm aanbeveling

Ja hier moet je jezelf afvragen,... Waar koop ik deze projector voor? De lichtopbrengst in sommige Modi is best groot van deze projector. Kijk je in het donker dan kun je natuurlijk een 130" scherm aanschaffen, en de Dynamic Mode gebruiken, maar,...

Dit is een echte film projector. Ga je in een dynamische Mode film kijken op een 130" scherm, dan doe je deze projector echt te kort. Het beeld in de gecalibreerde stand is veel te mooi om te verwaarlozen.

Voor een allround scherm, zou ik dus met deze projector adviseren niet groter te gaan dan een diagonaal van 106" (2,30 meter breed).

Ga je voor zo'n 106" projectie scherm, dan kun je de projector eerst nog in Low Lamp Mode gebruiken en als deze lamp wat ouder word in Normal Lamp Mode, om zo het langst plezier te hebben van je projector. Als je dan een voetbal middag gaat houden, dan kun je in de Dynamic stand met dit 106"scherm behoorlijk wat licht aan laten in huis, of wat gordijnen voor indirect licht open laten op een niet-zonnige dag. Ook het 3D doet het op een 106"scherm, want 3D wordt natuurlijk gauw te donker als je ook nog eens groter gaat.

Qua materiaal is het aan te bevelen om een High Contrast scherm te gebnuiken, omdat het zwart van deze projector niet zo heel erg diep is en dit dus verder wordt uitgediept met een HC scherm. Tevens koop je deze projector waarschijnlijk vanwege de plaatsing in een wat lichtere omgeving en ook hier helpt een HC scherm het geheel wat te verdiepen.

Garantie

Je krijgt 2 Jaar garantie op deze projector op basis van zelf binnen brengen. Op de Lamp zit 3 Jaar garantie of 3000 uur.

Conclusie

Epson heeft een mooie film-projector gebouwd genaamd, de Epson EH-TW7200. Naast zijn goede beeld kwaliteit is hij tevens zeer veelzijdig. Het uiterlijk misstaat zeker niet in een woonkamer en is door zijn witte kleur, minder opvallend aan een wit plafond. Het is geen projector die ik zou aanraden voor een speciaal donker ingerichte bioscoop kamer, maar zeker de moeite waard in een wat lichtere ruimte waar je tevens niet goed kunt verduisteren.

In verschillende Modes kan deze projector een hoop licht geven. Voor het kijken van film kun je hem in Eco Mode gebruiken en is hij meteen behoorlijk stil. Heb je visite en wil je wat sfeerlicht erbij, dan heeft deze projector hier in Livingroom Mode of Dynamic Mode wel de lichtopbrengst voor.  Ook in 3D is het beeld ontzettend mooi om te zien en dit doet hij gewoon in Full Frame 1080/24P.

Tijdens de WK of EK zet je hem gewoon in Livingroom Mode of op Dynamic Mode en word het een reuze gezellige tijd. Koop maar vast een reserve deur, want jij word straks dusdanig populair dat jouw huidige deur word platgelopen.

Als je geïnteresseerd bent in deze projector kun je terecht bij Mediasluis.

Vergelijking: Epson EH-TW7200 vs Epson EH-TW6100

Dat is niet moeilijk. Om serieus film te kijken, zet de Epson EH-TW7200 het mooiste plaatje neer. Het zwart is duidelijk dieper en maakt de look van het gehele beeld ook gewoon veel dieper.

Je koopt deze Epson EH-TW7200 dan ook echt als stationaire filmprojector. De Epson EH-TW6100 is meer een projector die je lekker meeneemt om ergens neer te zetten en veel lol mee te beleven. De Epson EH-TW6100 heeft hier ook speakers voor ingebouwd zitten die erg goed klinken. De Epson EH-TW6100 geeft ook veel meer licht. Maar voor echt film genot ben je beter af met de Epson EH-TW7200. De Iris van de Epson EH-TW7200 werkt ook fijner.

Wat dat betreft straalt de Epson EH-TW7200  in alles gewoon meer professionaliteit uit.

Vergelijking: Epson EH-TW7200 vs Epson EH-TW9200

Dit is geen match. De Epson EH-TW9200 is echt duidelijk de betere projector en dit zie je eigenlijk in elk facet weer terug. Het zwart niveau van de Epson EH-TW9200 is ontzettend diep en dit is erg indrukwekkend om te zien. Het zwartniveau van de Epson EH-TW7200 is meer donker grijs. Dit geeft de Epson EH-TW9200 een grotere diepte aan het totale beeld en is goed zichtbaar. Ook in een lichte woonkamer is dit duidelijk te zien, mits je wel goed kan verduisteren. De Epson EH-TW9200 heeft ook nog eens meer lichtopbrengst dan de Epson EH-TW7200.

Tevens zit er Frame interpolatie op de Epson EH-TW9200 dat ook werkt tijdens het kijken naar 3D wat het nog eens rustiger maakt en dit heeft Epson weggelaten op de Epson EH-TW7200. Daarnaast  is ook het uiterlijk van de Epson EH-TW9200 en Epson EH-TW9200W net iets mooier. 

Al met al,...

Kun je echt niet verduisteren, maar wil je wel groot en filmisch projecteren, dan is deze Epson EH-TW7200 misschien wel de projector voor jou. Heb je een lichte woonkamer maar kun je wel goed verduisteren, of heb je zelfs een speciale ruimte als bioscoop ingericht, dan is het voor die extra €uro's zeker interessant om voor de grotere broer te gaan.

 • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
 • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
 • info@mediasluis.nl
NeverDull