Review: Epson EH-TW6100 / EH-TW6100W 03/02/14

Dit is een projector die er gelikt uitziet. Hij is mooi afgerond en voelt solide aan. Wel is hij een beetje fors van formaat. Je verwacht dan ook wel een prestatie als je dit apparaat zo uit de doos haalt. Ik zeg al van tevoren dat dit geen Deep Black projector is. Verwacht dus ook niet dat dit genoeg is voor een speciaal ingerichte donkere bioscoopkamer. Hiervoor zult je echt naar zijn grotere broer moeten gaan de EH-TW9200, of de Sony VPL-HW55ES.

Wel kan ik je al verklappen dat dit een echte lichtkanon is en voor veel plecier kan gaan zorgen. Een middag gamen bv. op een zeer groot formaat, zal echt wel bevallen. Ook tijdens visite met een sfeerverlichte kamer is dit wel een projector die uitermate geschikt is. Je kunt bv. hem ook snel even neerzetten op een kinderkamer, want deze projector is tevens uitgerust met ingebouwde speakers en met zijn draadloze HDMI (TW6100W) makkelijk aan te sluiten op grotere afstanden.

- De W achter het typenummer staat voor Wireless en slaat ook meteen op de witte kleur (Zie fot 2).
- Zonder Wireless wordt hij namelijk in het zwart geleverd, maar presteert verder exact hetzelfde (zie foto 3).
Alles wat je hier dus over de Epson EH-TW6100W leest, behalve als het om Wireless HDMI gaat, heeft ook betrekking op de Epson EH-TW6100.

  • Epson EH-TW6100W
  • EH-TW6100 Wit & Wireless
  • EH-TW6100  Zwart

Lens

De lens is kwalitatief iets minder dan dat van zijn grotere broers. Toch ziet het beeld er goed scherp uit. Aan de bovenkant zit een opening waar je met een uitstekend palletje de lens kan focussen en het beeld kan in en uit zoomen. DIt werkt vrij goed. De Lens is best ruim in zijn zoombereik en je kunt al van vrij dichtbij een groot scherm vullen.

  • Lens

Lensdop

Deze projector heeft niet als zijn grotere broers een automatische lensschuif maar werkt met een lensdop. De lensdop werkt wel erg goed. Hij gaat namelijk in de kast en niet op de lens zelf waardoor hij gewoon te plaatsen is zonder dat je iets aan de Focus of Zoom instellingen wijzigt. Daar is over nagedacht.

  • Lensdop

Lens Shift

Deze projector heeft gaan Lens Shift. Dit is echt een gemis, helemaal gezien Epson dit vroeger wel op zijn goedkopere projector meeleverde. Je zult hem dus meteen goed moeten plaatsen of de Keystone moeten gebruiken, wat ik niet prefereer. 

Keystone

Keystone heeft deze projector zeker en is te bedienen via het menu, maar ook handmatig. Achter de opening waar je de lens kan Focussen en Zoomen zit nog een smalle opening waar je een schuifje aantreft. Hiermee kun je het beeld weer rechttrekken bij het plaatsen van de projector. Houd er rekening mee dat het gebruik van Keystone altijd ten koste gaat van je resolutie. Het beeld wordt namelijk digitaal gecorrigeerd wat een deel van de pixels weggooit wat vervolgens de beeldkwaliteit degradeert.. Het beste blijft natuurlijk om de projector goed neer te zetten. Maar goed,... dit is natuurlijk niet altijd mogelijk.

  • Keystone
  • How Keystone Works

Auto Iris

Deze projector heeft een Automatische Iris. Dit verdiept het beeld wel enigzinds, maar is tevens zeer hoorbaar. Ik kan me zo voorstellen dat je de werking te beperkend vindt en het niet vindt opwegen tegen het geluid dat hij maakt, zodat je ervoor kiest om het uit te laten staan.

Afstandsbediening

De afstandbediening van Epson is erg mooi en overzichtelijk. Je kunt overal logisch en makkelijk bij. Hier hoeft Epson ook niets aan te veranderen. Ik heb hem altijd als erg prettig ervaren. Tevens zijn de toetsen verlicht en zie je ook in het donker waar alles zit.

  • Afstands Bediening

Bedieningspaneel

Bovenop de projector heb je de mogelijkheid om je projector te bedienen zonder gebruik van je afstands bediening. Als je de projector op een tafeltje voor je hebt neergezet voor een snelle demonstratie is dit wel zo makkelijk.

  • Bedienings paneel

3D Bril

Epson levert deze projector met 2X EPSON ELPGS03 3D brillen in de doos. Ze zijn erg licht en zitten zeer comfortabel op je neus, ook na lang 3D films kijken. Ze zijn oplaadbaar onder het neusgedeelte (Zie foto 3) via een Micro USB aansluiting die tegenwoordig als standaard door veel telefoonmerken worden gebruikt. Er zit een Micro USB kabel bij, maar zelf gebruik ik meestal mijn telefoonlader. Tevens heb ik een USB-Hub waar meerdere 3D brillen aan kunnen hangen, want ja,... de ervaring leert, dat ze meestal tegelijk leeg zijn. 

Deze EPSON ELPGS03 werken tegenwoordig op RF. Het RF is ten opzichte van de IR 3D briullen wel heel erg fijn. Dit omdat het beeld niet uitvalt als je even naar opzij kijkt, omdat het signaal altijd bereikbaar is met RF, maar zeker ook omdat tijdens het 3D kijken, je afstandsbedieningen gewoon blijven werken. Het 3D systeem is erg sterk en bij de vroegere IR versie, overheerste dit signaal dat van je afstandbedieningen, zelfs die van de projector zelf. RF is een welkome oplossing.

De bril voelt mooi stevig, licht en flexibel aan. De glazen zijn vrij breed gevormd maar meestal kijk je 3D in breedbeeld en we konden de hoeken van het beeld al van dichtbij goed zien. Met een schuifje bovenop zet je de bril aan en met een knopje ernaast kun je de eerste keer contact maken met de projector. De bril kijkt zeer helder, het beeld blijft zeer scherp en ook de chosting is erg laag. De bril oogt zelfs net wat scherper dan een Xpand X104 YOUniversal bril, al zijn deze Xpand brillen wel weer ongelooflijk compatible, zowel IR als RF en volledig regelbaar om chosting volledig te elimineren. Ook deze Epson RF 3D brillen zijn vrij universeel en bv. te gebruiken op een RF 3D systeem van Sony, JVC of een ander apparaat dat met een Xpand transmitter werkt. Toendertijd had ik mijn Panasonic 3D brillen met IR van de VT20 plasma serie vervangen met de IR 3D brillen van Epson omdat die toendertijd ook al erg goed waren.

  • Epson RF 3D Bril

Wireless HDMI

Dit is een erg mooie aanvulling. Het Wireless HDMI is behoorlijk goed en heeft meteen een HDMI Switcher ingebouwd. Dit kan de extra aanschafprijs voor de (W) wel eens dik en dwars waard zijn. Er zitten een hoop aansluitingen op zoals; 5x HDMI In, 1x HDMI Out buiten het Wireless om, een Optical Out, een USB aansluiting om de 3D Bril op te laden en een service toegangspoort. Via de Afstandsbediening is er goed te wisselen van je HDMI apparaten. Zelfs als je de projector via een HDMI kabel wilt gebruiken is zo'n Wireless HDMI een erg handige aanvulling om gewoon even een Media Player of Speelconsole aan te sluiten of om even snel iets te kijken vanaf je laptop.

Lees de uitgebreide Wireless HDMI Transmitter review Hier

  • Wireless HDMI Front
  • Wireless HDMI Back
  • Wireless HDMI Left
  • Wireless HDMI Right

Ingebouwde Speakers

Deze projector heeft ingebouwde speakers en dit klinkt best wel goed. Het geluid kan zeker een kamer vullen en is goed genoeg om even snel neer te zetten en te gaan kijken. Natuurlijk is het mooier om een Surroundsetje te gebruiken met een Sub-Woofer, want zeg nou zelf,... bij groot beeld hoort groot geluid, maar vervelend is het zeker niet om naar de ingebouwde speakers te luisteren. Zo maakt deze projector zich enorm veelzijdig.

  • Ingebouwde Speakers

Aansluitingen

De aansluitingen zitten mooi verborgen achter een klep die weg te nemen is. Als je de projector Wireless gebruik is deze afsluiting wel erg mooi. Eenmaal weggenomen zie je de aansluitingen zitten:
2 HDMI ingangen, Component, Composiet met Audio links en rechts input, PC, RS232, USB, Mini USBvoor service en een Kensington slot ankerpunt. 

  • Aansluitingen

Lamp

Er zit een 230W Epson ELPLP68 ETORL lamp in deze projector. Hierdoor geeft deze projector behoorlijk veel licht. Deze Lamp gaat in Normal Mode 4000 uren mee. In Eco Mode 5000 uren. Zelf zou ik het Lampgebruik niet van de uren laten afhangen. Ik vind 4000 uur in Normal Mode wal heel erg mooi. Daarom kun je deze projector gewoon in de stand zetten die je op dat moment gewoon nodig hebt.

Lichtlekkage

Je ziet bij de Ventilator gleuven wel licht, maar dat heeft geen invloed op je kamer. De lens laat ook geen licht door op het scherm of eromheen. Dit is best netjes.

Ventilatie

De projector zuigt koele lucht op aan de rechterkant van de lens via een rooster en blaast warme lucht uit het rooster links van de lens. Dit gebeurt allemaal netjes aan de voorkant. Zo is deze projector dus mooi in een kast te plaatsen ware het niet dat het gemis aan Lens Shift dit weer moeilijk maakt en ben je dan al gauw toegewezen op de Keystone. 

  • Ventilatie

Geluidsniveau

De  Epson EH-TW6100W  is in Normal Lamp Mode wel hoorbaar, maar tijdens het kijken naar een film niet echt vervelend. In Eco Mode is hij behoorlijk stil, wat voor rustige films wel erg prettig is..

Projectorfuncties en Menustructuur

Het menu is erg overzichtelijk. Deze structuur gebruikt Epson al een tijdje en waarom iets wijzigen wat gewoon goed is. Van boven naar beneden ga je door de verschillende pagina's met functies of overzichten heen. Ben je op de bewuste pagina kun je de instellingen aanklikken en wijzigen. Ga je in de Advanced pagina dan kun je de projector verder aanpassen door de Gamma, Witbalance en CMS te wijzigen. Je kunt het Menu in Nederlands zetten. Het Menu is op 9 plaatsen te verzetten over het scherm heen (Zie Foto 1). Dit is erg handig bij het calibreren zodat het niet voor de Test-Patterns staat.
Op foto 2 zie je het menu van de Witbalance en op foto 3 het menu van het CMS. Klik je een kleur aan bij het CMS dan kun je per kleur de Tint, Luminantie en Saturatie afstellen.

* Als je niet weet wat je doet kun je beter uit dit menu blijven. Op het oog kun je hier niets afstellen. Hier heb je echt meetapparatuur voor nodig.

  • Menu plaatsing
  • Witbalance
  • CMS Color Management System

Modus

Auto, Dynamic, Natural, Cinema.en Livingroom

Memory

Je kunt jouw settings wegsaven in een memorybank. Dit is erg handig gedaan van Epson, want zo kun je in elke situatie, zowel Wireless als op beide HDMI ingangen de kalibraties laden, voor bv. dag nacht 3D of sport. Hier kunnen veel andere fabriklanten nog wat van leren. Je wilt niet voor elke situatie of ingang opnieuw je projector moeten afstellen of Kalibreren.

Panel Alignment

Ook dit is een welkome toevoeging. Aangezien dit een 3x LCD projector betreft heb je eigenlijk altijd wel een beetje convergentie verschuiving tussen de 3 RGB panelen ten opzichte van elkaar. Dit kan al verschillen per model uit dezelfde serie. Ook het vervoeren kan hier invloed op hebben.

Met de Panel Alignment kun je de rode en blauwe afstellen op het groene paneel dat gefixeerd is. Bij deze projector kun je dit op verschillende sectors doen. Uiteindelijk heb ik het in de 4 hoeken gedaan en in het midden het snijpunt bepaald. Het verschil was erg goed te zien in de totale scherpte van de projector. Je kunt duidelijk zien als ze over mekaar heenvallen. Het resultaat is bij een kleine verschuiving al goed zichtbaar en maakt de projector net weer een stukje scherper.

*Let wel,... Wat je ook als serieuze afstelling gaat doen,... zorg dat de projector minstens een half uur aanstaat en goed op temperatuur is gekomen, zodat dan de panelen hun plek echt goed hebben ingenomen. Dit heeft zelfs invloed op het Focussen van de lens als je de projector een vaste plaats gaat geven..

  • Panel Allignment

Uit de doos - Metingen

Voor wie niet bekend is met ISF-kalibratie is dit stuk misschien erg interessant:
Wat is een ISF-kalibratie en waarom zou ik voor zo'n ISF-service kiezen?

Deze projector ziet er vanuit de doos niet zo mooi uit. Hij is veel te warm en de details zijn onderdrukt. Je kunt ook op de Pre-Kalibratie zien dan de Witbalanvce erg uitgetrokken is en de Gammacurve veel te hoog ligt. Het oog is erg gevoelig voor de luminantie van elke kleur en die ligt voor Blauw Magenta en Geel veel te hoog en zitten niet allemaal op hun plek.

  • Voor ISF-Kalibratie

Na ISF-Kalibratie - Metingen

Deze Epson EH-TW6100W projector is met zijn menu erg fijn te Kalibreren, al was hij soms een beetje eigenwijs. Na het corrigeren van het CMS, kon ik weer met de Witbalance aan de gang en vice versa, tot je een balance bereikt en het vrij stabiel wordt. Dit vergt wel enig geduld. Zoals je op de Post-Calibration meting kunt zien is de projector mooi recht te trekken volgens het REC-709 standaard voor Blu-Ray.

De Witbalance is vooral in het midden, wat het meest zichtbaar is, mooi recht. De Luminantie zit voor elke kleur mooi onder de DeltaE 1, terwijl foutjes onder de DeltaE 3 al niet meer te zien zijn door het menselijk oog. Op de CIE kun je zien dat Rood en Groen niet helemaal tot in de hoeken waren te krijgen. Dit heeft tevens gevolgen op de Secundaire kleuren Cyaan en Magenta. De projector zat netjes op de D6500 Kelvin, met een gemiddelde Gamma van 2.4

* Projectors zijn meestal aan de Kalibratieverslagen te herkennen, omdat dit typisch de beperking en het gedrag van een bepaald model laat zien. Vergelijk de testuitslagen maar eens op verschillende reviewsites. Als een verkoper bij elke projector altijd een perfecte meting laat zien, zoals bv. een CIE-driehoek waar de kleuren altijd perfect op de hoeken staan, kun je terecht je vraagtekens zetten.

  • Na ISF-Kalibratie

Beeldprestatie in 2D

Na de ISF-Kalibratie komt deze projector pas echt tot leven. Het ziet er dan erg mooi uit en de kleuren ogen zeer realistisch. Al de details zijn ook goed zichtbaar en niets word meer onderdrukt. Het beeld ziet er ook heel filmisch uit en kijkt zeer rustig en scherp. Zet je de Iris aan, dan voegt dit zichtbaar zeker meer diepte toe in het beeld en dit is best wel de moeite waard, maar nogmaals (zie auto Iris) blijft dat zeker bij deze projector een kwestie van smaak. Vrienden zullen absoluut onder de indruk zijn van het grote beeld dat je hiermee kan projecteren. Daar twijfel ik geen moment aan.

Zwartniveau

Zoals gezegd is dit geen Deep Black Projector en is dus voor een daarvoor speciaal ingerichte bioscoopkamer niet bruikbaar. Hier heeft Epson de wat duurdere broers voor die erg de moeite waard zijn.

Gaan we naar donkere scenes toe, bv. de sterren hemel in Star Wars, dan ziet zwart er nogal grijs uit. Hierdoor mis je de diepte in het beeld. De Iris helpt hier wel enigsinds bijj maar verricht geen wonderen. Je zult deze projector dus voornamelijk bij sfeerverlichting of bv Sport-uitzendingen en gezellige situaties kunnen gebruiken, omdat je in die situaties het zwart sowieso kwijtraakt als je wel een Ultra Black Projector zou gebruiken.

Schaduw en Details

Ondanks dat het geen Ultra Black projector is geeft dit apparaat wel alle details weer ook die in de donkere partijen. De Dynamic Range test was ook gewoon goed en de projector laat in peak White (boven de 100 IRE) nog steeds details zien.

Helderheid in Ansi Lumen

Ja, hier hebben we iets waar deze projector echt goed in is. Het is een ware lichtkanon en voor veel situaties dus ook goed bruikbaar. Je kunt niet overal en bij iedereen maar gauw even goed verduisteren. Daar heb je deze projector ook niet voor. In zulke situaties heb je dus wel veel licht nodig. Nou,... dat kan hij deze Epson EH-TW6100W wel.

Ik heb dezze projector gekalibreerd in Cinema Mode met de lamp op Eco. Dit omdat hij in Low Lamp Mode nog steeds een lichtopbrengst geeft van 886 Ansi Lumen. Dit is behoorlijk veel.
In Normal Lamp Mode heeft hij in Cinema een lichtopbrengst van 1334 Ansi Lumen.
In de volgende Modes geeft hij ook een enorme bak licht;
-Living Room High Lamp Mode
1363 Ansi Lumen.
-Dynamic High Lamp Mode
1984 Ansi Lumen.
-3D (vanaf Dynamic) High Lamp Mode
1760 Ansi Lumen. 
Met het kijken van 3D door de bril, hou je ongeveer een derde over van het licht.
Je ziet dat deze projector heel wat licht kan geven voor zowat iedere situatie.

*Staar je niet blind naar de Ansi Lumen die fabrikanten voor hun product neerzetten. Deze vermelding is het uiterste van wat zo'n projector kan geven, maar totaal niet bruikbaar voor het serieus kijken naar film. Is de projector ISF-gekalibreerd om mooi natuurlijk videobeeld weer te geven hou je vaak maar een derde over van de aangegeven lichtopbrengst op de doos. In de meest optimale kijksituatie heb je dat ook absoluut niet nodig.

Frame Interpolatie

Dit is iets wat deze projector moet missen. Bij Pans is het beeld wat schokkerig. Maar goed,... dat heb je in de bioscoop met die 24 beelden per seconde ook. Toch vind ik het erg jammer en had de FI best toegevoegd kunnen worden. Vooral is dit iets wat bij het kijken naar 3D veel rust kan geven.

Beeldprestatie in 3D

Dit ziet er op deze Epson EH-TW6100W zeer goed uit. Wel heb ik deze Mode even bijgesteld met een filter voor de bril en de Witbalanc wat gewijzigd. Het 3D zag er goed uit. Deze projector heeft de power om 3D helder weer te geven. Ook hiermee bewijst deze projector weer eens erg veelzijdig te zijn. De projector gebruikt een Shutter Systeem dat tot 480Hz verhoogt kan worden. Op 480 Hz word het beeld rustiger, maar tevens donkerder. Gezien de hoeveelheid licht dat hij toch al geeft zou ik hem in het midden zetten, wat best lekker kijkt.

Wel mis ik hier de Frame Interpolatie die het extra rustig kan maken. Ook mis ik toch hier in het 3D de extra diepte (niet stereoscopisch) die het zwartniveau zou kunnen toevoegen.

Ondanks dat het zwart niveau niet zo laag gaat, adviseer ik ook bij deze projector toch om bij het kijken naar 3D geen sfeerverlichting te gebruiken. Omgevingslicht dat niet mee flikkert met het 3D Shutter Systeem werkt als referentiepunt en maakt de 3D Shutter merkbaar en storend, in tegenstelling tot het licht dat van het scherm afkomt en wel met deze frequentie mee flikkert en dus niet stoort.

(Voor serieus goede 3D Projectie blijft de Epson EH-TW9200W en de Sony VPL-HW55ES  tot nu toe wel echt het neusje van de zalm, vooral ook qua lichtopbrengst,)

Gamen

Ik kan me zo voorstellen dat je met deze projector, ook gezien zijn lichtopbrengst, in een gezellige sfeerverlichte ruimte met een projectiebeeld van 120"  een geweldige gameavond gaat beleven met Grand Turismo, Halo of noem maar op. Het is wel belangrijk dat je in het Menu bij de 2e Tab genaamd Signal, de Image Processing van Fine naar Fast zet. Zet meteen de Iris uit en save deze setting in de Memory als Game. De volgende keer laad je de Memory Game en je kunt meteen beginnen.

Projectiescherm aanbeveling

De lichtopbrengst is best groot van deze Epson EH-TW6100W projector. Je kunt natuurlijk meteen een 150" scherm aanschaffen, en de Dynamic Mode gebruiken, maar is dat wel zo verstandig?

Voor het gezamenlijk kjken naar bv. voetbal is het geweldig om met deze projector op een 120" scherm in Dynamic te projecteren en wat sfeer verlichting te gebruiken, het liefst wel achter het scherm. Kijk je graag in het donker, dan kun je in deze Dynamic Mode best tot 130" of groter gaan. Je wilt alleen geen dof plaatje, dus oneindig het beeld rekken gaat uiteindelijk ten koste van de punch in het beeld en dat is eigenlijk wel zonde. Een andere factor is,... Een scherm kost natuurlijk ook wat, en naarmate je groter gaat word een scherm aanzienlijk duurder. Je kunt je afvragen of een projector van dit budget  dan wel interessant is.

Voor het mooie adviseer ik om een HC Scherm te gebruiken om het zwart wat te verdiepen, maar ook omdat je deze projector waarschijnlijk aanschaft om in een wat lichtere ruimte te projecteren en zo'n HC scherm het zijwaartse licht wegdrukt.. Kijk je veel 3D, of kijk je vaak films met wat sfeerverlichting aan,... hou het dan bij 106". Ga met deze projector niet te klein, want je wilt ook niet met een zonnebril op moeten kijken.

Conclusie

De Epson EH-TW6100W  is een mooie veelzijdige projector waarmee je veel plezier gaat beleven. In de verschillende Modi heeft hij een hoop lichtopbrengst. Voor het kijken van film kun je hem in Eco Mode gebruiken en is hij meteen behoorlijk stil. Heb je visite en wil je wat sfeerlicht erbij, dan heeft de projector hier wel de lictopbrengst voor. Tijdens de EK/WK  zet je hem op Dynamic en word het een reuze gezellige tijd.

Je kunt hem eventueel gewoon op tafel neerzetten en draadloos koppelen aan je Media Box, Media Player, Xbox, PS4, Wii of Laptop. Dit is erg gemakkelijk gemaakt door Epson met de ingebouwde HDMI Switcher van het Wirelees HDMI systeem dat ook nog eens een bekabelde HDMI Out heeft voor bv. naar je TV, met nog eens een Optical Out voor naar je versterker. Het geluid van de ingebouwde speakers klinken best goed en kunnen een hoop lawaai maken indien nodig. Alles is in ieder geval goed verstaanbaar.

Je moet geen Ultra Black Projector verwachten, want dat is de EH-TW6100W niet. Daar koop je deze projector dus ook niet voor. Je kiest bij deze projector voor gemak en plezier. Kijk je graag naar Sci-Fi of Horror films, dan kun je beter iets meer betalen voor de wat grotere broer van deze, zoals de Epson EH-TW9200W  of de Sony VPL-HW55ES die wel heel diep zwart weten neer te zetten.

Als je geïnteresseerd bent in deze projector kun je terecht bij Mediasluis.

Garantie

Bij deze projector krijg je een garantie mee van 2 jaar op basis van zelf binnen brengen. Op de Lamp zit 3 Jaar garantie of 3000 uur.
Epson is dus met zijn garantie best gul en straalt vertrouwen uit in zijn product.

Vergelijking: Epson EH-TW6100W vs BenQ W1500

Ja, deze projectors concureren met elkaar ondanks het prijsverschil. De BenQ W1400 is hetzelfde als de BenQ W1500 maar mist het Wireless HDMI net zoals de Epson EH-TW6100 geen Wireless HDMI heeft ten opzichte van de EH-TW6100W. Qua prijs zou de BenQ W1500 met Wireless HDMI ongeveer gelijk liggen met de Epson EH-TW6100 zonder Wireless HDMI.

De BenQ W1500 is een Dark Chip 3, 1x chip DLP projector met 6x Speed Colorwheel. De Epson W6100W heeft een 3x LCD systeem en dat is ten opzichte van een 1 Chip DLP altijd iets minder scherp door de convergentie van de 3 LCD panelen. Lees ten opzichte, want deze Epson EH-TW6100W zet nog steeds erg scherp beeld neer

Wil je bij de Epson TW6100W veel lichtopbrengst dan kan hij dit met zijn Dynamic Mode ook zeker geven. Hierin blijft de Benq W1500 toch achter. Ook in Cinema, en Natural Mode heeft de Epson meer lichtopbrengst, zowel in Eco als Normal Lamp-Mode. Ik heb hierom de Epson TW6100W  in Eco Mode gekalibreerd en zo vergeleken met de BenQ W1500 die in Normal Mode is gekalibreerd.

De Epson TW6100W heeft een Iris aan boord die in gebruik meer diepte aan het beeld geeft dan zonder. Over het algemeen ziet de BenQ W1500 er toch dieper en scherper uit. Het beeld op de BenQ W1500 is zeker meer dynamischer dan dat van de Epson TW6100W. DLP is nu eenmaal zeer dynamisch en vooral in de lichtere scenes goed te zien.

Ook ziet het zwart Niveau er op de BenQ W1500 gewoon beter uit. De Epson TW6100W  heeft dan wel een Iris aan boord maar alleen in de meest donkere scene's zonder lichte onderwerpen (zodat de iris klein kan blijven) ziet het zwart er wat beter uit dan met de BenQ W1500, maar het beeld wordt dan in het geheel ook donkerder. Ik bedoel,... bij een donkere sterrenhemel zonder felle planeten is het zwart bij de Epson W6100W dieper, maar zijn de sterren ook meteen minder fel dan bij de BenQ W1500

De ruimteschepen in een gemiddelde Sci-Fi scene zijn op de BenQ W1500 feller, terwijl het zwart van het heelal nog net iets dieper blijft ten opzichte van de Epson EH-TW6100W.

De BenQ W1500 heeft Frame Interpolatie aan boord in zowel 2D als 3D, de Epson TW6100W heeft dit niet. Dit mis ik echt als ik naar de Epson kijk vooral bij Pans, helemaal bij het kijken naar 3D.

De BenQ W1500  heeft net als de Epson TW6100W speakers aan boord maar die van de Epson TW6100W  klinken wel een stuk beter dan die van de BenQ W1500, zowel luider als voller.

De BenQ W1500  heeft Wireless HDMI dat eruitziet als een klein Sticky. De Epson TW6100W  heeft ook Wireless HDMI maar deze is hoogwaardiger en heeft meteen een 5x HDMI Switcher ingebouwd die via de Afstands Bediening te switchen zijn.

De BenQ W1500 heeft een Lens Shift wat de Epson TW6100W moet missen. Dit is erg jammer, helemaal gezien de oudere projectors van Epson in deze klasse dit wel hadden.

Heb je dus veel lichtopbrengst nodig en projecteer je graag met wat licht in de kamer dan is de Epson EH-TW6100W een echte lichtkanon. en misschien wel jouw keuze. Wil je een dynamisch beeld dan wordt het waarschijnlijk de BenQ W1500, die tevens met wat sfeerlicht ook erg goed uit de voeten kan.

  • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
  • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
  • info@mediasluis.nl
NeverDull