Review: Epson EH-TW6600 / EH-TW6600W 18/05/15

Hier hebben we de Epson EH-TW6600W De W erachter duidt op het witte model met Wireless HDMI transmitter. Op die transmitter en kleur na geld alles eigenlijk ook voor de Epson EH-TW6600, het model in het zwart.
Dit is een projector die mooi tussen de Epson EH-TW6100W en de Epson EH-TW7200 valt, zowel qua prijs als prestatie.

De projector voelt zeer degelijk aan als je hem uit de doos haalt. Het eerste dat opvalt is dat hij van boven vrij hoog is en 2 grote knoppen heeft die voor de Lens Shift dienen en dat geeft meteen een blij gevoel, want zo'n Lens Shift zien we graag.

Het uiterlijk is lekker verfrissend en het ligt aan de smaak van jou persoonlijk of je het mooi vind of niet. HEt is qua afmetingen een compacte projector, maar zelf vind ik hem toch wat fors overkomen als je hem van voren bekijkt. Hij is minder diep als de EH-TW6100 maar toch komt hij een stuk groter over. In mijn kast ziet hij er zelfs groter uit dan de Sony VPL-HW55ES die er naast staat en dat is gewoon een volwaardige thuisbioscoop projector. Dit heeft alles te maken met de vorm en niet zozeer de daadwerkelijke afmeteing. Het platte vooraanzicht helpt hier ook niet echt aan mee, maar eerlijk is eerlijk,... je hebt wel een apart model projector.  
Als je deze Epson EH-TW6600Wmeeneemt om een filmvoorstelling te geven verwachten je vrienden wel wat. Zo'n voorstelling geven is erg gemakkelijk gemaakt door de ingebouwde speakers en de Wireless HDMI transmitter maakt aansluiten nog eens makkelijker

  • Epson EH-TW6600 Set
  • Epson EH-TW6600 Voor boven
  • Epson EH-TW6600 Voor
  • Epson EH-TW6600 Links
  • Epson EH-TW6600 Boven

Lens

De lens op deze projector heeft niet de hoogste kwalitiet. maar het beeld dat wordt geprojecteerd met deze Epson EH-TW6600W projector is wel goed scherp.
Het focussen gaat met de voorste ring aan de lens (Foto 1) en dit is vrij goed gedoseerd te doen.

De projector heeft een mooie 1.6 Zoomlens. Je vult een 16:9 projectiescherm met een breedte van 2.30 meter, gemakkelijk met de projector vanaf 3 meter afstand tot zelfs 4,95 meter.
Het in en uitzoomen doe je met de ring erachter. Dit lukt niet goed met de 2e ring zelf want die is moeilijker te bereiken, dus gebruik je het palletje dat uisteekt (Foto 2). Ook dit is best goed te doen.

  • Lens Voor
  • Lens Boven

Lensafdekking

De lens word afgedekt met een Lensdop dat we kennen van de spiegelreflexcamera's. Je knijpt in het midden de klammen aan en de klauwen aan de buitenkant trekken naar binnen. Zo kun je heel netjes de dop in en uit de projectorlens halen en dit zonder de lens uit focus te halen.
Ik vind dit best een mooie en toch goedkope oplossing.

  • Lensdop

Lens Shift

Deze Epson EH-TW6600W heeft een ruime Lens Shift van 60% verticaal en 24% horizontaal. Dit is fantastisch natuurlijk omdat je hierdoor geen Keystone nodig hebt waardoor je de gehele resolutie blijft behouden en het plaatsen van de projector toch erg simpel is.

Het verschuiven met de Lens Shift doe je door middel van de 2 grote knoppen aan de bovenkant op de projector. Zelf vond ik het precies doseren om het beeld in de randen van je scherm te kunnen plaatsen soms wat lastig en draaide ik voor het laatste beetje liever aan de buitenkant van die knoppen in plaats dat ik de smalle uitsparingen gebruikte.

 Het plaatsen van de projector verg altijd even wat aandacht:

* Plaats het beeld mooi op het scherm door middel van de Lens Shift, maar zoom iets uit zodat hij niet het hele beeld tot de kaders toe vult. Zorg dat het beeld aan geen enkele zijde, zowel boven, onder, links of rechts uitwaaiert. Is de rechter kant iets groter/langer dan links dan staat de projector iets scheef naar rechts, draai dit bij. Is de onderkant iets breder dan de bovenkant dan kantelt de projector iets naar beneden, schroef dan de pootjes aan de voorkant iets verder uit/of aan de achterkant iets verder in. Als elke zijden even lang zijn kun je beter zien of de projector scheef staat. Is dit helemaal goed, dan zoom je netjes in tot het scherm tot de kaders is gevuld.
Hiermee voorkom je dat het beeld bij focussen aan één kant scherp is en aan de endere kant wazig. Veel Focus klachten komen hier uit voort.

Voor een uitgebreidere uitleg over het mooi plaatsen van je projector kun je dit artikel lezen:  Projector plaatsen en uitlijnen

  • Lens Shift

Keystone

Natuurlijk heeft deze projector ook een digitale Keystone-functie, maar ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je die niet moet gebruiken, tenzij je even snel iets wil laten zien.

Voor serieus filmkijken gaat je resolutie enorm omlaag bij gebruik van de Keystone. Je hebt het ook niet nodig omdat deze projector zo'n ruime Lens Shift heeft. Meer hierover kun je lezen in dit artikel  Projector plaatsen en uitlijnen onder; Keystone vermijden waarom?

Auto Iris

Deze Epson EH-TW6600W  heeft een auttomatische Iris meegekregen. Dit is echt een goede aanvulling en verdiept het zwart en tevens het volledige beeld een beetje. Zet je hem uit dan wordt het beeld wat saai.
Je kunt de werking wel horen en tevens zie je hem ook zijn werking doen. Ik kan mij zo voorstellen dat sommigen zich hieraan iriteren en hem daarom toch maar uitlaten, maar als je hier niet zo'n last van hebt, dan heeft deze Iris zeker een toegevoegde waarde.
Ik vind het in ieder geval wel een goeie set van Epson om hem toe te voegen.

Afstandsbediening

Epson levert nog steeds dezelfde en zeer fijne afstandsbediening bij zijn projectors. Ik heb deze altijd als zeer prettig ervaren en na een tijdje in gebruik te hebben kun je hem vrijwel volledig op gevoel hanteren. De knoppen zijn lekker groot en logisch gerangschikt.Tevens zijn de toetsen verlicht wat ze goed leesbaar maakt in het donker en ook dat is aan en uit te zetten. Natuurlijk is verlichting op een AB van een projector ook wel logisch, omdat je die in het donker gebruikt.

Je kunt met deze AB de projector volledig bedienen met rechtstreekse knoppen voor bv. de bron, projector speakers, het 3D, maar ook de Witbalance en CMS al is dat niet vaak een geslaagde toegang die per ongeluk gewijzigt moet kunnen worden, al gebruikt Epson hier wel geheugenbanken voor, dus het is te corrigeren. Je kunt ook de WIreless HDMI Transmitter switchen met de AB. Tevens kun je ook met HDMI link je Blu-Ray Player bedienen. Het is immers een AB met een sterk signaal, wat je niet van elke AB kunt zeggen en je hoeft er maar één bij de hand te hebben.

  • Afstands Bediening

Bedieningspaneel

Aan de bovenkant van deze projector bevinden zich bedieningsknoppen om de projector aan en uit te zetten, door het menu te bladeren, het geluid te regelen of van bron te wisselen. Tevens wordt daar via LED's aangegeven als er storing is en wat je dan moet doen. Wanneer je dus ergens naartoe gaat voor een projectie en je vergeet je afstandsbediening, of je staat achter de projector bij het installeren, is zo'n benieningspaneel wel erg handig natuurlijk.

  • Bedieningspaneel

3D Bril

Epson levert deze projector met 1X Epson ELPGS03  3D bril in de doos.

Deze brillen zijn erg licht en zitten zeer comfortabel op je neus, ook na lang 3D films kijken. Ze zijn oplaadbaar onder het neusgedeelte (Zie foto 5) via een Micro USB aansluiting die tegenwoordig als standaard door veel telefoonmerken worden gebruikt. Er zit een Micro USB kabel bij, maar zelf gebruik ik meestal mijn telefoonlader. Tevens heb ik een USB-Hub waar meerdere 3D brillen aan kunnen hangen, want ja,... de ervaring leert, dat ze meestal tegelijk leeg zijn. 

Deze Epson ELPGS03 3D Brillen werken tegenwoordig op RF. Het RF is ten opzichte van de IR 3D briullen wel heel erg fijn. Dit omdat het beeld niet uitvalt als je even naar opzij kijkt, omdat het signaal altijd bereikbaar is met RF, maar zeker ook omdat tijdens het 3D kijken, je afstandsbedieningen gewoon blijven werken. Het 3D systeem is erg sterk en bij de vroegere IR versie, overheerste dit signaal dat van je afstandbedieningen, zelfs die van de projector zelf. RF is een welkome oplossing.

De bril voelt mooi stevig, licht en flexibel aan. De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het beeld al van dichtbij goed zien. Met een schuifje bovenop zet je de bril aan en met een knopje ernaast kun je de eerste keer contact maken met de projector. De bril kijkt zeer helder,- het beeld ziet er zeer scherp uit en ook de chosting is erg laag. Deze Epson ELPGS03 RF 3D brillen zijn tevens vrij universeel en bv. te gebruiken op een RF 3D systeem van Sony, JVC of een ander apparaat dat bv. met een Xpand transmitter werkt. Toendertijd had ik mijn Panasonic 3D brillen met IR van de VT20 plasma serie vervangen met de IR 3D brillen van Epson omdat die toendertijd ook al erg goed waren en ook nu werken ze ook weer op mijn Panasonic 55VT60 plasma.

  • Epson RF 3D Bril
  • Epson RF 3D bril schuin
  • Epson RF 3D bril Voor
  • Epson RF 3D bril Binnenkant
  • Epson RF 3D bril Laadpunt

Wireless HDMI

Deze projector wordt geleverd met een Wireless HDMI Transmitter. De zwarte Epson EH-TW6600 heeft dit niet. Dit zou dus wel eens een reden kunnen zijn om toch meteen voor de uitgebreidere witte versie van deze projector te gaan, de Epson EH-TW6600W . Dit is een erg mooie aanvulling. Het Wireless HDMI is behoorlijk goed en heeft meteen een HDMI Switcher ingebouwd. Dit kan de extra aanschafprijs voor de (W) wel eens dik en dwars waard zijn. Er zitten een hoop aansluitingen op zoals; 5x HDMI In, 1x HDMI Out buiten het Wireless om, een Optical Out, een USB aansluiting om de 3D Bril op te laden en een service toegangspoort. Via de Afstandsbediening is er goed te wisselen tussen je HDMI apparaten.

Zelfs als je de projector via een HDMI kabel wilt gebruiken is zo'n Wireless HDMI een erg handige aanvulling om gewoon even een Media Player of Spelconsole aan te sluiten of om even snel iets te bekijken vanaf je laptop.

Het is misschien nog interessant om te weten dat de extra vertraging die je krijgt met deze Wireless HDMI Transmitter ertussen in plaats van alleen je HDMI kabel gemiddeld 14 mili-seconde. is. Dit is met de beeld berwerking op Fijn. Voor gamers heeft deze Wireless HDMI Transmitter maar een extra vertraging van 1 ms, omdat die de Beeldbewerking op Snel zetten tijdens gamen. Wel raar dat dit tevens invloed heeft met hoe de projector het signaal van de Transmitter verwerkt. Die paar ms zijn wel te verwaarlozen dus waar hebben we het eigenlijk over.
(Deze vertraging komt natuurlijk wel bovenop de lagtime van de projector zelf dat vermeld staat in het gedeelte Gamen.)

Lees de uitgebreide Wireless HDMI Transmitter review Hier

  • Wireless HDMI Bovenop
  • Wireless HDMI Voor
  • Wireless HDMI Links
  • Wireless HDMI Achter
  • Wireless HDMI Rechts

Ingebouwde speakers

Deze Epson EH-TW6600W projector heeft 2x ingebouwde 20 Watt speakers en deze klinkt best goed. Het geluid kan zeker een kamer vullen en is goed genoeg om even snel neer te zetten en te gaan kijken. Zo heb je met deze Epson EH-TW6600W maar ook de goedkopere Epson EH-TW6600 een compacte meeneembioscoop. Natuurlijk is het mooier om een Surroundsetje te gebruiken met Sub-Woofer, want zeg nou zelf,... bij groot beeld hoort groot geluid, maar vervelend is het zeker niet om naar de ingebouwde speakers te luisteren. Zo maakt deze projector zich enorm veelzijdig.

  • Ingebouwde speakers

Aansluitingen

De aansluitingen van deze Epson EH-TW6600W projector zitten mooi verborgen achter een klep die weg te nemen is. Als je de projector Wireless gebruikt is deze afsluiting wel erg mooi. Eenmaal weggenomen zie je de aansluitingen die deze projector biedt.:

2 HDMI ingangen, MHL, Component, Composiet met Audio links en rechts, Headphone Minijack, PC, RS232, USB 2.0 Type B, Mini USB 2.0 Type A voor service en een Kensington slot ankerpunt.

  • Epson EH-TW6600W achterkant
  • Aansluitingen Close-Up

Lamp

Er zit een 250W Epson ELPLP85 ETORL lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector behoorlijk veel licht. Deze Lamp gaat in Normal Mode 3500 uren mee. In Eco Mode 5000 uren. Dit zijn mooie getallen.

Lichtlekkage

Dit is bij deze projector ook weer dik in orde en hier heb je dus geen last van. Gezien het doel van deze projector zou je hier eigenlijk toch al minder problemen mee hebben gehad.

Ventilatie

Een projector met een lichtvermogen van dit kaliber heeft een goede koeling nodig. De projector zuigt zijn frisse lucht vanaf de rechter zijkant naar binnen en blaast de verwarmde lucht aan de linker voorkant naar buiten.

  • Epson EH-TW6600 Rechts
  • Epson EH-TW6600W Voor

Geluidsniveau

Dit brengt ons automatisch naar het geluidsniveau wat de projector produceert.

De Epson EH-TW6600W is niet echt een stille projector. In EcoMode is hij al te horen, maar is best goed te doen hoor. In zijn midden stand is hij wel echt een stuk gehoriger, zoals een 300 Watt DLP en in zijn hoge lichtstand,... dan weet je eht dat hij flink aan het werk is. Je hebt dan wel een dosis adrenaline van de kick die je krijgt om hoeveel licht of dat de projector geeft, dus je vergeeft het wel gauw, omdat het gewoon logisch klink met wat je hoort en wat je ziet.

De meesten die deze projector zullen kopen vallen hier denk ik niet over. Diegene die een stille projector willen hebben, willen waarschijnlijk ook een wat meer serieuze videoprojector en zoeken ook in een wat hogere klasse.

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu van deze Epson EH-TW6600W is erg overzichtelijk. Deze structuur gebruikt Epson al een tijdje en waarom iets wijzigen wat gewoon goed is. Wel is het jammer dat ze bij de goedkopere modellen dingen weglaten, zoals het kunnen verplaatsen van de positie van het menu zodat je tijdens een ISF-kalibratie niet het menu over je patterns hebt zitten. Dit is dan wel op te lossen en als je het stuk over de metingen leest misschien toch niet zo belangrijk.

Van boven naar beneden aan de linkerkant ga je door de verschillende pagina's met functies of overzichten heen. Ben je op de bewuste pagina kun je de instellingen aanklikken en wijzigen. Ga bv. op Tab1 verder in de Advanced pagina (Foto 2) dan kun je de projector verder aanpassen door de Gamma, Witbalance en CMS te wijzigen.

Er is uit vele talen te kiezen en het Menu is ook in het Nederlands te zetten. 

In Tab2 (Foto 3) kun je het 3D instellen en Super Resolutie op 2 zetten, wat zeer effectief is. Ga hier niet tever want op 3 zie je al randvorming.
Ook hier heb je weer een Advanced Mene en hier stel je bv. de beeldbewerking op Fine voor film en op Fast voor Gaming.

Als je de Epson EH-TW6600W projector hebt ingesteld naar hoe jij hem wilt hebben kun je bij Tab4 dit alles wegsaven in een geheugenbank. (Foto 4) Deze kun je makkelijk terugroepen en zo van jouw instellingen wisselen. Zo kun je 10 geheugens aanmaken als je wilt en qua naam ook aanpassen.

Ook heb je bij deze Epson EH-TW6600W projector weer de mogelijkheid om bij Tab3 een Panel Allignment te doen (Foto 5). Dit is met een projector dat 3 panelen gebruikt altijd wel nodig ter bevordering van de scherpte en kleur.

*Het is totaal zinloos om settings van andere projectors over te nemen omdat dit per model uit één serie al enorm verschillt. Elke projector of TV heeft echt een eigen ISF-Kalibratie nodig.

  • Epson EH-TW6600 Menu Tab1
  • Advanced Menu
  • Tab2
  • Geheugen Banken
  • Panel Allignment

Memory

Ik zet het hier toch even apart neer, omdat ik vind dat Epson hier een fantastische oplossing heeft voor de instellingen die je kunt doen.

Als je de Epson EH-TW6600W projector hebt ingesteld naar hoe jij hem wilt hebben kun je bij Tab4 jouw settings wegsaven in een memorybank. Dit is erg handig gedaan van Epson, want zo kun je in elke situatie, zowel Wireless als op beide Analoge HDMI ingangen de kalibraties laden, voor bv. dag nacht 3D of sport. Zo kun je 10 geheugens aanmaken als je wilt en qua naam ook aanpassen en het wisselen ertussen gaat erg snel. Dit is tevens ook bereikbaar rechtstreeks met een knop op de afstandsbediening.

Hier kunnen veel andere fabriklanten nog wat van leren. Je wilt niet voor elke situatie of ingang opnieuw je projector moeten afstellen of kalibreren.

  • Geheugen Banken

Panel Alignment

Ook dit verdient even apart de aandacht.

Aangezien dit een 3x LCD projector betreft heb je eigenlijk altijd wel een beetje convergentie afwijkingen een verschuiving tussen de 3 RGB panelen ten opzichte van elkaar. Dit kan al verschillen per model uit dezelfde serie. Ook het vervoeren kan hier invloed op hebben.

Met de Panel Alignment kun je de rode en blauwe paneel afstellen op het groene paneel dat gefixeerd is. Bij deze projector kun je dit op verschillende sectors doen. Uiteindelijk heb ik het in de 4 hoeken gedaan en in het midden het snijpunt bepaald. Het verschil was erg goed te zien in de totale scherpte van de projector. Je kunt duidelijk zien als ze over mekaar heenvallen. Het resultaat is bij een kleine verschuiving al goed zichtbaar en maakt de projector net weer een stukje scherper. 

* Let wel,...
Wat je ook als serieuze afstelling gaat doen,... zorg dat de projector minstens een half uur aanstaat en goed op temperatuur is gekomen, zodat dan de panelen hun plek echt goed hebben ingenomen. Dit heeft zelfs invloed op het Focussen van de lens als je de projector een vaste plaats gaat geven.

  • Panel Allignment Menu
  • Panel Allignment

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Als je deze Epson EH-TW6600W projector vanuit de doos aanzet zul je meteen opmerken dat deze projectoir behoorlijk al lichtkanon kan dienen. Kijk je naar het beld als geheel is het niet echt overweldigend. Het oogt wel zacht maar mist diepte en punch al is het beeld natuurlijk wel vrij licht.

Koop je de Epson EH-TW6600W  om in een vrij lichte omgeving een grooty plaatje neer te zetten doet hij dit wel goed, maar wil je ook nog wat diepte in het beeld dan heeft hij echt een afstelling nodig. Het afstellen van de Gamma en het daarna bijstellen van het zwartniveau help vaak wel om meer diepte te verkrijgen.

Je kunt aan de metingen zien hoever dat alle kleuren van hun plek zitten. Vanaf DelteE 3 ga je al zien dat de kleuren afwijkend zijn. Kijk je naar de Luminantie Chart, waar ons oog erg gevoelig voor is, dan zie je dat de meeste kleuren aan of over de DeltaE 20 zitten met Magenta naar de DeltaE 30 en Blauw naar de DeltaE 50.

Laten we een gauw gaan kijken wat we hier aan kunnen doen.

  • Epson EH-TW6600W Pre-Calibration

Na ISF-Kalibratie - Metingen

De Epson EH-TW6600W  is een projector die ik niet graag kalibreer,... gewoon omdat er geen eer uit te halen valt. De functies zitten er wel in maar worden bij deze projector niet echt serieus genomen. Als je naar de Complete Meting uitslag gaat zul je begrijpen waar ik het over heb.

 Ik heb de Gamma op zijn uiterste verdiept, maar het mocht niet baten. De Gammacurve is net zo slecht als voorheen.

Het was echt een strijd om de Witbalance lekker op zijn plek te krijgen na het goed uit te balanceren. Hetzelfde geld voor het CMS (Color Management System) Dit alles is bij deze projector erg tijdrovend. Wel moet ik zeggen dat als het CMS eenmaal klaar is en je gaat terug naar de Witbalance, blijfven de metingen gewoon op hun plek staan. Dat is dan weer een opluchting.
Zie je dan uiteindelijk het eindresultaat, dan zakt werkelijk je broek af. Op de Delta E2000 Chart krijg ik de waardes met geen mogelijkheid onder de DeltaE 1. Ook als je naar de Greyscale gaat kijken zie je precies waar de 2 Points meting netjes bij elkaar komen, maar ertussen gewoon weer wegvliegen.
Om deze reden laat ik ook even de metingen zien van de 2 Points Greyscale en het CMS.

Ik heb deze Epson EH-TW6600W projector in verschillende Modes en Gamma Modes geprobeert te kalibreren wat veel tijd koste, maar er valt geen eer aan te behalen. Hij heeft dus wel de programmatuur voor een ISF-Kalibratie, maar niet echt het vermogen om dit te benutten.

Het rare is dat de goedkopere Epson EH-TW6100W echt een stuk beter te kalibreren is met een veel beter resultaat. Zie hier de review: Epson EH-TWTW6100 / EH-TWTW6100W Ook het model dat hier net boven ligt, de Epson EH-TW7200 is hierin stukken beter. Zie hier ook deze review: Epson EH-TW7200

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij iedere projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten. Dit neemt ook meteen het resultaat weg van een projector die het wel echt zeer goed doet.

  • Epson EH-TW6600W  Post-Calibration
  • Epson EH-TW6600W  2 Point Greyscale
  • Epson EH-TW6600W  CMS

Beeldprestatie in 2D

Dan komen we uiteindelijk toch zover om te gaan kijken hoe of dat deze Epson EH-TW6600W projector bevalt met gewoon het kijken na de ISF-Kalibratie.

Je kunt duidelijk zien dat de ISF-Kalibratie het beeld behoorlijk heeft rechtgetrokken, vergeleken met wat je ziet als je hem uit de doos haalt en aanzet. Het beeld is lekker helder en scherp. LCD geeft al gauw een filmisch beeld en deze projector doet dat ook. Het beeld oogt vrij rustig, en de kleuren zien er goed uit en ook de gezichten komen vrij natuurlijk over. Voor situaties waarbij je niet kunt verduisteren zou deze projector goed zijn werk kunnen doen. De projector geeft er genoeg licht voor om veel strooilicht te overbruggen. Ik had zelf wel graag meer diepte in het beeld willen brengen en hoopte dit met de ISF-kalibratie te kunnen doen, maar de Gamma is tot het uiterste verdiept, en meer zit er niet niet in. Wat je vaak ziet is dat men dan het zwartniveau wat verder omlaag zet, maar trap hier niet in want je verliest dan de details in de laagste grijstinten. De Automatische Iris verdiept het beeld al wat meer en daar ben ik wel blij mee, want zonder die Iris wordt het toch wat saai.
Als je niet van horrorof Sci-Fi films houdt, dan kun je best een hoop plezier hebben met deze projector.

Zwartniveau

Deze Epson EH-TW6600W projector ligt met zijn zwartniveau weer wat hoger dan het instapmodel, de Epson EH-TW6100W maar zit nog wel wat onder de Epson EH-TW7200. Het is dus geen Ultra Black projector, en blijft dus een projector die je koopt voor slecht te verduisteren ruimtes en zal geen voldoening schenken in een speciaal ingerichte bioscoopkamer. Dit merk je meteen als je kijkt naar donkere scenes in een Sci-Fi film, bv. de sterren hemel in Star Wars, want daar ziet zwart er meer donkergrijs uit. Hierdoor mis je de diepte in het beeld.

De Automatische Iris helpt deze Epson EH-TW6600W projector wel bij het verkrijgen van meer diepte en donkerder zwartwaardes, maar verricht geen wonderen. Je zult deze projector dus voornamelijk bij sfeerverlichting of bv Sport-uitzendingen en gezellige situaties gaan gebruiken, omdat je in die situaties het zwart sowieso kwijtraakt als je wel een Ultra Black Projector zou gebruiken. Dit in gedachte houdend ziet het beeld er wel dieper uit dan de lagere instapmodellen.

Voor het kijken naar film is het beter om de projector in de Eco lamp Mode te zetten omdat het zwart op de lage lampstand donkerder is. Je ziet het zwart omhoog gaan als je de projector in zijn middelste lamp Mode of hoge lamp Mode zet.

Schaduw en details

De details worden door deze Epson EH-TW6600W projector wel perfect weergegeven. Ondanks dat het zwartniveau niet zo heel diep is, laat deze projector wel al die details gewoon zien. Het beperkte zwartniveau zorgt er natuurlijk niet voor dat de donkere details verloren gaan. Dit wordt goed opgelost en je ziet dus wel gewoon alle details in het getoonde materiaal, alleen oogt het dan minder diep. 

Vanuit de dooszijn de lagere details in het zwart wel licht onderdrukt, maar na een ISF-Kalibratie komt alles er goed uit. Ook waren de details boven de 235 witniveau wat onderdrukt, maar zodra je Super White in het Menu aanzet is dit opgelost. Ook dat is met de ISF-kalibratie tot het uiiterste bijgesteld. De projector geeft elle details daarna goed weer, dus dat zit wel goed hier.

Super Resolutie

De Super Resolutie op deze Epson EH-TW6600W projector is een erg mooie toevoeging van Epson om de details zeer spectaculair weer te geven. Dit is eigenlijk een slimmere en betere sharpening functie van Epson die het erg goed doet, mits het niet te hoog word gezet. Zelf vind ik stand 2 het best, stand 3 zou ook nog kunnen, maar dat is wel de max hoor. Op een sharpening patroon begin je bij 3 al wat randvorming te zien in de fijnere details. Dit wil je eigenlijk voorkomen. Het geeft de projector een messcherpe look. Veel andere merken hebben een soortgelijk functie met allen hun eigen naampje hieraan gegeven.

Helderheid in Ansi Lumen

Ja hier heb je iets waar deze Epson projector in straalt.

Als er iets is wat deze Epson EH-TW6600W projector goed kan, dan is het wel licht geven. Deze projector is in verschillende lichte situaties erg veelzijdig te gebruiken en heeft hiervoor verschillende modi waarvan er enkele echt behoorlijk veel licht kunnen geven.  Ook na de ISF-Kalibratie in de film-Bioscoop Mode geeft hij nog steeds behoorlijk veel licht.

Ik heb het hier onder even overzichtelijk voor je neergezet:
1265 - Ansi Lumen in Bioscoop (ISF in High Lamp Mode)
1131 - Ansi Lumen in 3D Bioscoop (ISF)

Vanuit de doos heb ik ook elke Mode gemeten en hier zijn de uitslagen:
1333 - Ansi Lumen in Bioscoop High Lamp Mode
1153 - Ansi Lumen in Bioscoop Mid Lamp Mode
  832 - Ansi Lumen in Bioscoop Eco Lamp Mode
1118 - Natuurlijk
1453 - Woonkamer
2406 - Dynamisch
2077 - 3D Dynamisch
1346 - 3D Bioscoop

Je ziet dat deze projector heel wat licht kan geven voor zowat elke situatie.  Als je graag naar specificaties kijkt en lichtopbrengst is wat je nodig hebt, dan zal deze projector je niet teleurstellen.

*Staar je niet blind naar specificatie over de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.

Frame Interpolatie

Dit is iets wat deze Epson EH-TW6600W projector moet missen. Bij Pans bv. is het beeld wat schokkerig, maar goed,... dat heb je in de bioscoop met die 24 beelden per seconde ook. Toch vind ik het erg jammer en had de FI best toegevoegd kunnen worden. Vooral bij het kijken naar 3D is dit iets wat wat veel rust kan geven.

* FI versoepelt de bewegingen als wanneer je een hogere Framerate zou hebben gehad om het schokkerige uit snelle bewegingen weg te nemen, vooral goed zichtbaar bij Pans.. Pans zijn zijwaartse of opwaartse bewegingen van de camera. Stel je een bus voor met vierkante ramen die van links naar rechts langs de camera rijdt. Hiervoor zijn 24 beelden per seconde gewoonweg te weinig om het vloeiend te laten verlopen. De vierkante ramen met kozijnen klapperen  schokkerig van links naar rechts. Oké,... dit heb je in de bioscoop ook, maar met de technieken van tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Frame Interpolatie berekend die tussenliggende beelden uit en plaatst die fictieve beelden er tussen. Zet je Frame Interpolatie te hoog krijg je vaak rare effecten te zien en verandert het filmische beeld in een Soap achtig videobeeld en verlies je de droomillusie die de regiseur wilt neerzetten, maar op een laag niveau is het tegenwoordig erg mooi en geeft het rust in het beeld.

Zelf vind ik, nu veel regisseurs toch al digitale camera's gebruiken dat ze met 60frs of 120fps moeten gaan filmen. Een droomwereld creëren moet niet aan een beperking van 24 beeldjes per seconde vastgeplakt worden. Filmmateriaal was erg duur en om die reden hebben ze toendertijd gekeken naar wat de minimale hoeveelheid benodigde beeldjes zijn die ze per seconde nodig hebben om een rustig beeld te creëren. Dit kwam toen op 24 fps. (frames per seconde). Met de snelle filmstijl die van MTV is overgenomen is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voldoende. Daarom is bv. The Hobbit nu al in 48fps gefimd. Ze zijn hier dus al mee aan het experimenteren. Langzaamaan zie je nu in de bioscopen High Frame Theaters verschijnen.

Beeldprestatie in 3D

Door de ontzettend hoge lichtmogelijkheden van deze Epson EH-TW6600W projector verwachtte ik ook iets heel spectaculairs in 3D. Er was namelijk een tijd dat projectors te weinig licht gaven om relax naar 3D te kunnen kijken. Het beeld was dan te donker en dit was erg vermoeiend voor je ogen. Tegenwoordig is dit wel goed bij een aantal projectors en gezien ik erg graag 3D kijk en zelf ook 3D fotografeer en heb gefilmd, vindt ik dit onderdeel vaak wel een hoogtepunt.

Ik heb de 3D Cinema stand ISF-gekalibreerd en de 3D dynamic stand een basis afstelling gegeven en met een Blauwfilter de kleur afgesteld. Dan nu het resultaat,...
Het 3D is licht, echt heel licht. Je kunt gemakkelijk op 120" scherm 3D gaan kijken met deze projector, vooral als je in de 3D Dynamic Mode gaat kijken. Vermoeide ogen omdat het 3D te donker is zul je met deze Epson EH-TW6600W projector niet hebben. De impact van 3D doet het op een groot formaat nu eenmaal beter dan op een 60" TV. Nog een voordeel is dat je door die hoeveelheid licht die deze projectorj in zijn 3D Dynamic Mode geeft je de Shutter frequentie op 480Hz kunt zetten zodat het flikkeren zeer zeer snel gaat waardoor je hier minder last van hebt. Dit maakt het 3D wat dat betreft  een stuk rustiger. 

Wat wel erg jammer is, is dat deze Epson EH-TW6600W projector geen Frame Interpolatie heeft, wat in het 3D die extra rust kan geven, vooral bij bewegingen zoals Pans. Dan heb je nu die 480Hz Shutter, maar mis je alsnog die extra gevulde frames tussen de beelden.

De Automatische Iris kun je ook in 3D zijn werk laten doen en dat geeft ook hier de nodige diepte (niet stereoscopisch) in het beeld. Het kan alleen geen wonderen verrichten wat toch wel erg jammer is.

Ik kan het niet helpen om deze projector te vergelijken met de 3D kanjers die ik hier heb staan; de Sony VPL-HW55ES en de BenQ W7500 (onderaan die pagina's kun je naar de betreffende projectorreviews toe) en ondanks dat deze Epson EH-TW6600W projector ze wel voorbij gaat qua lichtopbrengst, mis ik ondanks het gebruik van de Iris toch de diepte in het beeld qua zwartniveau en dat doet juist erg veel aan het gehele plaatje dat wordt geprojecteerd. 3D is vandaag de dag geen grappig extraatje meer, maar serieus om als keuze je films in te bekijken, al is dit nog steeds per film afhankelijk van de transfer die is gedaan.

Ook hier geld dus weer,... ga je voor veel licht of voor een algehele impact.

* Ook bij deze projector adviseer ik weer om bij het kijken naar 3D geen sfeerverlichting te gebruiken. Omgevingslicht dat niet meeflikkert met het 3D Shutter Systeem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en de kamer oplicht, maar wel met deze frequentie meeflikkert en dus niet stoort.

Gamen

Gezien deze Epson EH-TW6600W projector een ware lichtkakon is en dus voor gezelligheid is bedoelt tijdens sfeerverlichte momenten, zul je hem ook graag willen gebruiken om met je vrienden te gamen. Epson staat normaal met zijn projectors niet echt bekend om zijn snelheid qua Lagtime en dat is nu juist wat je nodig hebt bij het gamen.

Ik heb een lagtime meting gedaan en dit in de Fijnstand voor film en in de Snelstand voor Gaming. Het is altijd interresant om te weten of een projector in zijn beste stand ook te gebruiken is voor Gaming, omdat de games er tegenwoordig adembenemend uitzien alsof je life in een film zit.

Deze projector heeft via de HDMI kabel een vertraging van:
  94 ms. - Beeldbewerking Fijn
  46 ms. - Beeldbewerking Snel
Dat is in de Game Mode met de beeldverwerking op snel, goed genoeg voor de meesten om mee te gamen.
46 geeft bij:
24fps een vertraging van 1,1 beeldjes per seconde.
30fps een vertraging van 1,4 beeldjes per seconde.
50fps een vertraging van 2,3 beeldjes per seconde.
60frs een vertraging van 2,8 beeldjes per seconde.

Dit maakt van deze lichtkanon echt een leuke draagbare Game/Bioscoop om mee te gamen tijdens een gezellig weekeindje bij vrienden op de muur em zo met z'n allen op 3 meter breedte te racen in Gran Turrismo of te voetballen met Fifa. Zo maakt deze Epson EH-TW6600W projector zich wel veelzijdig en voor deze doelgroep ook erg interessant.

Projectiescherm aanbeveling

De lichtopbrengst is groot van deze Epson EH-TW6600W  projector. Je kunt natuurlijk een 150" scherm aanschaffen, maar je wilt wel een plaatje hebben dat van het scherm spat. Gezien dat dit een projector is met een matig zwart al is het donkerder dan de gemiddelde instap LCD projector, maar zeker geen Ultra Black projector, adviseer ik om een High Contrast scherm te gebruiken. Dit verdiept het zwart in het beeld en komt het geheel ten goede.

Kijk je veel 3D, of 2D met wat sfeerverlichting aan,... hou het dan tussen de 106" en 120" afhankelijk van de 3D Mode die je gebruikt. Je zou dan wel in Eco Mode naar 2D films kunnen kijken om bv. het geluidsniveau wat te drukken. Het zwartniveau gaat dan ook iets omlaag en dit ziet er wat mooier uit. Ga met deze projector niet te klein, want je wilt ook niet met een zonnebril op moeten kijken.

Voor het gezamenlijk kijken naar bv. voetbal is het geweldig om met deze projector op een 120" scherm in Dynamic te projecteren en je sfeerverlichting aan te houden. Kijk je toch graag in het donker en heb jij je zinnen op deze projector gezet, dan kun je in deze Dynamic Mode gerust tot over de 150" gaan.

We moeten alleen wel realistisch zijn,... Projectie van 150" is leuk voor op een witte muur, maar een 150" scherm kost wel wat centen, vooral ook as je voor een HC scherm gaat, omdat dit vaak niet in een goedkoop Chinees scherm te krijgen is en je bent niet voor niks aan het kijken naar een instapmodel projector. Als je toch een flinke duit hebt te spanderen, dan is een hogere klasse projector eigenlik meer de moeite waard om te overwegen. Lees je dan eens in op deze reviews hier: Reviews van Mediasluis

Garantie

Je krijgt 2 Jaar garantie op deze projector op basis van zelf binnen brengen. Op de Lamp zit 3 Jaar garantie of 3000 uur.

Conclusie

De Epson EH-TW6600W is weer een projector van Epson met een eigentijdse vormgeving. Er zijn 2 uitvoeringen te verkrijgen, de zwarte versie en de witte versie met Wireless HDMI Transmitter.

Het is een heuse lichtkanon die in veel verlichte situatie bruikbaar kan zijn, denkende aan voetbalavonden of gameavonden met vrienden. De Epson EH-TW6600W is een projector die je met zijn ruime Lens Shift en ingebouwde speakers even makkelijk neerzet of hiervoor zelfs meeneemt voor een show. De Wireless HDMI Transmitter maakt het zelfs nog makkelijker, ook om snel apparatuur aan te sluiten. Deze kwalitatief behoorlijk mooie Wireless HDMI Transmitter fungeert meteen als 5x2 HDMI Switcher en maakt even snel iets aansluiten erg makkelijk.

De beeldkwaliteit is na de ISF-kalibratie wel een stuk netter, maar er is veel minder uit te halen dan gehoopt. Hij heeft dan wel een CMS enz. maar neemt het zelf niet echt serieus. Ook is er met de Gamma niet genoeg te corrigeren voor een mooie gammacurve en genoeg diepte. Het rare is dat de goedkopere Epson EH-TW6100W echt een stuk beter te kalibreren is met een veel mooier resultaat. Ook het model dat hier net boven ligt, de Epson EH-TW7200 is wat dat betreft stukken beter maar beiden geven minder licht natuurlijk.

 Je kunt van deze projector dus geen ultra black projector maken. Het zwart in het beeld is wel wat dieper dan dat de Epson EH-TW6100W laat zien, zie review: Epson EH-TW6100 / EH-TW6100W, maar zie dit als donkerder grijs in plaats van zwart en zeker niet diep genoeg voor wie hem als bioscoop projector wil gaan gebruiken, ondanks dat er een Automatische Iris is toegevoegt die welliswaar zijn werk goed doet en het beeld meer verdiept, maar geen wonderen kan verrichten. Je hoort en ziet deze Iris overigens ook zijn werk doen, wat voor sommigen een probleem kan zijn. Het blijft dus een projector die meer uitblinkt in het heel veel licht kunnen geven, vooral in zijn Dynamic Mode.
Het vele licht heeft wel als gevolg dat deze Epson EH-TW6600W projector erg gehorig is en hierin een storende factor kan zijn voor wie hier gevoelig voor is.

Ook Frame Interpolatie is iets wat deze Epson EH-TW6600W projector moet missen, waardoor het beeld nooit zo rustig wordt als een projector die dit wel heeft. Dat mis je bij het filmkijken vooral bij zijwaartse bewegingen, maar zeker ook bij het kijken naar 3D.

3D is overigens wel zeer helder met deze Epson EH-TW6600W projector, omdat hij hier wel genoeg lichtopbrengst voor heeft, helemaal in de 3D Dynamic Mode.

Ook is de Beeldverwerking op Snel goed genoeg om met deze projector netjes te kunnen gamen. Dat is eigenlijk ook wel de doelgroep voor deze projector. Sport Gamen en veel lol beleven.

Het zwartniveau en de beeldprestaties liggen mijns inzien qua prijshoogte nog te laag. De concurrentie bied voor een beetje meer een spectaculaire kwaliteit. Dit kun je in de volgende 2 vergelijk secties lezen. TEvens heb je qua prijs voor een derde minder of zelfs lager, al DLP projectors die een dieper zwart op het scherm toveren en dat zonder Iris, in een mate dat er serieus goed mee te leven valt, en met een nog scherper en meer dynamischer beeld, dit in zowel 2D als 3D. Het 3D gaat dan ook nog eens op 144Hz (precies een 6x 1080/24P) wat zeer rustig kijkt. Ook hebben veel van die projectors wel gewoon Frame Interpolatie wat veel rust geeft en vooral ook in 3D nog eens meer rust toevoegt. Ook zijn deze projectors voor Gamers over het algemeen erg snel in de beeldverwerking. Bij DLP is het alleen wel noodzaak dat je eerst ergens gaat kijken of je geen last hebt van het RBE (Regenboog effect).
Natuurlijkeen van deze projectors de hoeveelheid aan lichtcapaciteit van deze Epson EH-TW6600W.

Als je geïnteresseerd bent in deze projector kun je terecht bij Mediasluis.

Vergelijking: Epson EH-TW6600W vs BenQ W7500

De reden dat ik deze BenQ W7500 projector aanhaal is, omdat je voor de Epson EH-TW6600W toch een behoorlijk bedrag neerlegt terwijl het toch eigenlijk meer een instapmodel betreft, welliswaar met de Wireless HDMI Transmitter. Als je een totaal bedrag als dit voor een projector wilt neerleggen is het misschien interessant om te weten wat je er in deze prijsklasse eventueel ook voor zou kunnen kiezen. 

De BenQ W7500 geeft na de ISF-kalibratie werkelijk een prachtig dynamisch beeld, met veel diepte en met een mooie kleurweergave.

Hoe scherp het beeld bij LCD ook is, met een DLP projector is door de enkele beeldsensor het beeld echt nog een stuk scherper, omdat er dan helemaal geen convergentie verschuiving is, wat bij projectors met 3 panelen voor het RGB altijd wel het geval is. Ook is de lens van de BenQ W7500 van een zeer goede kwaliteit en dit resulteerd in een messcherp beeld.

De BenQ W7500 ie een 6x speed DLP projector en de kans dat je last hebt van het RBE (Regenboog effect) is vrij klein, maar toch altijd aan te raden om te checken voor de aanschaf.

Deze BenQ W7500  projector heeft ook een Auto Iris en benut deze ontzettend goed. De BenQ W7500 heeft zonder die Iris al een dieper zwart dan dat van de Epson EH-TW6600W met zijn Iris aan, maar met die Iris gaat dat bij de BenQ W7500  nog eens een stuk verder. Dit is goed te zien in scene's met bv. een sterrenhemel, waar sterren meer fonkelen tegen de zwarte hemel. Vooral met de lamp in Eco Mode ziet het zwart er nog dieper uit en gaat deze BenQ W7500 projector echt richting de Ultra Black projectors toe. Buiten het zwart krijgt het volledige beeld met die Iris ook een enorme diepte.

De BenQ W7500 heeft een 300 Watt lamp en geeft hierdoor ook een enorme hoeveelheid licht, met verschillende Modes om dit te benutten. Dit resulteerd in een zeer dynamisch en helder filmbeeld, voor veroorzaakt een groot WOW effect. Het geluidsniveau is hierdoor wel hoger dan dat van andere DLP projectors, maar in vergelijk met de Epson EH-TW6600W wel een stuk minder. In de hoge lamp Mode klinkt de BenQ W7500 ongeveer zoals de Epson EH-TW6600W in de middenstand doet.

De BenQ W7500 heeft tevens Frame Interpolatie, iets dat de Epson EH-TW6600W moet missen, en deze wordt ook tijdens 3D benut. Dit zorgt voor zeer veel rust tijdens bewegingen en bij 3D wat toch altijd wat onrustiger kijkt dan 2D is FI altijd een welkome aanvulling voor een projector.

Het 3D ziet er op de BenQ W7500 fantastisch uit, zeer helder, maar tevens met een zeer mooie diepte in het zwartniveau, wat ook met de Auto Iris nog eens flink wordt verdiept, iets wat de Epson EH-TW6600W ondanks het gebruik van een Iris niet laat zien. Wel gaat de Epson EH-TW6600W qua lichtopbrengst in de 3D Dynamic Mode nog eens een stapje verder, omdat de BenQ W7500 het 3D alleen in de Normal Mode kan weergeven, maar hierin wel gewoon ISF-Gekalibreerd kan worden.

Beide projectors hebben een Lens Shift voor zowel horizontaal als verticaal gebruik, wat plaatsing erg makkelijk maakt. De Epson EH-TW6600W heeft meer groothoek en geeft op korte afstand sneller een groot plaatje.

De BenQ W7500 is meer gericht op stationair gebruik, maar is natuurlijk wel ook mee te nemen en makkelijk te plaatsen. De Epson EH-TW6600W is er echt op gericht om mee te nemen en heeft daarom ook ingebouwde speakers.

Gamen werkt op beide projectors behoorlijk goed, maar is qua lagtime op de Epson EH-TW6600W net ietsje sneller.

Het uiterlijkis erg verschillend en hangt compleet af van je smaak. De BenQ W7500 ziet eruit als een professionele bioscoop projector, maar dit komt voornamelijk door de zwart met antraciet en de grote lensring. De Epson EH-TW6600W heeft ook een behoorlijk eigentijdse frisse look. De BenQ W7500 oogt wel een stuk kleiner in mijn kast dan de Epson EH-TW6600W deed.

Lees de volledige review hier: Review BenQ W7500

  • Epson EH-TW6600W
  • BenQ W7500

Vergelijking: Epson EH-TW6600W vs Sony VPL-HW40ES

Hier eigenlijk hetzelfde verhaal als reden aangevoert, dat ik deze Sony VPL-HW40ES projector aanhaal, omdat je voor de Epson EH-TW6600W toch een behoorlijk bedrag neerlegt terwijl het toch eigenlijk meer een instapmodel betreft, welliswaar met de Wireless HDMI Transmitter. Als je een totaal bedrag als dit voor een projector wilt neerleggen is het misschien interessant om te weten datr je voor nog maar weinig meer in de serieuse filmprojector wereld stapt.

Je krijgt met de Sony VPL-HW40ES een projector dat ongekend veel mooier is dan wat deze Epson kan neerzetten qua beeld. Je hebt dan een SXRD projector waarvan de pixels vrijwel onzichtbaar zijn en dit oogt zeer analoog als echte film, en de Reallity Creation (Sony's versie gaat verder dan Epson's Super Resolutie) laat heel veel detail zien in het beeldmateriaal. Het beeld op het doek ziet er werkelijk fantastisch uit, met een zeer diep zwartniveau en super realistische kleuren. ISF-gekalibreerd is het beeld ongeëvenaard en val je van je stoel bij het zien wat een videoprojector vandaag de dag kan doen. De Sony VPL-HW40ES geeft ISF-gekalibreerd ook zeer veel licht en dat in die kwaliteit. Deze technieken maakt deze projector bij uitstek interessant voor fotografen en videofilmers, maar ook in 3D, want in de 3D wereld is dit fantastisch, omdat deze Sony VPL-HW40ES deze kwaliteiten met hetzelfde gemak laat zien in 3D. 

Zoals gezegd presteerd dezeis Sony VPL-HW40ES tijdens het 3D net zo mooi als  met gewone 2D films, met een prachtig diep beeld (Niet stereoscopisch) door het diepe zwartniveau, maar tevens door de lichtopbrengst in een ISF-gekalibreerde kwaliteit. De Sony VPL-HW40ES heeft geen Iris, maar presteerd echt een stuk beter dan de Epson EH-TW6600W met Iris. Wij hebben als gezin de Hobbit 1 en 2 in 3D gekeken met deze Sony VPL-HW40ES projector en het was fantastisch. Omdat we niet konden wachten tot het 3e deel uitkwam op Blu-Ray zijn we in het IMAX het laatste deel gaan kijken in 3D. Nou,... voortaan wachten we wel wat langer, want het beeld zag er bij ons thuis mooier uit.
Het 3D kun je ook nog eens van IR uitbreiden naar RF 3D met een wireless transmitter en de compacte RF 3D brillen, maar deze Epson EH-TW6600Wheeft standaard al RF 3D

Ook als je echt Wireless HDMI wilt hebben komt dat er nog wel bij natuurlijk, want dit is immers wel ook als accessoire te verkrijgen bij Sony en wel de IFU-WH1. Dit is een zeer compact setje maar heeft geen switcher mogelijkheid.

Beide projectors hebben een groot zoombereik en een ruime Lens Shift voor zowel horizontaal als verticaal en zijn makkelijk te plaatsen. De Sony VPL-HW40ES is wel een projector voor een mooie stationaire opstelling, maar kun je wel meenemen natuurlijk, al heeft hij geen ingebouwde speakers zoals de Epson EH-TW6600W heeft.

Ondanks dat het formaat van de Sony VPL-HW40ES groter is, oogt hij een stuk kleiner in de kast door zijn vorm. De Sony VPL-HW40ES ziet eruit als een Star Wars schip, maar ook de Epson EH-TW6600W mag er wezen met zijn frisse vormgeving. Zie Foto 1 en 2. Beiden zijn zowel in het wit als zwart leverbaar.

Bedenk dat je met Sony VPL-HW40ES projector niet de spetterende lichtkanonfuncties hebt die de Epson EH-TW6600W heeft, maar het beeld van deze Sony VPL-HW40ES  is een lust om naar  te kijken. Je wilt echt niet meer naar de bioscoop als je de Sony VPL-HW40ES thuis hebt staan, omdat het er bij je thuis gewoonweg stukken mooier uitziet. 

Hier is een review van de Sony VPL-HW55ES wat eigenlijk dezelfde projector is als de Sony VPL-HW40ES, maar dan met een Automatische Iris: Sony VPL-HW55ES

  • Epson EH-TW6600W
  • Sony VPL-HW40ES (B)
  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull