Review: JVC DLA-NX9B / DLA-RS3000 vs JVC DLA-N7B / DLA-RS2000 03/02/20

De JVC DLA-NX9B is de 8K projector uit JVC's N-Serie projectors en verdient wel even wat extra aandacht. De vraag is natuurlijk of je wel echt een meerwaarde ziet ten opzichte van de JVC DLA-N7B. Eerlijk is eerlijk,... de NX9B kost meer als het dubbele van een N7B. Daarom heb ik deze NX9B een tijdje mogen lenen om te testen en te vergelijken met de andere projectors uit deze N-serie, die ik standaard op demo heb staan. Nu ging deze NX9B unit al een tijdje rond voor ik hem kreeg en kwam hij nu vanuit Duitsland mijn kant op en stond er zo'n 150 uur op de lamp. Mijn eigen N7B zit hier echt maar net voorbij dus dat geeft qua lichtopbrengst gelukkig wel een eerlijke indruk. 

Deze review is wat korter en minder uitgebreid dan wat jullie normaal van Mediasluis gewend zijn en laat alleen mijn kijkervaring uitkomen. Omdat deze projector niet nieuw uit de doos kwam heb ik mijn metingen niet bewaard om hier te kunnen plaatsen. Natuurlijk heb ik wel de panelen uitgelijnd en is deze projector compleet door mij ISF-gekalibreerd voor 2K SDR, 3D en 4K HDR, om zo te kunnen vergelijken met mijn N7B. Ook die heb ik voor dit vergelijk compleet opnieuw een her-kalibratie gegeven voor elke mode. Nu ze beiden optimaal zijn afgesteld voor elke mode, kunnen we gaan zien hoe ze zich staande houden t.o.v. elkaar.

Qua Menu Structuur en  ISF-kalibratie voor elke mode zijn de NX9B en N7B gelijk. Dit is dan ook een aanvulling op de vorige review van de wat goedkopere JVC N-serie projectors, waarvan je om een goed beeld te krijgen de zeer uitgebreide review hier kunt lezen: Review JVC DLA-N5 / DLA-RS1000 vs JVC DLA-N7 / DLA-RS2000.
De verschillen en extra's die er wel zijn gaan we hier bespreken

 • JVC DLA-NX9B van rechts

Uiterlijke verschillen

Fysiek zijn ze wel net iets anders. De foto's links zijn van de NX9B en de foto's rechts zijn van de N7B. Het verschil zal in eerste instantie niet meteen zo opvallen, maar zet je hem in de kast op de plek van je N7B dan merk je meteen dat hij van voor naar achter een stuk verder uitsteekt en misschien niet past, zoals bij mij. Ik moest mijn kast naar voren verplaatsen wilde de deuren nog dicht kunnen. De achterkant van deze kast is immers wel al open, maar de muur erachter is zonder toestemming van de buren niet te verplaatsen, dus ja,... Dat de lens groter en zwaarder is merk je aan hoe hij uitsteekt en aan de lens ring die ze hiervoor ook hebben aangepast. Zelf zou ik deze ring nog wat verder hebben laten uitsteken, zodat de lens met zijn lensdop hier niet voorbij komt, wat nu wel het geval is. Deze enorme lens van zeer hoge kwaliteit, zorgt meteen ook dat het gewicht aan de voorkant voelbaar een stuk zwaarder is.
De JVC DLA-NX9B is 500cm Breed x 234cm Hoog x 518cm Diep en heeft een gewicht van 21.8Kg
De JVC DLA-N7B is 500cm Breed x 234cm Hoog x 495cm Diep en heeft een gewicht van 19.8Kg.

 • JVC DLA-NX9B van front
 • JVC DLA-N7B Front
 • JVC DLA-NX9B van links
 • JVC DLA-N7B van Rechts
 • JVC DLA-NX9B van boven
 • JVC DLA-N7B van boven
 • JVC DLA-NX9B Zijkant
 • JVC DLA-N7B Zijkant

Lenskwaliteit

Eén van de belangrijkste dingen die deze NX9B anders maakt dan de andere N-serie projectors, is dat hij een kwalitatief nog grotere, betere en meer zuivere lens heeft dan de andere JVC projectors, met een fantastische coating waardoor je binnen in de lens nog minder spiegeling en overstraling hebt. Dat zorgt voor een nog transparanter beeld, waardoor ook het zwart veel dieper aantrekt en het grote heldere glas zorgt naast een meer helder plaatje natuurlijk ook voor een nog betere detaillering en scherpte in het beeld. Zowel de JVC DLA-NX9B als de JVC DLA-N7B hebben beide een volledig glazen lens, maar die van de NX9B heeft een diameter van 100mm, terwijl die van de N7B een diameter van 65mm heeft.

Het verschil in kwaliteit van de NX9B lens zag ik meteen al tijdens het scherpstellen op een testpatroon met lijntjes. Deze lijnen heb ik nog nooit zo scherp op mijn scherm gezien en dat vanaf het midden tot in de uithoeken. Zet je de E-Shift 8K uit dan is dat wel een stuk minder maar nog steeds veel beter dan met de N7B en die van de N7B is zeker niet slecht, want de volledig glazen JVC lenzen op de N7B, de N5W en N5B, maar zelfs ook die van de vorige X-Serie projectors zoals de X7900, zijn al veel beter dan van menig concurrentie. Maar ga je ze vergelijken met die van de NX9B, dan ben je snel verwent. Schakel je over op een andere projector, dan moet je gewoon even bijkomen.

De panelen van beide projectors zijn dan wel hetzelfde, maar de NX9B komt met de perfecte coating van zijn betere lens qua contrast zichtbaar dieper dan de N7B. Het contrast van de NX9B is volgens de JVC specificaties Native 100,000:1 en Dynamisch 1.000,000:1, terwijl het contrast van de N7B in de JVC specificaties Native op 80,000:1 staat en Dynamisch op 800,000:1. Het beeld van de NX9B staat hierdoor als een huis, met een zwart in het beeld dat zeer massief is en de N7B achter zich laat.

Ook de helderheid is van de NX9B zichtbaar groter dan van de N7B, maar of dat volledig te wijten is aan de zuiverheid van de lens,... durf ik niet met zekerheid te zeggen. De NX9B geeft volgens de specificaties van JVC maar liefst 2200 Ansi Lumen, terwijl de N7B volgens de JVC specificaties op 1900 Ansi Lumen staat. Beide projectors gebruiken dezelfde lamp, dus als deze helderheid niet te wijten is aan de lens (wat ik wel denk) maar aan een instelling van de voeding, dan zal de lamp in de N7B theoretisch iets langer mee moeten gaan.  Beide projectors hadden ongeveer dezelfde aantal uren en beiden heb ik voor elke mode (2K SDR, 3D en 4K HDR) opnieuw ISF-gekalibreerd alvorens ik ze hier naast elkaar ging vergelijken. Het verschil was zichtbaar aanwezig.

Op elke N-Serie projector is de 2x zoom lens volledig gemotoriseerd voor zowel; Zoom, Scherpstelling en Lens Shift. De lens van de NX9B begint qua groothoek wel iets ruimer, waardoor hij in de Native stand bij Aspect, hier mijn grotere scherm gemakkelijk helemaal opvult, terwijl ik dit bij mijn N7B zonder de Aspect functie op Zoom te zetten, waarmee je de extra pixels benut van het net wat bredere 4096x2160 4K DCI (Digital Cinema Initiatives) paneel, net niet voor elkaar krijg. Tijdens het kijken naar 3D materiaal kun je die Aspect functie in Zoom niet gebruiken en dan vult de N7B hier mijn scherm dus ook net niet helemaal op, vanwege de beperkte afstand tussen lens en scherm hier. De NX9B doet dit in de Aspect Native stand wel gewoon.

Ook de zeer ruime Lens shift functie van de N-serie gaat op de NX9B met zijn +/-100% verticaal en +/-43% horizontal in zijn gemotoriseerd 16:9 aspect mode duidelijk verder dan dat de N7B kan, welke een Lens shift heeft van +/-80% verticaal en +/-34% horizontaal in de 16:9 aspect mode.

Op de foto's kun je zien hoeveel groter dat de enorme glazen lens verschilt met die van de N7B.

 • Lens JVC DLA-NX9B vs DLA-N7B Front
 • Lens JVC DLA-NX9B vs DLA-N7B Left Right
 • Lens JVC DLA-NX9B vs DLA-N7B from top

e-Shift 8K op de NX9B

Het enige verschil in het menu is dat de JVC DLA-NX9B in het MPC Level Menu onder Graphic Mode in plaats van de keuze High Resolution en Standaard, daar nu de e-Shift 8K functie heeft staan en Standaard. Jazeker,... deze NX9B projector krijgt als extra toch weer de bekende e-Shift techniek van JVC mee, welke de detaillering en scherpte nog meer verhoogt. Geen zorgen,... ook deze projector heeft gewoon native 4K DiLA panelen in huis, maar de extra e-Shift functie verfijnt het beeld van deze Native 4K panelen nog meer en dat richting de 8K. Dit volgens de specs van JVC, want een halve pixel verschuiving diagonaal levert geen 100% resolutie van 8K op, maar toch zeker wel een resolutie van ca. 6K en geloof me,... zo sceptisch als ik ben, het werkt tegen al mijn verwachting in zichtbaar erg goed,

Jammer is wel, dat de projector geen 8K materiaal begrijpt, om dit ook met de e-Shift te verdelen over het display, net als de vorige 4K e-Shift projectors zoals de JVC DLA-X7900 dit deden om met 2K panelen 4K materiaal te laten zien. De NX9B gebruikt deze e-Shift techniek dus meer om met je 4K materiaal een nog grotere pixeldichtheid te behalen. Als je dit eenmaal hebt gezien, wil je niet meer zonder. De mooie lens doet een hoop, maar deze e-Shift 8K functie doet dat ook.

Kijk ervaring

Alle specs nog eens aan toe zeg. Maar wat ga je hiervan zien als je film kijkt? Nou,... het verschil is duidelijk groter dan verwacht in vergelijking met de al geweldige N7B. De bekende test films zien er duidelijk nog mooier uit. Transformers Dark of the Moon begint nu met een nog zwartere hemel waar de sterren vanaf spatten en alles ziet er helder en schoon uit. De Batman Dark Knight scene op het dak straalt van de zonlicht, waarbij de ramen van de flatgebouwen scherp en strak overkomen. Snel wisselend met de N7B, zie je duidelijk scherpte en diepte verschil. Hoe goed je de N7B ook heb afgesteld,... het is gewoon onmogelijk om eruit te krijgen wat de NX9B laat zien. Zet ik de e-Shift 8K uit, dan valt wel meteen op wat dit toevoegt aan de beeldbeleving. De stap is dan wel opeens wat kleiner in vergelijking met de N7B. Natuurlijk hou je nog steeds een transparanter, scherper en dieper plaatje over dat tevens helderder overkomt dan dat van de N7B. Daar is dan ook de lens weer verantwoordelijk voor, maar je mist die e-Shift 8K aanvulling wel meteen.

De remake van The Lion King is nog zo'n film die erg indrukwekkend is, om te zien op grootbeeld projectie. Na het zien van wat scènes uit deze film gingen we over op de 4K UltraHD Blu-Ray versie van deze film The Lion King. Wat je dan gaat zien is onvoorstelbaar mooi. Niet alleen het HDR spat van het scherm, maar de scherpte en details zijn zo overweldigend, alsof je er gewoon bij bent en al weet hoe het voelt als je die leeuwen zou aaien, want e kunt de haren zowat tellen. Wissel ik met de N7B, dan is het verbazend om te zien hoe groot het verschil in scherpte is.  Zet ik de e-Shift 8K uit dan wordt dit verschil wel kleiner, maar ook hier blijf je de voordelen van de lens goed zien.

Dat brengt ons meteen bij 3D, want het 3D is op de NX9B eigenlijk net zo mooi als op de N7B. Omdat de e-Shift 8K functie tijdens het 3D niet werkt, is het verschil dus wel kleiner dan bij 2K SDR en 4K HDR. Wel blijf je zien dat het beeld in alles meer transparant, dieper en scherper blijft. Maar het verschil is bij 3D wel minder spectaculair als bij de rest.

Conclusie

JVC heeft een zeer volwaardige projector gebouwd met deze JVC DLA-NX9B en laat eigenlijk niets meer te wensen over. Het zwart van deze projector is ontzettend diep en massief en gaat echt verder dan dat van de al prachtige N7B. Bij het zien van de N7B hou ik toch een beetje de wens om het zwart graag nog wat dieper te kunnen zien. Iets waar JVC altijd mee bezig blijft en wat je doet uitkijken naar het volgende model, om te zien of ze zich weer hebben kunnen overtreffen. Niet dat dit zo groot zal zijn om alleen daarvoor je projector in te ruilen, maar gewoon omdat het kan. Deze NX9B is die stap verder. De helderheid, de scherpte, de diepte en schoonheid waarmee hij dit alles doet is bewonderingswaardig.

Ik ben tegen alle verwachtingen in toch overtuigt van de meerwaarde die de NX9B geeft. De prijs die je er voor moet neertellen is wel voor de elite. Wees eerlijk, je kunt er een nieuwe kleine auto voor kopen. Toch had ik ook niet van de JVC DLA-N7B verwacht dat dit zo'n gewilde projector zou worden, omdat ook deze al best een hoog prijskaartje heeft. Toch ziet bijna elke klant hier tijdens een demonstratie dat de N7B prijs kwalitatief dusdanig veel geeft, dat de rest het nakijken heeft en de N7B projector zijn geld dik en dwars waard is. Voor die klanten had ik graag gezien dat de NX9B hooguit maar €4000 duurder zou zijn. Ik denk dat veel van deze N7B klanten die stap dan toch wel zouden maken of gemaakt zouden hebben, mijzelf incluis.

Vergelijk je de JVC DLA-NX9B met wat de concurrentie in zijn prijsklasse te bieden heeft, dan staat de NX9B als een huis. Echte fIlmliefhebbers die gewoon het beste willen hebben voor wat ze met hun spaargeld kunnen kopen, zullen absoluut waar krijgen voor hun geld. Dit is een projector die je nog jaren het gevoel geeft zelfs niet te hoeven kijken of je zou moeten upgraden. Ook kleine bioscopen of bedrijven met een filmruimte hebben aan de NX9B een serieus volwaardige projector, die je blindelings kunt aanschaffen, omdat hij gewoonweg alles met perfectie weergeeft.

Het was dan ook erg wennen om weer op mijn N7B projector te moeten kijken. Met enorme tegenzin heb ik de NX9B dan ook terug gegeven aan JVC. Bij JVC hadden ze wel door dat het me zwaar viel, dus vroegen ze nog of ik niet een N5 in de doos had gestopt. Wie weet,... al is het maar om hem nog een week langer te kunnen gebruiken.

Ik heb de JVC DLA-NX9B niet standaard op demo staan, maar bij serieuze overweging, is een demonstratie op afspraak wel in te plannen.

Gratis vernieuwing met grote firmware update 3.5x

Ook voor de NX9B heeft JVC een grote uitgebreide firmware update klaarstaan. De nieuwe projectors zijn daarmee natuurlijk uitgerust, maar als je al een NX9B hebt dan kun je alsnog upgraden met een firmwatre update. Komt je projector bij Mediasluis vandaan, dan wordt deze fitrmware er bij de gratis her-kalibratie opgezet.

Lees de details en vernieuwingen hier in deze review: JVC vernieuwd zijn projectors via een gratis firmware update

 • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
 • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
 • info@mediasluis.nl
NeverDull