Review: BenQ W1070 09/01/14
Deze BenQ W1070 is zo'n Videoprojector die je erg doet verbazen. (Zie foto) Want indrukwekkend is deze projector qua prestatie zeker. Het uiterlijk van deze projector is best attractief, zo met de schuine zijden. Hij weegt nog geen 3 Kilo en voelt solide aan. Het is een projector die zelfs 3D Blu-Rays aankan. Door zijn compacte vormgeving is hij gemakkelijk in een schoudertas mee te nemen voor een filmpje bij vrienden en familie, of een indrukwekkende presentatie op kantoor.. Voeg daar een Media Playertje aan toe (Die zijn niet meer zo duur) en met de ingebouwde speaker ben je compleet en heb je een heuse draagbare 3D-bioscoop.
Voor wat je voor deze projector betaald krijg zet hij een behoorlijk mooi beeld neer. Oké,... DLP heeft lange tijd zijn faam genoten om het diepere zwart, maar heeft nu wel zo'n beetje zijn top bereikt en is sinds een jaar of 3 door de wat duurdere LCD en LCoS projectoren voorbij gestreefd in het zwart niveau. Dit is dus geen Ultra Black projector voor een serieuze ingerichte bioscoop kamer, die tegenwoordig rond de €2600 al beginnen (bv Epson EH-TW9200), maar voor in een woonkamer met sfeerverlichting waar je een goedkopere klasse projector kunt gebruiken, is dit toch wel een geweldig apparaat.
Nog steeds doet een DLP projector het in lichtere scenes, waar andere systemen hun Iris helemaal moeten open gooien nog altijd bijzonder goed en deze Dark Chip 3 met 6x Speed Wheel (3x Speed met RGBRGB Kleurschijf) maakt dit weer eens waar. Er was een tijd dat je voor deze specs bij een DLP heel wat geld moest neertellen. Met deze 6x Speed Wheel is meteen ook het regenboog-effect vrijwel volledig geëlimineerd.
De look is niet filmisch zoals je in de bioscoop verwacht, maar meer zoals een TV oogt, maar dan levens groot. Bedenk, dat je voor dit geld niet eens een serieuse TV kunt kopen, terwijl je met deze projector als het ware een indrukwekkende 3D TV van minstens 106" hebt. Je zult dan nog wel wat losse 3D brillen moeten aanschaffen, maar de projector is er klaar voor. Deze projector heeft tevens een Lens Shift aan board, wat voor DLP best bijzonder is.
Lees maar gauw verder.
10W Speaker
Deze projector heeft een 10W speaker aan boord. Niet echt om een kamer indrukwekkend mee te vullen, maar wel goed bruikbaar Hierdoor is het makkelijk om hem met een Media Player ergens voor een filmshow neer te zetten.
-Een kinderkamer tijdens een feestje.
-Even op een tefel om bv. gezellig te gamen.
Voor serieus film kijken is een surround-set met Sub-woofer wel spectaculairder natuurlijk. Bij groot beeld hoort ook groot geluid.
Lens
De lens is niet van glas, zoals bij zijn grotere broers de BenQ W1400 en BenQ W1500. Als je ze vergelijkt dan kun je wel zien dat de W1400 en W1500 met de gecoate glazen lens, een scherper beeld neerzet en meer diepte in het beeld laat zien. Toch geeft deze projector een mooi scherp beeld. De scherpstelling luistert wel heel nauw en vergt hierdoor even wat geduld.
Lensdop
De lensdop (Zie Foto 1) had wel wat slimmer gemogen, want wil je deze projector toch een vaste plek geven dan zul je steeds opnieuw moeten focussen. Wanneer je de lensdop op de lens hebt geplaatst (Foto 2) en er weer afhaalt als je gaat kijken, zul je bijna altijd wel de focus verdraaien en die luistert nauw.
Lens Shift
Achter de lens zit een klepje dat je kunt wegschuiven en daar vind je een heuse Lens Shift. (Zie foto) Dit vind ik een enorme plus, voor een DLP, want dat kom je niet vaak tegen,... zeker niet in dit prijsniveau. Het best is om deze Lens Shift met een kleine platte schroevendraaier in te stellen. De Lens Shift werkt alleen verticaal, dus je zult de projector met de lens op het hart van het scherm moeten plaatsen. Het midden van de lens projecteerd een beeld vanaf de onderkant van het scherm (Projector op tafel) en dit is dan met de Lens Shift naar boven te schuiven.
Op mijn 106" scherm (129cmx230cm) heb je dan zo'n 15 cm speling.
Keystone
Keystone heeft deze projector ook, maar wil je nooit gebruiken natuurlijk, omdat de projector dan moet interpoleren en dit gaat al gauw ten koste van je resolutie en degradeert het beeld al gauw van Full HD naar DVD kwaliteit
Afstandsbediening
De afstandsbediening die bij de release van deze projector bijgeleverd werd (Foto 2) is nu gelukkig standaard vervangen door een wat grotere, meer luxe versie. (Zie foto 1)
BenQ luistert goed naar wat de consument wilt, en past dit graag aan. Nog steeds is de afstandsbediening zeer compact, en had misschien iets groter gemogen, maar werkt toch wel prettig. De afstandsbediening heeft tevens verlichting zodat je ook in het donker kunt zien wat je nodig hebt. Uiteindelijk leer je zonder te kijken waar de knopjes zitten, maar heel af en toe druk je wel eens op een verkeerde knop en hoop je maar dat je geen belangrijke setting verschuift. Met een proffessionele ISF-Kalibratie is dit wel op slot te zetten. Het voordeel van deze wat kleine afstandsbediening is natuurlijk wel dat het gehele pakket compact blijft om mee te nemen. Ik bedoel,... je stop alles in de mooie bijgeleverde tas met de nodige accesoires en Media Player en op naar jouw volgende show.
3D Bril
De 3D bril (Zie foto) word er niet bijgeleverd, maar is wel als accessoire te bestellen.
Deze BenQ New Glasses II DGD4 3D Bril is zeer compact en ziet er goed uit. De bril voelt goed aan, maar aan de binnenkant van de brede poten zit de afdekking van de electronica en dit voelt een beetje dun/slappig aan en kraakt als je het aanraakt. Dit zal wel meevallen hoor en is natuurlijk gedaan om het gewicht te drukken. Want het gewicht is hierdoor wel zeer laag.
De bril zit gemakkelijk op je neus, zelfs over je gewone bril heen en irriteerd niet, ook niet na lang kijken. (Ik ben zelf wel een brildrager.) De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het scherm goed zien.
Het laden geschied gewoon door een mini USB die je erbij krijgt maar meestal ook wel bij iedere PC hebt liggen.
Even klikken en de bril gaat aan. Nog eens kort klikken dan wissel je links en rechts om, wat ikzelf liever alleen op de projector zou instellen. Veel mensen weten niet wat ze doen en komen ze dan een keer bij je kijken, dan zeggen ze soms ook niet dat het beeld binnenstebuiten zit, en dan achteraf klagen dat het tegenviel. Dat wil je niet als je trots je mobiele 3D bioscoop gaat showen.
Aansluitingen
Aansluitingen zijn er zoals je op de foto kunt zien voldoende aanwezig.
2x HDMI IN's, Component, Super VHS en Composiet met audio RCA IN en Mini Jack IN en OUT., een 12V trigger en een RS232 Module,mini USB voor service, PC aansluiting en een ingebouwde 3D Transmitter, (alleen de brillen zijn niet meegeleverd.)
De RS232 werkt volgens een klant van mij prima met een Extron Module.
De Handshake via HDMI is wel wat traag maar hij vind de bron wel altijd.
Lamp
Er zit een 240W BenQ 5J.J7L05.001 lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector een enorme boost aan licht. Logisch dat de ventilator dus zijn best moet doen. Deze Lamp gaat in Normal Mode 3500 uren mee. In Eco Mode 6000 uren, wat best een prestatie is. De tijd zal moeten bewijzen of dit echt gaat lukken.
Garantie op de lamp is 2000 uur.
Er is nog een variabele Eco mode die een levensduur heeft van 5000 uren, maar de werking is niet echt zichtbaar interessant. Ik zou dus of voor High gaan, als je het licht nodig hebt, of voor Eco als je een dieper zwart wilt hebben en een levensduur van 6000 uur op de Lamp. Ik ben hier best positief over.
Lichtlekkage
Ja dat heeft hij wel, vooral schuin naar de zijkant, zo'n 45 graden naar voren. Op het scherm zelf niet. Bedenk wel,... dit is geen Ultra Black Projector dus wordt hij hoogstwaarschijnlijk ook niet in een diep donkere kamer geplaatst. Daarom vond ik dit niet storend.
Geluidsniveau
De projector is wel hoorbaar met zijn 33db, vooral in de Normale Lamp-Mode, maar tijdens filmkijken hoorde ik het eigenlijk niet meer. Zelf hebben we een zeer stille projector (Sony VPL-HW55ES) en dus viel het des te meer op.
Projectorfuncties en Menustructuur
Het menu van de BenQ W1070 is goed overzichtelijk met de hoofdtabs van links naar rechts en mogelijkheden van boven naar beneden. De taal van de projector is ook in het Nederlands te zetten.
Tijdens het kalibreren kun je het menu goed instellen, bv; De tijdsduur van het menu hoelang het in beeld blijft, ook blijvend, tot je hem handmatig weer wegdrukt.
Het menu is op 5 punten van het scherm te verplaatsen, in het midden of één van de hoeken van het beeld. (Zie Foto) Tijdens kalibreren is dit erg handig.
Het menu zit vrij logisch in elkaar en alles is makkelijk te vinden. ISF kalibratie is met de ISF Code te openen en heeft een Dag en Nacht kalibratie memory en de toetsen zijn voor ISF te locken. Als dit niet geopend word zie je het ook niet tussen de Modes staan. Ook buiten het ISF kun je als serieuse hobbyist aan de slag, want ook dan is de goedwerkende Witbalance en CMS bereikbaar.
Modus
De verschillende Modi zijn: Dynamic, Standaard, Cinema, 3D, User 1, User 2, (ISF Night en ISF Day)
Uit de doos - Metingen
Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?
Het beeld van de BenQ W1070 vanuit de doos ziet er best goed uit maar niet geweldig,... de kleur is niet realistisch en je mist wat diepte die een Greyscale Kalibratie toevoegt. Zet je de projector op standaard-mode wat het dichtst bij D6500K zit met Brilliant Color uit dan word het echt al een stuk realistischer. Wit en Zwart zijn beide onderdrukt, maar ook dat is met bv. een DVE-Blu-Ray Disk af te stellen. Maar na een ISF-Kalibratie schittert deze projector helemaal.
Zoals je op de foto kunt zien loopt de RGB van de Witbalance van 0 tot 100 IRE uiteen. Zet je dit recht dan geeft dat de projector veel meer diepte. Het RGB en CMY op de kleuren driehoek zitten aardig goed,maar niet helemaal op hun plek. (straks meer hierover) Gelukkig is deze projector erg compleet en heeft het zelfs een CMS (Color Management Systeem) meegekregen. Er zijn merken die dit onder de €3000 nog niet toevoegen.
Na ISF-Kalibratie - Metingen
Deze BenQ W1070 projector is vrij makkelijk te kalibreren en ziet er na een ISF-Kalibratie erg goed uit. De Witbalance is perfect recht te trekken en zoals je op de foto kunt zien loopt het RGB van de witbalance zeer mooi naast elkaar van 0 tot 100. Met een gemiddelde Gamma van 2.3 ziet het beeld er goed uit. Boven de 100 IRE (Peak White) en below black crushed de projector meteen, maar tot deze grens is het zeer goed in te stellen. Ik heb het Contrast (Witniveau) 4 punten naar beneden moeten doen en de Brightness (Zwartniveau) 1 punt hoger met een wat fijnere tweak in de witbalance.
De Saturatie is niet van elke kleur goed op zijn plek te krijgen. De Saturatie van deze projector was net te klein om echt de hoeken van de CIE driehoek te halen. Hier is bij deze projector verder niets aan te doen.
Zowel de Luminantie van het RGB als de Tint van CMY was wel heel netjes onder de DeltaE 1 te krijgen. Het punt waarbij je het verschil met het blote oog niet meer kunt zien is onder de DeltaE 3, dus daar zit deze projector na kalibratie ver onder. Het uiteindelijke resultaat is erg goed.
* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.
Beeldprestatie in 2D
Ik was erg verrast met hoe dit projectortje presteerd en helemaal voor wat je ervoor neerteld in €uro's. Het dynamische beeld in de lichte scene's zijn erg mooi. Zoals ik al eerder had beschreven geeft deze DLP het gevoel alsof je naar een levensgrote TV zit te kijken. Ik kan me zo voorstellen dat gezien de prijs, veel jongeren deze projector verkiezen boven een TV op hun slaapkamer. Hiermee zul je zeker indruk maken op je vrienden tijdens sport, games of een filmavond. Kijk je veel Sci-Fi of Horror waar veel donkere scenes in voorkomen, dan is dit natuurlijk geen vergelijk met de duurdere klasse Ultra Black Projectors. Een Iris-systeem zou dit kunnen verbeteren. Alle waar voor zijn geld, al krijg je voor dit wel heel erg veel.. Toch vond ik het zwart van deze projector niet zo storend als veel concurerend modellen die soms bijna 2x zo duur zijn. Ook de scherpte was indrukwekkend te noemen. Er zit geen dure lens in deze projector, maar DLP heeft met zijn enkele beeld-chip geen last van convergentie wat het beeld zachter maakt. Daarom oogt DLP altijd erg scherp. Dit kun je goed zien.
Aangezien hier geen Frame Interpolatie in de projector zit, heb je wel last van schokkerig beeld tijdens pans. Oké,... dit heb je in de bioscoop ook, maar met de technieken van tegenwoordig hoeft dat niet meer. Wel begrijpelijk voor de prijs. (Ik kan het niet vaak genoeg zeggen) Het is een projector die je gauw gewoon met wat sfeerverlichting (Best achter het scherm) zal gebruiken om gezellig met de familie een mooie avond te beleven. Heeft DLP je hart gestolen en wil je toch Frame Interpolatie,... kijk dan eens naar de W1400 of W1500.
Frame Interpolatie, wat zijn grotere broers W1400/W1500 wel hebben, is het berekenen en toevoegen van de tussenliggende beelden als wanneer je wel een hogere Framerate zou hebben gehad om het schoikkerige uit snelle bewegingen weg te nemen, vooral goed zichtbaar bij Pans. (Pans zijn zijwaartse of opwaartse bewegingen van de camera.) Of stel je een bus voor met vierkante ramen die van links naar rechts langs de camera rijdt. Hiervoor zijn 24 beelden per seconde gewoon te weinig om het vloeiend te laten verlopen. Frame Interpolatie berekend die tussenliggende beelden uit en plaatst die fictieve beelden er tussen.
Zet je Frame Interpolatie te hoog krijg je vaak rare effecten te zien en verandert het filmische beeld in een Soap achtig Videobeeld en verlies je de droomillusie die de regiseur wilt meegeven, maar op een laag niveau is het tegenwoordig erg mooi en geeft het rust in het beeld.
Zwartniveau, Schaduw en Details
Deze projector valt met zijn zwartniveau niet onder de Deep Black projectors, maar ziet er dusdanig uit dat er voor het kijken van films goed mee te leven valt. De Lamp Mode heeft wel direct invloed op het zwart niveau. Alles gaat in zijn geheel omlaag wanneer je van Normal Mode naar Eco Mode gaat.
Ondanks dat het geen Ultra Black projector is geeft dit apparaat een beeld dat zeer gedetailleerd is en alles goed laat zien. Vergeleken met concurerende modellen tot wel 2x zo duur, presteert deze projector zo goed dat hij het ze zeer moeilijk maak.
Helderheid in Ansi Lumen
Deze projector is zeer helder en gaf een gekalibreerde lichtopbrengst van 979 Ansi Lumen. Dit is erg hoog en hier kun je in een verduisterde kamer gemakkelijk een 120" scherm mee vullen voor nog steeds een mooi beeld. In een sfeerverlichte kamer (licht achter het scherm) zag het er perfect uit op mijn 106" HC scherm.
In dynamic Mode (ongekalibreerd) heeft deze projector een lichtopbrengst van 1274 Ansi Lumen
*Staar je niet blind naar de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.
3D
3D ziet er zeer goed uit. Zeer helder en bijna niet te geloven dat dit voor zo'n prijs mogelijk is. Het 3D systeem werkt op 144Hz, wat een 6x voudige vermeerdering is van 24P. Dit maakt het 3D zeer rustig om naar te kijken.
Toch mis ik vooral ook hier de Frame Interpolatie die het 3D nog rustiger zou maken tijdens Pans.
Maak je zelf 3D foto's of Video's zoals veel leden van de NVvS (Nederlandse Vereniging van Stereofotografie), dan is het wel erg leuk om een presentatie te geven buitenshuis met deze projector die gemakkelijk mee te nemen is. (Voor serieus goede 3D Projectie blijft de Sony VPL-HW55 en de Epson EH-TW9200 tot nu toe het mooiste voor een redelijke prijs, waarbij de Sony met z'n SXRD panelen wel heel analoog overkomt.)
Gamen
Voor computergames is deze projector zeker goed bruikbaar. Voor serieuse gamers die graag met een goede muis gamen omdat elke milliseconde telt is het nooit voldoende, maar de meeste gamers zullen toch wel tevreden zijn met de snelheid van deze projector. En ja,... jouw favoriete games op 120" spelen geeft toch wel een kick hoor.
Scherm aanbeveling
De lichtopbrengst is groot van deze projector. Je kunt natuurlijk een 130" scherm aanschaffen, maar je wilt wel een plaatje hebben dat van het scherm spat. Gezien dat dit een projector is met goed zwart, maar geen Deep Black projector, adviseer ik om een HC scherm te gebruiken. Dit verdiept het zwart in het beeld en komt het geheel ten goede. Kijk je veel 3D of met wat sfeerlichten aan,... hou het dan bij 106" of kleiner in Eco Mode. Je wilt ook niet met een zonnebril op moeten kijken. Kijk je graag in het donker, dan kun je best tot 130" gaan of misschien groter. Je wilt alleen geen dof plaatje juist niet met DLP, dus oneindig het beeld rekken gaat uiteindelijk ten koste van de Punch in het beeld. Een andere factor is; Een scherm kost natuurlijk ook wat, en naarmate je groter gaat word een scherm aanzienlijk duurder. Je kunt je dus afvragen of dat wel interresant is voor een projector van dit bedrag.
Garantie
2 Jaar waarvan het eerste jaar Pick-up and return, dus word hij het eerste jaar thuis opgehaald en moet je bij het 2e jaar de projector opsturen.
Op de lamp zit 2000 uur of 12 maanden garantie
Vergelijking: BenQ W1070 vs BenQ W1400
Beide projectors zijn qua basis hetzelfde. De BenQ W1400 heeft alleen betere onderdelen en presteert daardoor ook beter. Tevens heeft de BenQ W1400 iets betere garantie voorwaarden. Is dit prijsverschil het waard? Dit kan alleen jij zelf bepalen. Zelf vind ik dit het zeker waard.
Voor dit extra geld krijg je:
-Ongeveer een derde meer lichtopbrengst.
-Betere Lens en dus scherper beeld met zichtbaar meer diepte.
-Frame Interpolatie, wat hem zeer rustig maakt vooral bij 3D.
-1x 3D Bril.
-Mooie tas om je draagbare bioscoop mooi mee te nemen
Vergelijking: BenQ W1070 vs BenQ W1500
Hetzelfde als met de W1400 maar de BenQ W1500 heeft nog eens een jaar extra garantie, in totaal wel 3 jaar Pick-up and return, waarbij je het eerste jaar tevens een vervangend leentoestel krijgt. Tevens heeft de W1500 een draadloos HDMI ingebouwd met een soort sticky als zender.
Net als de BenQ W1400 heeft ook deze W1500 betere onderdelen en presteert daardoor ook beter dan de W1070. Is dit prijsverschil het waard? Dit kan alleen jij zelf bepalen. Zelf vind ik dit het zeker waard.
Voor dit extra geld krijg je dus:
-Ongeveer een derde meer lichtopbrengst.
-Betere Lens en dus scherper beeld met zichtbaar meer diepte.
-Frame Interpolatie, wat hem zeer rustig maakt vooral bij 3D.
-Draadloos HDMI.
-1x 3D Bril.
-Mooie tas.
-Een super garantie van drie jaar waarbij je het eerste jaar ook nog een vervangend toestel krijg, zodat je niet zonder zit.