Review: Xpand X104 YOUniversal 3D Shutter Bril 02/05/14

Dit is een erg mooi product dat ik steeds meer ben gaan waarderen. Vandaar dat ik er op deze manier even apart aandacht aan wil besteden. De Xpand X104 YOUniversal 3D Brillen zijn ook echt heel universeel want ze werken op IR en RF shutter systemen, maar kunnen met de te bestellen Xpand WF-VC-1 White Flash Converter zelfs gebruikt worden voor DLP Link. Heb je een IR systeem, dan kun je ook een Xpand ADO 25-RF-X1-NP RF Emitter bestellen om dit om te zetten.

Toen deze Xpand X104 YOUniversal shutterbrillen net uitkwamen kocht ik deze meteen omdat ze zo lekker compact waren en meteen op meerdere systemen werkten, zoals mijn Epson 3D projector en Panasonic 3D TV en daarna Sony 3D projectors.

Nadien is het systeem blijven groeien en kwam er steeds een firmware Update voor uit. De brillen gingen hierdoor ook steeds mooier werken, totdat veel systemen overstapten naar RF. Logisch want er was veel ergernis bij de IR 3D systemen, omdat de bril vaak zijn signaal verloor als je even je hoofd opzij deed, maar vooral ook omdat je hele Infrarood systeem plat lag tijdens het kijken naar 3D films, want geen enkele afstandsbediening wilde nog normaal functioneren door het zeer sterke IR signaal van de projector naar de brillen toe.

 • Xpand X104 YOUniversal verpakking

RF Dongle

Xpand kwam met een oplossing om je Xpand X104 YOUniversal brillen te kunnen blijven gebruiken, de RF Dongle. Dit is een klein sticky dat in de rechargepoort (Voor het opladen van de batterij) geprikt kan worden en als verlenging van het rechter brilpootje functioneert. Hij werkt meteen goed als RF 3D Bril en word ook meteen herkent door je RF 3D systeem. Je merkt overigens totaal niets van het langer geworden pootje rechts.

 • Xpand RF Dongle
 • RF Dongle in werking

Uiterlijk

Het uiterlijk van deze Xpand X104 YOUniversal brillen vind ik erg mooi. Ze voelen als volwaardige zonnebrillen aan. De neusvluegels zijn aan te passen en de brillen zitten erg lekker op je neus en over je oren, ook na langere tijd 3D kijken. Ze zijn in meerdere kleuren en in 3 maten te verkrijgen, Large, Midium en Small. Wij hebben altijd de grote versie gehad en die paste ook bij mijn jongste zoon, die toen met 13 jaar vrij klein voor zijn leeftijd was.

 • Xpand X104 YOUniversal 3D Glasses
 • Xpand X104 YOUniversal 3D Glasses Midium
 • Xpand X104 YOUniversal 3D Glasses Small

Xpand X104 YOUniversal Firmware Updater

Ook nu nog komt Xpand met firmware Updates uit om bv. het RF nog beter te laten verlopen. Dat is nu al erg goed.

Updaten van de Firmware geschied met een kleine programma dat je als exe-bestand op je computer kunt openen. Je ziet meteen welke firmware je bril heeft en welke firmware er beschikbaar is. Met ditzelfde programma kun je ook je bril verstellen. Zo kun je in 1000 stappen -500/+500 bepalen hoe groot je de vertraging wilt hebben waarmee het linker en rechter glas ten opzichte van elkaar opengaan en in 1000 stappen -500/+500 bepalen nbsp;hoe  groot je de vertraging  wilt hebben  waarmee het linker en rechter glas ten opzichte van elkaar sluiten. Deze Delay (vertraging) afstelling voor open en dicht gaan staat los van elkaar.

Het mooie hiervan, is dat ik mijn brillen zo heb kunnen afstellen dat Ghosting vrijwel compleet verdwenen is. Hierdoor oogt het 3D beeld ongelooflijk mooi helder en scherp. Dat beetje ghosting dat er altijd wel met elk systeem was maakte het beeld toch wat rommelig/vies omdat er altijd wel een wazige rand om voorwerpen heenzat, wat vooral bij ondertitels goed te zien was. Dit komt omdat je dan met het linker oog toch iets van het rechter beeld kon zien en andersom.

Dit uitbannen van Ghosting doe je het mooiste met een Ghosting Pattern, maar je kunt ook een 3D film op pauze zetten tijdens een scene met veel contrast waarbij je witte voorwerpen op een donkere achtergrond ziet, want hiermee zie je het ghosting probleem het duidelijkst.

Ik heb hierom nogal wat brillen uitgeprobeerd, maar ben nu uitermate tevreden met deze Xpand X104 YOUniversal 3D Brillen, ook omdat ze tevens behoorlijk lekker zitten, wat niet voor alle brillen geld.

 • Xpand X104 YOUniversal updater

Brillenkoker / Boxset

De Xpand X104 YOUniversal bril wordt met een mooie hard kunstof box geleverd waar de bril precies inpast, tesamen met de RF Dongle, USB kabel voor het updaten van de firmware en opladen van de bril, een Fiber schoonmaakdoekje met Xpand Logo en reserve neusvleugeltje. Het geheel ziet er erg professioneel uit. De box is goed stevig en maakt dit tot een waardevol compleet geheel.

 • Set in de box
 • Xpand X104 Box
 • Xpand X104 Boxset

Kijkervaring

Ik heb verschillende 3D brillen gehad en getest.

Nog steeds heb ik hier de Epson ELPGS03 RF 3D Bril (Zeer goed en scherp), Sony TDG-BT500A RF 3D Bril, ook zeer goed en zeer compact, maar met vrij kleine glazen en niet oplaadbaar, Sony TDG-PJ1 IR 3D Bril en Xpand Lite X105-RF 3D brillen liggen. Deze brillen zijn allemaal best goed, waarvan de Epson en Sony RF brillen al vrij weinig ghosting laten zien met een zeer scherp beeld en de X105 Lite brillen nog beter zijn met veel contrast en een helder plaatje. De Xpand X104 YOUniversal spant gewoon de kroon nadat deze zijn afgesteld met het bijbehorende programma. Het beeld is ongelooflijk schoon en daardoor zeer scherp. Normaal was 3D kijken wel leuk, maar had je altijd de wetenschap dat het kwalitatief in 2D mooier was. Nu ziet het er in 3D net zo sprankelend uit als in 2D en dat schopt 3D kijken opeens naar een veel hoger niveau.

Ik ben laatst nog een paar keer naar de bioscoop geweest voor Amazing Spiderman 2 en X-Men 4, maar serieus,... dit ziet er thuis op mijn Sony VPL-HW55ES 3D Projector met de Xpand X104 YOUniversal 3D brillen ongelooflijk veel mooier uit, waardoor ik voortaan liever wacht tot zulke films op Blu-Ray uitkomen.

Gamen in 3D of Multi View

HIer zie je helemaal hoe geweldig zo'n Xpand bril is. Veel games zijn al in 3D te spelen en die ervaring trekt je helemaal de wereld van het spel in en je raakt jezelf helemaal kwijt in het spel. Vooral met gamen zit je al gauw een paar uur achtereen in een andere wereld en je wilt niet dat iritatie van een matige bril je na 3 kwartier er weer uithalen. Gelukkig zit de X104 YOUniversal erg lekker op je neus.

Multi View is weer een totaal andere manier van gamen. Je kijkt met z'n tweeën naar hetzelfde scherm terwijl je beiden alleen jouw eigen beeld ziet. Op die manier is het alsof je beiden totaal apart in een andere ruimte aan het spelen bent en kun je niet stiekum afkijken waar de ander zit af wat hij van plan is, maar kun je mekaar wel gewoon horen en zit je in die zin wel gezellig bij mekaar. Je wilt natuurlijk niet zijn reactie missen als je hem de weg afsnijd tijdens het racen. Dit is een totaal nieuwe manier van samen gezellig afzonderlijk tegen elkaar gamen. Een soort LAN-Party met 1 console. Steeds meer spelmakers zijn hiermee bezig en zo'n origineel Multi View spel zoals bv. Black Ops ziet er dan gewldig uit, omdat je beiden in full HD aan het gamen bent, Terwijl jij alleen jouw eigen beeld ziet en jouw maat alleen die van hemzelf.
Op Foto 2 zie je 3 rijen met, op rij 1 wat de TV of projector laat zien, op rij 2 wat speler 1 ziet, en op rij 3 wat speler 2 ziet.

* Ook oudere spellen kun je hiervoor gebruiken, maar dan in een halve resolutie. Je zet zo'n game dan in splitscreen en door de projector in een  3D Splitscreen stand te zetten, Side By Side of Top/Bottom, trek je het beeld weer uit en wisselt het om in links en rechts. De Bril zet dit dan weer om voor beide personen die of met 2 glazen links of rechts ziet, waardoor het beeld volledig gescheiden is. Het effect is dan hetzelfde, maar dan in een halve resolutie.

 • Dual View
 • Rij 1 = Wat de TV laat zien. Rij 2 = Wat speler 1 ziet. Rij 3 = Wat Speler 2 ziet.

Xpand Radio Frequency (RF) Emitter ADO 25-RF-X1-NP

De nbsp;Xpand ADO 25-RF-X1-NP  RF Emitter is een compact en erg handig apparaatje. Als je een 3D systeem hebt dat werkt op basis van IR (Infra-Rood) en je wilt overstappen op RF, dan is dit een welkome oplossing. Het is wel noodzakelijk dat je projector of TV een Vesa connectie heeft om dit aan te sluiten. Ik heb dit apparaatje aan mijn Sony VPL-HW55ES projector gekoppeld en het werkt meteen feilloos. Deze Sony projector wordt standaard geleverd als IR 3D projector, maar is uitbreidbaar met deze RF oplossing. Sony levert hier een verloopkabeltje voor om aan de Vesa aansluiting van Xpand te koppelen. Zowel de Sony RF brillen, als de Epson RF brillen werken hierop en natuurlijk is het geen verassing dat de Xpand Lite X105 en Xpand X104 YOUniversal 3D brillen hier ook perfect mee werken.

 • Xpand RF Emitter

Xpand White Flash converter WF-VC-1

Als je al een aantal 3D brillen hebt en bv. een DLP projector gaat aanschaffen, dan is het erg handig als je deze brillen kunt blijven gebruiken. Hier heeft Xpand een mooie oplossing voor ontwikkeld. Deze Xpand WF-VC-1  White Flash Converter heb ik op de ISE beurs mogen aanschouwen en het werkt gewoon goed.

Dit maakt de Xpand X104 YOUniversal brillen nog wat meer universeel.

 • Xoand White Flash Converter
 • Harderwater 50, 2993 DW Barendrecht
 • T 0180 85 33 91 - M 06 456 50 925
 • info@mediasluis.nl
NeverDull